Nowe!

Jak pić, żeby się nie upić

Trudno sobie wyobrazić spotkania towarzyskie bez napojów alkoholowych. Zdarzają się wręcz sytuacje, kiedy odmówienie „jednego” jest niewskazane. Istnieją na szczęście sprawdzone metody, które pomagają uniknąć zatrucia alkoholowego. Chodzą słuchy, że, po pierwsze – są skuteczne, po drugie – podobno zostały wymyślone przez tajne służby (dlatego są skuteczne).

kolorowe drinki

Kilka pomocnych wskazówek

Najważniejsze jest dobre przygotowanie
Nie należy przyjmować alkoholu na pusty żołądek. Przed imprezą dobrze jest spożyć choćby lekki posiłek, ale także, na kilka godzin przed świętowaniem, dobrze jest wypić 100 gramów wódki lub innego mocnego alkoholu. Dlaczego? Organizm zacznie wydzielać substancje, które pomogą przyswoić alkohol. To zabezpieczy nasze ciało przed „szokiem alkoholowym” i nieco złagodzi jego skutki

Węgiel
Inny sposób – przed imprezą można zażyć węgiel leczniczy (aktywny) lub inny medykament absorbujący. Zminimalizuje on podrażniające działanie alkoholu na układ pokarmowy. Na godzinę przed, można zażyć także tabletkę normalizującą trawienie (np. Mezim), która normalizuje wydzielanie soku żołądkowego, co oznacza, że ​​alkohol będzie właściwie wchłaniany.

Witamina C
Upojenie hamuje witamina C. Dlatego warto wrzucać plaster cytryny lub pomarańczy do szklanki. Jednak należy pamiętać, że wszystkie pokarmy bogate w witaminę C, podrażniają żołądek.

Nie mieszaj!
Podczas samej imprezy trzeba przestrzegać pewnych zasad. Na przykład – nie można mieszać różnych alkoholi. Jeśli zdecydowałeś się pić wódkę, trzymaj się wódki. Jeśli to piwo, nie zamieniaj go na nic innego, a jeśli np. czerwone wino, daruj sobie inny napitek. W przeciwnym razie, skutki będą bolesne. Ponadto, nie należy pić słabszych alkoholi po mocnych – na przykład po wódce nie sięgaj nigdy po piwo.


Chcecie więcej? 
Jeśli nie chcesz się upić, wstawaj od stołu i ruszaj się. Najlepszym sposobem jest oczywiście taniec! Jeśli nie masz ochoty, nie umiesz, albo nie ma możliwości, wyjdź po prostu na świeże powietrze i pospaceruj. To bardzo przyspiesza wyparowywanie alkoholu z głowy. Jednak nie zalecamy tego sposobu zimą, ponieważ łatwo przemarznąć.

Alkoholowe mity

Istnieje kilka mitów na temat środków rzekomo blokujących działanie alkoholu:

Alkoholowy mit numer #1
Pierwszym z nich jest picie surowego jajka. Zaleca się wypicie go przed imprezą alkoholową. Podobno zapobiega to upijaniu i eliminuje ewentualnego kaca. W rzeczywistości, surowe jajko rzeczywiście może obniżyć stopień zatrucia, ale znacznie obciąża żołądek, więc ostatecznie skutki choroby mogą przyjść później, ale znacznie bardziej bolesne. Aha, i nie zapominajmy, że spożywanie surowych jaj grozi salmonellą

Alkoholowy mit numer #2
Drugi mit to jedzenie tłustych pokarmów podczas picia. Są znawcy, którzy radzą zjeść kawałek masła albo smalcu, czy nawet wypić łyżkę oleju roślinnego. Tłuszcz powleka ścianki żołądka i hamuje absorpcję alkoholu, ale w rzeczywistości jest to bez znaczenia, ponieważ każda „średniopijąca osoba”, musiałaby spożyć ogromne ilości tłuszczu, aby zapobiec upiciu!

Alkoholowy mit numer #3
Trzeci mit dotyczy produktów mlecznych. Mleko, kefir albo jogurt rzeczywiście pomagają na kaca, ale jeśli chcemy mu zapobiec, to nie rozwiązują problemu. Ponadto, mieszanie produktów mlecznych i alkoholu jest szkodliwe, ponieważ powoduje nadaktywność trzustki. Może to powodować poważne zatrucie alkoholem i ostatecznie… ciężkiego kaca.

Przepisy na „dzień po”

# Londyn
Hm, świat ciągle poszukuje idealnej metody. Na przykład w Londynie na drugi dzień przygotowuje się koktajl „Oyster” z oleju słonecznikowego, dwóch łyżek  soku pomidorowego, łyżeczki brandy i żółtka. Przed spożyciem można przyprawić solą i pieprzem. Jeśli w domu brakuje składników, jest alternatywa – płatki owsiane z kwaśnym mlekiem.

# Niemcy
Niemcy z kolei kaca traktują marynowanymi rybami, grubo posypanymi cebulą i popijanymi jogurtem. Fuj!

# Finlandia
W Finlandii najlepszym sposobem na wszystko jest sauna. Ale nie powinna być zbyt gorąca – 80 stopni w zupełności wystarcza, ponieważ w tej temperaturze toksyny są najbardziej aktywnie wydalane przez skórę. Wystarczą 2-3 wejścia po 5-7 minut, aby całkowicie wydalić alkoholu z organizmu.

# Chiny
W Chinach pije się wódkę albo whisky z zieloną herbatą. Jest ona bogata w przeciwutleniacze, co skutecznie blokuje kaca.

# Meksyk
W Meksyku lekarstwem na kaca jest gęsta, pikantna zupa z nóg cielęcych, flaków, zielonego chilli, kukurydzianej mąki i różnych przypraw. Zawiera mnóstwo witamin i glicyny, dlatego przyspiesza odnowę organizmu.

źródło: umnaja.ru

Skomentuj