Ostre przyprawy i sosy dodają pikanterii potrawom. Są jednak takie, których spożywanie graniczy niemal z szaleństwem. Przygotowaliśmy dla was listę najostrzejszych przypraw świata. Wiedzieliście, że osoby które zdecydują się na zakup najostrzejszego sosu na świecie musiały podpisać specjalne oświadczenie, w którym zrzekały się jakichkolwiek roszczeń względem producenta? W zasadzie nie wiadomo po co go wyprodukowano, gdyż nie powinno się go nawet otwierać – a jeśli już to trzeba to zrobić w rękawiczkach ochronnych i goglach, gdyż sam zapach mógł poważnie podrażnić oczy, drogi oddechowe a nawet skórę!
Do porównania ostrości stosuje się tzw. skalę Scoville’a. Została ona wprowadzona przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville’a w 1912. Określa ona przede wszystkim ilość kapsaicyny, czyli substancji powodującej uczucie ostrości w produkcie. Kapsaicyna sama w sobie ma wartość 15 000 000 – 16 000 000 SHU (Scoville Hotness Unit – jednostka ostrości). Dla porównania, czarny pieprz ma wartość około 100 – 500 SHU….
#8 Wasabi
Wasabi powstaje ze sproszkowanego korzenia chrzanu japońskiego i wody, aby ostatecznie stworzyć konsystencję pasty. Jest kilka razy pikantniejszy od domowego chrzanu znanego w kuchni polskiej. Wasabi od wieków przypisywane są również właściwości zdrowotne, zwłaszcza w kwestii zatruć pokarmowych. Substancje aktywne zawarte w tej przyprawie, mogą wspomagać profilaktykę nowotworową. Według niektórych badań wasabi ma też powstrzymywać próchnicę.
#7 Papryka Dorset Naga – wartość SHU: 876 000 – 970 000.
Ta papryka jest tak ostra, że większość ludzi nie byłaby w stanie spożyć jej bezpośrednio. Bardzo rzadko podaje się ją do potraw, a jedynie dotyka się nią jedzenia, co dodaje im ostrości.
#6 Papryka Naga Jolokia- wartość SHU 855 000 – 1 075 000 SHU.
Naga Jolokia (w języku hindi wężowa papryka chili) uprawiana jest w północno-wschodnich rejonach Indii oraz w Bangladeszu.
#5 Papryka Naga Viper – wartość SHU ok. 1 382 118 SHU
Jej jedzenie jest podobno bardzo bolesne: paraliżuje język, wywołuje silne pieczenie gardła i prowadzi do wizyty w szpitalu. Do 2011 roku uznawana była za najostrzejszą paprykę świata!
1 / 2
1 / 2