Maksymalne korzyści zdrowotne z łączenia produktów żywnościowych - Zalajkowane.pl
Nowe!

Maksymalne korzyści zdrowotne z łączenia produktów żywnościowych

Wszystkie przedstawione niżej produkty są zdrowe same w sobie. Ale dopiero w połączeniu pozwalają naszemu organizmowi wchłonąć zawarte w nich składniki odżywcze w maksymalnym stopniu.

Bright Side przeanalizował wyniki badań czołowych dietetyków i sporządził listę powszechnie znanych produktów, które wydają się być stworzone dla siebie.

Jabłka i czarna czekolada

źródło: © Depositphotos

źródło: © Depositphotos

Być może to nie jest tradycyjna kombinacja, ale warto spróbować! Zawarte w jabłkach flawonoidy (m.in. kwercytyna), razem z katechiną, którą znajdziemy w czekoladzie, zwiększą naszą odporność, będą stymulowały aktywność mózgu, poprawią pracę serca i naczyń krwionośnych, a także zmniejszą ryzyko zachorowania na raka.

Owsianka i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy

 

źródło: © Depositphotos

źródło: © Depositphotos

Owsianka i sok pomarańczowy są doskonałym źródłem fenoli. Poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i pomagają oczyścić organizm z produktów przemiany materii i toksyn.

Wieprzowina i brukselka

źródło: © Depositphotos

źródło: © Depositphotos

Wieprzowina jest zbyt tłusta, aby ją jeść codziennie. Ale zawiera selen, który hamuje wzrost komórek nowotworowych. Jeśli się więc pokusisz na wieprzowinę, podaj ją z brukselką – zawiera ona sulforafan, substancję organiczną, która zwiększa stuteczność selenu 13 razy!

Pomidory i wątróbka

źródło: © Depositphotos

źródło: © Depositphotos

Brak żelaza w organiźmie może powodować złe samopoczucie, chroniczne zmęczenie, obniżenie tempa metabolizmu oraz problemy z sercem i naczyniami krwionośnymi. Wątróbka jest bogatym źródłem żelaza, ale nie może być ono dobrze wchłaniane bez witaminy C. Dlatego warto zagryzać wątróbkę pomidorami, bo są skarbnicą kwasu askorbinowego!

Pietruszka z cytryną

źródło: © Depositphotos

źródło: © Depositphotos

Pietruszka idealnie wchodzi w parę z owocami cytrusowymi. Żelazo zawarte w zieleni poprawia wchłanianie witaminy C do krwioobiegu. Ta ważna witamina jest odpowiedzialna za wzmacnianie systemu odpornościowego i poprawę matabolizmu.

Warzywa i jogurt

źródło: © Depositphotos

źródło: © Depositphotos

Jeśli jogurt, to tylko naturalny, bo nie zawiera barwników, środków konserwujących, ani cukru. Taki jogurt jest bogaty w wapń, poprawia funkcje żołądka i normalizuje mikroflorę jelitową. W połączeniu z warzywami (na przykład marchwią, selerem), zamienia się w prawdziwą skarbnicę witamin. A włókno zawarte w warzywach, poprawia wchłanianie wapnia.

Awokado i szpinak

źródło: © Depositphotos

źródło: © Depositphotos

Ta para jest ulubieńcem wszystkich dietetyków. Szpinak zawiera witaminę A i luteinę, a w połączeniu z pożytecznym tłuszczem roślinnym zawartym w awokado, składniki te znacząco wpływają na nasze zdrowie. Satysfakcja naszego systemu trawiennego – gwarantowana.

Zielona herbata i cytyryna

źródło: © Depositphotos

źródło: © Depositphotos

Picie zielonej herbaty z cytryną to doskonały sposób na ugaszenie pragnienia oraz uzupełnienie zapasów enegrii. Zielona herbata zawiera katechiny, które odpowiadają za trwałość i siłę układu odpornościowego. A jeśli dodać do niej cytrynę, witamina C zwiększy efekt herbaciany kilkukrotnie.

Pomidory i oliwa

źródło: © Depositphotos

źródło: © Depositphotos

Każdy Włoch przyzna, że to ich ulubiona kombinacja. Warto przy okazji wspomnieć, że Włosi rzadko cierpią z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Wynika to z faktu, że likopen zawarty w pomidorach poprawia pracę serca i naczyń krwionośnych. Ponadto zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz nowotworów złośliwych. Kiedy pomidory spożywamy z oliwą, lipoken jest znacznie lepiej wchłaniany przez nasz organizm.

Mięso i rozmaryn

źródło: © Depositphotos

źródło: © Depositphotos

Mięso jest ważnym źródłem białka, ale musi być prawidłowo przyrządzone. Dietetycy są pod tym względem kategoryczni – gotowanie lub duszenie. Jednak wstępna obróbka – podsmażanie, zapiekanie, prowadzi do powstawania związków rakotwórczych. Ten niepożądany skutek można zniwelować przyprawiając mięso rozmarynem. Antyoksydanty zawarte w rozmarynie zapobiegają powstawaniu szkodliwych substancji, kiedy mięso leżakuje w piecu.

 

Skomentuj