Mieliśmy już 17 ciekawostek o kawie (klik), 17 ciekawostek o Red Bullu (klik), a teraz coś dla wszystkich łasuchów, czyli 17 ciekawostek o czekoladzie 😉 Jeśli jest coś o czym chcielibyście się dowiedzieć to piszcie w komentarzach pod tym wpisem, na fejsbuku, albo przez formularz kontaktowy. Jeśli natomiast znajdziecie coś fajnego, albo sami tworzycie – nie zapomnijcie do nas napisać, a my chętnie to opublikujemy. Wracajmy jednak do czekolady, mam nadzieję, ze macie pod ręką chociaż jedną małą kosteczkę, bo zaraz nie będziecie mogli się powstrzymać 😉
1. Pochodzenie nazwy
Angielskie słowo „chocolate” pochodzi od języka Azteków i słowa „Xocolatl”, które z kolei znaczyło… gorzka woda. Hmm moja czekolada jest słodka 🙂
2. Czekolada w kosmosie
Każda, ale to absolutnie każda wyprawa kosmiczna (zarówno amerykańska, jak i rosyjska) miała na wyposażeniu czekoladę!
3. Czekolada „wynalazła” mikrofalę
Czekolada paradoksalnie odpowiada za wynalezienie mikrofali. Podczas II Wojny Światowej naukowcy prowadzili eksperymenty nad wykrywaczami radarów. Podczas jednego z nich Percy Spencer zauważył, że czekolada, którą miał w kieszeni stopiła się błyskawicznie. Spencer ponowił próby z kukurydzą i jajkiem, któro „ugotowało” się tak szybko, że wystrzeliło mu w twarz 🙂
4. Królowie się nie poznali
Po swojej 4 wyprawie do Ameryki, Krzysztof Kolumb zaprezentował ziarna kakao (które jest głównym składnikiem czekolady) hiszpańskiej parze królewskiej. Król Ferdynand i królowa Isabelle nie byli pod wrażeniem i stwierdzili, że kakao i czekolada to „dziwne mikstury dzikich plemion”.
5. Migdały i orzeszki
Producenci czekolady zużywają obecnie 40% światowego zapotrzebowania na migdały i 20% na orzeszki ziemne.
6. Czekolada = relaks
Zapach czekolady wpływa pozytywnie na fale mózgowe odpowiedzialne za relaks.
7. Najwięszka
Największa tabliczka czekolady zrobiona została w 2011 roku. Ważyła 5 792 i pół kilograma i zrobiono ją w Alfreton, Derbyshire, UK.
8. Jak to się robi
Potrzeba około 400 ziaren kakao, żeby wytworzyć 450 gram czekolady
9. Potrzeba matką wynalazków
Czekoladowe M&M-sy wymyślono w 1941 z myślą o żołnierzach. Szukano sposobu, by mogli jeść nieroztopioną czekoladę w celu poprawy nastroju…
10. Czekolada ratuje życie
Magnat czekoladowy Milton Hershey odwołał swoją rezerwację na dziewiczy rejs Titanikiem, bo miał ważne sprawy w swojej firmie produkującej czekoladę!
11. Fuj?
Lays sprzedawało przez pewien czas limitowaną edycję chipsów ziemniaczanych pokrytych mleczną czekoladą… oczywiście w USA.
12. Wpływ na zdrowie
Jedzenie gorzkiej czekolady codziennie (oczywiście nie tonami) zmniejsza ryzyko zawału serca o 1/3, ze względu na antyoksydanty, które zawiera.
13. Zapasy na całe zycie
Wynalazca ciasteczka z czekoladą (takiego jak na zdjęciu) sprzedał pomysł firmie Nestle, w zamian za dożywotni zapas czekolady…
14. Migrena
Jedzona w dużych ilościach czekolada może wywoływać… bóle głowy. Nie poleca się (dużych ilości) czekolady osobom uskarżającym się na migrenę.
15. Pierwsza tabliczka
Pierwsza tabliczka czekolady zrobiona została w Anglii w 1842 roku, przez firmę Cadbury
16. „Wybrzeże Kości Czekoladowej”
Chociaż kakao pochodzi z Ameryki Południowej, to obecnie 70% światowego kakao rośnie w Afryce – aż 40% pochodzi z Wybrzeża Kości Słoniowej.
17. $$$$
Szacuje się, że światowy rynek czekolady wart będzie w 2016 roku ponad 98 MILIARDÓW dolarów, podczas gdy w 2010 roku były to 83 Miliardy.
źródło: randomhistory.com, dosomething.org, factslides.com, lindusa.com