Jubileuszowa edycja Festiwalu Filmowego „Pięć Smaków” - Zalajkowane.pl
Nowe!

Jubileuszowa edycja Festiwalu Filmowego „Pięć Smaków”

16 listopada w Warszawie rozpocznie się 10. edycja Festiwalu Filmowego Pięć Smaków. Będzie ona okazją do obejrzenia ponad 40 najlepszych filmów z Azji. Pokazom filmowym towarzyszy bogaty program spotkań z twórcami, krytykami i ekspertami, a także debaty i warsztaty. Corocznie w trakcie festiwalu swoją polską premierę mają znaczące azjatyckie produkcje.

Festiwal Pięć Smaków po raz pierwszy został zorganizowany w 2007 roku jako przegląd kina wietnamskiego. W kolejnych latach jego tematyka była stopniowo rozszerzana, a obecnie stał się uznanym świętem azjatyckiej kinematografii. 

W programie tegorocznej edycji festiwalu znalazły się m.in. filmy upamiętniające katastrofę w Fukushimie – Fukushima: Pięć lat później, pokazy filmów w ramach sekcji Portret: Sion Sonoto, czyli przegląd filmów jednego z najoryginalniejszych współcześnie tworzących w Japonii reżyserów i wiele innych.

Sensacją tegorocznej edycji festiwalu będą filmy z Korei Północnej. To rzadka okazja, aby zobaczyć na dużym ekranie kino tego zagadkowego, pozostawionego w izolacji państwa. W programie znalazły się dwa filmy z roku 1986 m. in. film wojenny „Rozkaz 27” i „Hong Kil-Dong” który opowiada o koreańskim Robin Hoodzie oraz dwa nowe „Towarzyszka Kim w przestworzach” i „Mały domek na froncie”.

Wydarzeniem uzupełniającym festiwal jest koncerty z cyklu Radio Azja, które jest prezentacją wybitnych artystów, ale nieodkrytych jeszcze w Europie, pochodzących z Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej,. W tym roku wystąpią Jeong Cha-Sik czyli legenda koreańskiej sceny indie lat. 90, Rasmee Wayrana pochodząca z Tajlandii, która swoją muzykę określa jako Isan Soul i Midori Takada, która jest znana w kręgach japońskiej awangardy kompozytorką i basistką.

Szczegółowy program festiwalu oraz bilety na pokazy premierowe w Kinotece i Muranowie są dostępne na stronie festiwalu: piecsmakow.pl

Festiwal Pięć Smaków plakat

Plakat Festiwalu

Skomentuj