Potrawy świąteczne – przepisy na Boże Narodzenie - Zalajkowane.pl
Nowe!

Potrawy świąteczne – przepisy na Boże Narodzenie

Aromatyczne zapachy. Przepyszne dania, których nie jadasz na co dzień. Z tym właśnie kojarzy się Boże Narodzenie. Każdy przygotowuje potrawy świąteczne na swój własny sposób, ale jedno jest pewne. Na wigilijnym stole nie zabraknie tradycyjnych rybnych dań, potraw z grzybami i słodkości z makiem. Specjalnie dla Ciebie podajemy sprawdzone świąteczne przepisy na tradycyjne i te mniej kojarzące się ze świętami przysmaki.

spotkanie przy świątecznym stole

Spotkanie przy świątecznym stole



Tradycyjne dania świąteczne – co musi znaleźć się na stole wigilijnym?

Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw świątecznych. Na uroczystej kolacji poprzedzającej dzień Bożego Narodzenia należy spróbować każdego świątecznego dania. A wszystko po to, by w nadchodzącym roku dobrze Ci się wiodło.

Co musi się pojawić na wigilijnym stole? Świąteczna kolacja bazuje na daniach bezmięsnych. Tego wieczoru możesz spróbować potraw, których nie przyrządzasz w zwyczajne dni. Flagowe danie świąteczne to czerwony barszcz z uszkami z grzybowym nadzieniem. Wigilia nie obędzie się też bez pierogów z kapustą i grzybami, ryby po grecku czy karpia w galarecie.

Co jeszcze musi znaleźć swoje miejsce na stole? Potrawy, które smakują Tobie i Twojej rodzinie. Nie lubisz kutii, a zjedzenie śledzia to dla Ciebie prawdziwe wyzwanie? Zastąp je innymi smaczniejszymi daniami. Prostymi w przyrządzeniu, ale wytwornymi przekąskami.

Zobacz także: Przepisy na Boże Narodzenie

Przepis na rybę po grecku

Ryba po grecku nieodłącznie kojarzy się ze świętami. Choć w Grecji przyrządza się potrawy z ryb i warzyw, nikt nie jada serwowanego w Polsce smażonego mintaja lub dorsza z marchewkowo-pomidorowym sosem podawanego na zimno. To tradycyjnie polskie danie. W ten sposób łączymy nasze gusta kulinarne z wyobrażeniem o kuchni greckiej. Potrawę przygotowuje się najczęściej z filetu w panierce smażonego na tłuszczu. Zdrowsza i mniej kaloryczna wersja tej przekąski to ryba po grecku z piekarnika.

Nieskomplikowane danie przyrządzisz się w kilku prostych krokach. W dietetycznym przepisie na rybę po grecku ani nie obtaczasz filetu w panierce, ani nie smażysz go na patelni i nie pieczesz w piekarniku. Zamiast tego rybę gotujesz na parze. Do przygotowania dania potrzebujesz:
• 500 g filetów rybnych,
• 300 g cebuli,
• 200 g marchwi,
• 100 g pietruszki i selera,
• 3 łyżki oleju,
• 1 słoik koncentratu pomidorowego,
• przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, oregano, 1 łyżeczka musztardy.

Warzywa posiekaj w robocie kuchennym lub zetrzyj marchewkę, pietruszkę i seler na grubych oczkach, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i przez chwilę duś na nim warzywa. Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i 200 ml wody. Całość gotuj do czasu, aż warzywa zmiękną. Rybę oprósz solą i pieprzem i ugotuj na parze. Ułóż filety na półmisku i przykryj je warzywną pierzynką.

Zobacz także: Przepis na rybę po grecku

ryba po grecku

Ryba po grecku



Krokiety wigilijne z grzybami – przepis

Krokiety z grzybami doskonale komponują się z czerwonym barszczem. Z powodzeniem zastąpią pierogi, jeśli tych akurat nie masz ochoty lub czasu przyrządzać. Ich przygotowanie zajmuje mniej czasu, a smakują równie wybornie.

Do ich przyrządzenia potrzebujesz składników na ciasto naleśnikowe:
• mąki,
• mleka,
• 1 jaja,
• szczypty soli i cukru,
• oleju do smażenia.

Do 1 szklanki mąki dodaj 1 szklankę mleka i wody. Całość wymieszaj z jajkiem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (po wymieszaniu składników odstaw ciasto na ok. 10 minut i ponownie je zamieszaj. Dopiero wtedy rozpocznij smażenie naleśników).

Krokiety wigilijne możesz przygotować tylko z grzybami, połączyć kapustę z grzybami lub ewentualnie pieczarkami. Jednak typowo świąteczna wersja to naleśniki w panierce wypełnione aromatycznym grzybowym farszem.

Grzybowy farsz:
• 1 kg grzybów leśnych mrożonych lub świeżych,
• cebula,
• czosnek,
• sól i pieprz do smaku.

Grzyby podsmaż na maśle. Rozdrobnij je w blenderze lub robocie kuchennym. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Panierka:
• 2 jaja,
• bułka tarta,
• sól,
• olej lub masło klarowane do smażenia.

Krokiety obtaczaj w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli, a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na średniej temperaturze. Na koniec czas na składanie krokietów. Na każdym naleśnikowym placku połóż na środku farsz i rozsmaruj go po całości. Złóż naleśniki w kopertę, a następnie zwiń w rulon.

Zobacz także: Przepis na wigilijne krokiety z grzybami

Oryginalne dania świąteczne

Potrawy bożonarodzeniowe smakują pysznie, jednak nie każdemu mogą pasować. Jeśli nie przepadasz za grzybami czy nawet rybami, na wigilijnej kolacji nie zjesz zbyt wiele. Ale możesz przygotować dla siebie trochę mniej tradycyjne dania świąteczne. Co powiesz na krokiety sojowe?

Zamiast farszu grzybowego lub kapuściano-grzybowego, zrób sojowy. Do przyrządzenia krokietów sojowych potrzebujesz ciasta naleśnikowego i składników na nadzienie:
• 130 g soi,
• 500 g kapusty kiszonej,
• 200 g pieczarek,
• 1 cebula,
• sól i pieprz.

Soję namocz i ugotuj. Ugotuj też kapustę kiszoną. Rozdrobnij pieczarki i cebulę i podsmaż na patelni. Ugotowaną soję zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj do niej kapustę, pieczarki i cebulę oraz przyprawy i ponownie zmiksuj. Farsz rozkładaj na naleśnikach. Obtocz je w panierce i usmaż na patelni.

Dania świąteczne na Boże Narodzenie to nie tylko potrawy jarskie. Na obiedzie 25 grudnia możesz już podać potrawy z mięsa. Wypróbuj np. indyka ze szpinakiem, którego możesz przyrządzić nawet dzień wcześniej. W dniu obiadu ugotuj go tylko na parze lub wstaw do piekarnika. Do przyrządzenia tej potrawy świątecznej potrzebujesz:
• 1 kg piersi indyka,
• 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
• 2 jaja,
• 100 g żółtego sera,
• ząbek czosnku,
• łyżka masła,
• sól, pieprz.

Jajko ugotuj na twardo i rozdrobnij. Posiekaj czosnek. Przyrządź na patelni szpinak. Dodaj do niego żółtko, pianę z ubitych białek, pokrojone jajko i ser. Całość wymieszaj. Mięso rozbij na duży płat. Ułóż na nim farsz. Zwiń w roladę i obwiąż nitką. Gotuj na parze ok. godziny.

Wpis powstał przy współpracy z serwisem akademiasmaku.pl

Skomentuj