Nowe!

Lody, lody dla ochłody, czyli 15 ciekawostek o lodach!

1 / 2

Lato kojarzy nam się z wakacjami, urlopem, ciepłym morzem, słońcem, plażą, ale również z LODAMI. Proporcjonalnie do temperatury rośnie oczywiście nasza chęć na lody. A ponieważ mamy środek lata postanowiliśmy przygotować 15 ciekawostek o lodach. Kto wymyślił sorbet? Skąd wzięły się lody w rożku? Sprawdźcie poniżej.

#15 Jak to było??

Niestety tego kto i kiedy wynalazł lody nie wiadomo. Wiadomo jednak, że gdybyśmy żyli kilkaset lat temu, pewnie większość z nas nigdy nie spróbowałaby lodów, a to dlatego, że w tamtych czasach lody jadali wyłącznie arystokraci.

Przyjmuje się, że lody wymyślili Chińczycy około 5 tysięcy lat temu… Miażdżyli oni owoce i podawali z pokruszonym lodem w miskach. Wymyślono też, że po dodaniu do papki ryżowej (która powstawała z gotowanego ryżu i mleka) owoców i przypraw, można ją włożyć do śniegu i zamrozić – to była namiastka prawdziwych lodów 🙂

Grecy uwielbiali tak zwany „śnieg z Olimpu”. Była to mieszanka lodu, miodu, soków owocowych i wina. Był to ulubiony przysmak elit towarzyskich. Rzymianie natomiast lody urozmaicali miodem, cynamonem, wodą różaną i fiołkami. Dodawali też migdały, daktyle i figi. Miłośnikiem lodów był Cesarz Neron.

Lody dla współczesnej Europy, odkrył najprawdopodobniej wenecki podróżnik – Marco Polo. Jak głosi legenda Marco Polo, który często gościł w Chinach, wykradł tajną recepturę i sprzedał weneckim cukiernikom. Dzięki tej kradzieży powstały słynne kremowe weneckie lody śmietankowe.

#14 Sorbety

Sorbety z kolei zawdzięczamy Arabom – to właśnie oni wpadli na ten genialny pomysł, a swój „wynalazek” nazwali szarba. Szarba była mieszanką zmrożonych przecierów owocowych i cukru z dodatkiem alkoholu. Grecy natomiast smakowali przysmak zwany granita (do dzisiaj stosowany) – są to drobinki lodowe z soku owocowego. Szczególną cechą, odróżniającą go od sorbetu, jest ziarnista struktura lodu, której to zawdzięcza nazwę – granire to znaczy „formować ziarna”.

kto wymyślił Sorbet?

fot: biggerbolderbaking.com



#13 Lodziarnie

Pierwsza lodziarnio – kawiarnia powstała we Francji, a dokładnie w Paryżu w roku 1686. Była to Café Procope. Jej pomysłodawcą był Sycylijczyk Francesco Procopio de’Coltelli. Café Procope istnieje do dziś jako najstarsza, nieprzerwanie funkcjonująca paryska kawiarnia (bywali w niej, i zapewne zamawiali lody do kawy m.in. Victor Hugo, Napoleon Bonaparte i Benjamin Franklin).

Café Procope w Paryżu

fot: Pinterest.com



#12 Lody z automatu

Przełomowym wydarzeniem w historii lodów było oczywiście wynalezienie maszynki do ich robienia. Maszynka nazywana była sabotiere (sorbetiera). Składała się ona z dwóch naczyń. Jedno naczynie (większe) wypełnione było lodem i solą, do niego trzeba było włożyć mniejsze naczynie, w którym była przygotowana masa lodowa. Przez pokrywę przechodziły specjalne mieszadła, które mieszały zawartość.

Momentem przełomowy w produkcji lodów nastąpił dopiero w XIX wieku, kiedy to niemiecki fizyk Karl von Linde w 1876 „wprowadził na rynek” pierwszą maszynę chłodniczą. Dzisiaj chyba każdy z nas ma ją w swoim domu i nazywa się ona lodówką 🙂
Co ciekawe w Niemczech, w których przecież chłodziarka została wynaleziona, masowa produkcja lodów rozpoczęła się dopiero w 1925 roku.

#11 Washington i jego produkcja lodów

Zaskakujący jest fakt, że jednym z pierwszych ludzi produkujących lody na dużą skalę był pierwszy prezydent Stanów Zjednoczonych George Washington. W swej posiadłości Mount Vernon wytwarzał lody za pomocą maszyny skonstruowanej w 1790 roku przez amerykańską gospodynię Nancy Johnson. Lody te oczywiście jadali zaproszeni przez niego goście.

#10 Lody na patyku

W dzisiejszych czasach lody na patyku są czymś zwyczajnym, standardowym, jednak nie istnieją od zawsze. Lody na patyku wynalazł przez przypadek (jak to zwykle bywa z wynalazkami) Frank Epperson. W 1905 roku w San Francisco zima była szczególnie mroźna. Mały jedenastoletni wtedy chłopak zostawił na zewnętrznym parapecie okna szklankę oranżady z proszku z mieszadełkiem w środku. O napoju oczywiście zapomniał i pobiegł bawić się z kolegami. Rano znalazł szklankę z zamarzniętą cieczą, pociągnął za mieszadełko i… gotowe! Jakie to proste – że też nikt wcześniej na to nie wpadł? 🙂

kto wymyślił lody na patyku?

fot: pinterest.com



#9 Lody po kryjomu

Dawniej ludziom jedzenie lodów wydawało się w ogóle niemożliwe!! W 1759 roku matka wielkiego niemieckiego poety Wolfganga Goethego nie wierzyła, by „żołądek mógł znieść w sobie zimny lód”. Jej dziesięcioletni wówczas syn musiał po kryjomu zaspokajać swoją namiętność do lodów poziomkowych.

#8 Ile lodów zjadamy?

Dzisiaj zjada się na świecie ponad 20 miliardów litrów lodów rocznie. Przeciętny Amerykanin zjada ich rocznie 23 litry, a Polacy tylko 4 litry. W Europie najwięcej lodów zjadają Skandynawowie – powyżej 10 litrów na osobę (rocznie).

Skomentuj