Nowe!

W lutym jedz więcej czekolady, a unikniesz depresji – radzą lekarze.

Za mało słońca? Krótkie dni? Brakuje już sił, żeby chodzić do pracy? Jedz czekoladę! Jej głównym składnikiem jest kakao, które ujędrnia ciało i poprawia nastrój stymulując mózg do produkcji serotoniny (“hormonu szczęścia”).

Naukowcy zauważyli, że osoby, które podjadają sobie czekoladę w miesiącach zimowych, zwłaszcza w lutym, kiedy rezerwy sił witalnych organizmu są na wyczerpaniu, czują się mniej zmęczeni, a poziom ich drażliwości i agresywności spada. Co więcej, niektórzy nawet przyznają, że czują się szczęśliwi!

“Kompozycja ziaren kakaowca zawierają przyswajalne tłuszcze, białka, węglowodany, błonnik, witaminy, przeciwutleniacze oraz nieduże ilości cynku i żelaza. Substancje zawarte w produkcie pobudzają mózg i poprawiają pamięć, a także normalizują poziom cholesterolu we krwi “- zauważył klinicysta.

Oprócz tego, że czekolada pomaga obniżyć poziom stresu i wspomaga pracę serca, lekarze tweirdzą nawet, że czekolada spowalnia procesy starzenia.

“Unikalne połączenie kakao z innymi substancjami w czekoladzie, powoduje regenerację komórek skóry, czego rezultatem może być redukcja zmarszczek. Poprzez stymulowanie oddychania komórkowego i mikrokrążenia, kakao wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie – a wszystko to razem wystarczy, aby dać efekt antycellulitowy i poprawić konsystencję naszej starzejącej się skóry “- mówią eksperci.

Oczywiście, mówimy o gorzkiej czekoladzie – podkreślają naukowcy.

źródło: kp.ru

Skomentuj