Raczej niewielu jest ludzi na świecie, którzy nie wiedzą jak wygląda krowa. Prawdopodobnie większość jadła wołowinę. Od wieków krowy są źródłem mięsa, produktów mlecznych oraz skóry. Nie tylko dlatego, że są łatwe w hodowli, ale także dlatego, że są rozpowszechnione na całym świecie.
Większość krów żyje obecnie w gospodarstwach, w których są one hodowane dla przetwórstwa mięsnego (głównie byki i cielaki) oraz zakładów mleczarskich (krowy).
Dzięki dostępnym dzisiaj technologiom, powszechne jest krzyżowanie ras w celu tworzenia najbardziej wydajnych, choć także dziwnie wyglądających gatunków. Krzyżowanie odbywa się ze względu na określone właściwości ras, na skutek czego powstają niesamowite wręcz hybrydy.
Widzieliście kiedykolwiek extra umięśnioną krowę? Większość z was odpowie „Nie !”, A nawet „Czy takie w ogóle istnieją?”
Przedstawiamy rasę, która wygląda, jak gdyby wróciła właśnie z kilkumiesięcznego pobytu na siłowni. To Belgian Blue – Błękitna Belgijska!
Belgian Blue posiada naturalną mutację genu, który koduję strukturę miostatyny, czyli białka będącego budulcem tkanki mięśniowej. Owa mutacja prowadzi do przerostu mięśni i ograniczenia rozrostu tłuszczu, co jest bardzo pożądaną cechą hodowlaną, gdyż prowadzi do uzyskania smacznego i chudego mięsa.
Niestety w związku z bardzo dużą masą urodzeniową cieląt i stosunkowo wąskim kanałem rodnym u krów, młode przychodzą na świat praktycznie tylko za pomocą cesarskiego cięcia, co znacznie skraca czas eksploatowania matek.
Rasa ta powstała w środowej Belgii w XIX wieku z krzyżowania lokalnych krów z rasą Shortorn z Wielkiej Brytanii. Aktualny pokrój rasy powstał w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Byki tej Belgijskiej Błękitnej mogą osiągać wagę nawet 1250 kg, a krowy do 900 kg!
Niektórzy ludzie uważają, że taka praktyka – mutowania zwierząt hodowlanych, aby osiągnąć jak największe porządane korzyści, powinna być zabroniona. I powinno się pozwolić żyć i rozmnażać zwierzętom takimi, jakimi są.
źródło: uniquevideos.net
źródło: vetnolimits.com
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.