Lubisz banany? Upewnij się, kiedy jest najlepszy moment, żeby je zjeść.
Nowe!

Lubisz banany? Upewnij się, kiedy jest najlepszy moment, żeby je zjeść.

Pierwszą myślą, która pojawiła się w twojej głowie, kiedy przeczytałeś „Kiedy jest najlepszy moment, żeby zjeść banana?”, prawdopodobnie było: „Kiedy jest dojrzały, oczywiście!” Masz rację. Jednak jaki banan jest dla Ciebie dojrzały? Ten jeszcze zielonkawy, twardy, czy ten zółciutki, albo z brązowymi plamkami? A może lubisz te banany prosto z brązowej skrórki? Spożywanie jednych i drugich ma swoje różne wady i zalety. Warto o nich wiedzieć.

Niżej podajemy kilka ważnych informacji, dzięki którym dowiesz się jakie banany są najlepsze dla Twojego zdrowia.

Bananas

dojrzałe banany (4-7)

Czy wiesz, co takiego specjalnego jest w bananach numer 7 z ilustracji? Wielu dietetyków uważa, że im więcej jest ciemnych plam na bananie, tym większe są jego właściwości antyrakowe.

Jest to spowodowane wzrostem TNF (czynnik martwicy nowotworu), którego jest tym więcej, im więcej jest brązowych plam na bananie.

Ponadto, gdy owoc dojrzewa, wytwarzają się bardzo wysokie stężenia witaminy C, potasu, witaminy B i wielu przeciwutleniaczy. Japońscy naukowcy już dawno to odkryli, dlatego każą czekać, aż banan będzie w pełni dojrzały, aby w pełni skorzystać z jego zalet.

Poza tym banany znane sa z tego, że bardzo dobrze wpływają na układ trawienny.

Wskazówka: Jeśli masz więcej dojrzałych bananów, niż mógłbyś zjeść zanim zaczną się psuć, umieść je w lodówce w celu zachowania składników odżywczych. Można jest także zamrozić, a po rozmrożeniu wykorzystać do przyrządzenia pysznych koktaili, albo upieczenia ciasta.

niedojrzałe banany (1-3)

Niedojrzałe banany rzeczywiście mają pewne zalety, o których mowa m.in. w raporcie www.onegreenplanet.org. Można zaliczyć do nich zmniejszoną zawartość cukru, w porównaniu do dojrzałych bananów, jak również występowanie bakterii probiotycznych, które pomagają w utrzymaniu właściwej flory jelita grubego.

Jednym minusem jest to, że niedojrzałe banany są ciężkostrawne i mogą powodować wzdęcia. Ale ze względu na niską zawartość cukru, mogą być dla niektórych ważnym elementem diety, jeśli np. cierpią na cukrzycę typu 2. A ze względu na wysoką zawartość skrobi w niedojrzałych zielonych bananach, można szybciej poczuć sytość, więc ma to ogromne znaczenie u osób walczących o utrzymanie wagi.

źródło: davidwolfe.com

Skomentuj