Nowe!

Egzotyczne owoce mało znane w Europie

Nasze sklepy i warzywniaki pełne są różnych owoców. Najczęściej spotykamy oczywiście owoce charakterystyczne dla naszego klimatu – jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie, śliwki itd. Jednak w dobie globalizacji nikogo nie dziwią także owoce charakterystyczne dla klimatów równikowych i podrównikowych – banany, ananasy, mango, melony, czy kiwi. Są jednak inne bardzo smaczne i wartościowe owoce egzotyczne, które są jeszcze mało znane w krajach Europy.

egzotyczne owoce

fot. depositphotos



Tamarillo – cyfomandra – pomidor drzewiasty

Tamarillo nazywane cyfomandrą lub pomidorem drzewiastym pochodzi z górzystych rejonów Ameryki Południowej, a uprawia się je także w Nowej Zelandii. W smaku są słodko-gorzkie, nieco przypominają przyprawione pieprzem pomidory. Tamarillo jest cennym źródłem witaminy E. Można je spożywać na surowo, najlepiej po zdjęciu skórki, mają zastosowanie jako dodatek do kanapek, wytwarza się z nich konfitury, soki i kompoty, używa się ich także do drinków.

Tamarillo

fot. depositphotos



Kiwano – ogórek rogaty afrykański – melon rogaty

Kiwano, które nazywane jest także ogórkiem rogatym afrykańskim lub melonem rogatym pochodzi z rejonów pustyni Kalahari, a uprawiany jest w południowej Afryce, Nowej Zelandii oraz Izraelu. Kiwano posiada jadalny miąższ i nasiona, przypominające ogórka. W smaku jest orzeźwiający i kwaskowaty, może przypominać dojrzałego ogórka. Można z nich przygotowywać koktajle, sosy do deserów i lodów oraz dodawać go do sałatek owocowych i sosów do mięs.

kiwano

fot. depositphotos



Pitaja – pitahaya – smoczy owoc

Pitaja – smoczy owoc pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej, uprawia się je także w Ameryce Środkowej, Południowo-Wschodniej Azji oraz Australii. Owoc posiada jadalny różowy lub biały miąższ z drobnymi nasionami. Jest łagodny w smaku, słodko-kwaskowaty. Pitaja to popularny składnik sałatek owocowych.

Pitaja - smoczy owoc

fot. depositphotos



Liczi – litchi – śliwka chińska

Liczi, inaczej śliwka chińska pochodzi z południowych Chin, a uprawia się ją także i innych regionach Południowej Azji, w Południowej Afryce, na Madagaskarze, w Ameryce Południowej i Australii. W liczi jadalny jest soczysty miąższ, który otacza dużą pestkę. Liczi w smaku jest łagodne, słodkie, bywa lekko kwaskowe. Wytwarza się z nich syropy i kompoty, stosuje jako dodatek do lodów, sałatek owocowych i likierów. Jest bogatym źródłem witaminy C.

Liczi

fot. depositphotos



Granadilla

Granadilla pochodzi z rejonu Ameryki Środkowej, głównie Meksyku, a uprawia się ją również w zachodniej części Ameryki Południowej. Posiada jadalny kleisty, galaretowaty miąższ z nasionami. W smaku jest delikatna, słodka, bywa lekko cierpka. Z granadilli przyrządza się m.in. sorbety i stosuje drinków miksowanych w blenderze. Stymuluje trawienie, łagodzi nadkwasotę i wrzody żołądka. Inna nazwa tego egzotycznego owocu to męczennica języczkowata.

Grenadilla

fot. depositphotos



Opuncja figowa

Opuncja figowa to owoc pochodzący z Meksyku, uprawiany także w innych regionach południa Ameryki Północnej, Ameryce Południowej i krajach basenu Morza Śródziemnego. Opuncja figowa posiada jadalny soczysty miąższ, którego konsystencja przypomina nieco gruszkę i jadalne pestki. W smaku jest orzeźwiająca, nieco kwaskowata. Można z niej przyrządzać sałatki owocowe i stosuje się ją jako dodatek do zimnych deserów i lodów.

Opuncja figowa

fot. pixabay



Karambola – Birambi – owoc gwiezdny

Karambola, inaczej owoc gwiezdny lub Birambi pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, a uprawia się ją także na Karaibach, na Południowym Pacyfiku i w Mikronezji. Owoce te posiadają jadalny, lekko przezroczysty miąższ oraz małe, jadalne pestki. Miąższ jest w smaku słodko-kwaśny i bardzo soczysty. Karambola jest zwykle spożywana na surowo, lecz dodaje się ją także do sałatek, deserów, potraw mięsnych i rybnych. Zawierają magnez, żelazo, beta-karoten i witaminę C.

Karambola

fot. depositphotos



Jagodzian Rambutan

Jagodzian Rambutan pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i jest uprawiany w Malezji, Chinach i Indonezji i całej tropikalnej części Azji. Owoc wielkości śliwki ma twardą skórkę pokrytą włoskami – stąd jego nazwa – rambutan to po malajsku owłosiony. Posiada przezroczysty, słodki, soczysty, aromatyczny i orzeźwiający miąższ. Rambutan dodaje się do sałatek i deserów, a także potraw z drobiu i wieprzowiny. Jest bogaty z witaminy B12 i C.

Rambutan

fot. depositphotos



Persymona – kaki – hurma – hebanek – hebanowiec – szaron

Persymona, owoc o wielu nazwach, pochodzi z Azji Środkowej, a uprawiany jest także w Japonii, Korei, w krajach Bliskiego Wschodu, w basenie Morza Śródziemnego i w Brazylii. Posiada jadalną gładką i błyszczącą skórkę i jadalny galaretowaty miąższ, który w smaku jest słodki. Z owoców tych przyrządza się sosy, sorbet y i galaretki, można je także suszyć. Persymona dostarcza beta-karotenu i witaminy C, działa przeczyszczająco.

Owoce Kaki

fot. pixabay



Durian – zybuczkowiec właściwy

…na koniec zostawiamy Durian… najbardziej śmierdzący (choć podobno jednocześnie najsmaczniejszy – ale o gustach ponoć się nie dyskutuje) owoc świata. Występuje w Azji, gdzie jest uwielbiany. Jego smród jest tak silny, że na targowiskach sprzedaje się go osobno od innych owoców, nie można go wnosić do taksówek i hoteli, ma nawet swój własny znak zakazu… Więcej ciekawostek o Durianie znajdziecie tutaj.

Durian owoc

fot. depositphotos



Zobacz też:

Najdziwniejsze i najciekawsze owoce z całego świata
Warzywa i owoce o dziwnych kształtach
Top 20: Najdziwniejsze rośliny świata
Co by było gdyby pszczoły wyginęły?
Czarny, biały, różowy, zielony – jak rośnie pieprz?

Skomentuj