Koneserzy mocnych trunków będą Wam śmiać się w twarz, kiedy usłyszą o “szalonych” pomysłach na zrobienie aromatyzowanej nalewki na bazie gumy do żucia albo whiskey na bazie ostrej odmiany dyni, ponieważ to składniki, które ich zdaniem potrafią wywrócić żołądek na drugą stronę. Podobnie gorzelnie, które produkują wymyślne trunki obrażą się, kiedy stwierdzimy, że ich produkty mają szokujące składniki, a ponadto nie posiadają żadnych zalet smakowych. Niezależnie od naszej opinii na temat tych trunków zasługują one na to, aby umieścić je na liście „koniecznie do spróbowania”.
Przedstawiamy wobec powyższego listę najbardziej szalonych trunków, które trzeba spróbować chociaż raz jeśli … starczy nam odwagi…
1. Alaska Distillery – wódka o smaku wędzonego łososia (30 $)
Najbardziej „alaskańską” rzeczą jaka istnieje na Alasce jest wódka robiona na bazie dzikiego alaskańskiego wędzonego łososia o znakomitym, rybim smaku, która świetnie pasuje do drinka typu Krwawa Mary lub Brudnego Martini. Proces produkcji tej wódki nie będzie kojarzyć się z apetycznością. Polega on na zdjęciu skóry z ryby, całkowitym usunięciu ości i tłuszczu, oczyszczeniu, zamarynowaniu łososia w etanolu, a na koniec zamianę tego płynu na wódkę. Prawda, że brzmi pysznie?!
2. Del Maguey Pechuga Mezcal (200 $)
Pechuga – tą nazwę można przetłumaczyć z hiszpańskiego jako „pierś”. Ale nie, Mezcal nie smakuje jak piersi, które macie na myśli. 😉 Tradycyjna metoda produkcji Pechuga obejmuje mycie piersi kurczęcia pod bieżącą wodą przez 3 godziny w celu usunięcia tłuszczu, a następnie destylowaniu parą przez 24 godziny. Z płynu uzyskanego w procesie destylacji wytwarza się tą oryginalną wódkę. Oo ludzie!
3. Gin z mrówek (270 $)
Z całą pewnością nie jest to gin dla osób mających koszmary o koloniach mrówek obłażących ciało. Samo wyobrażenie o setce mrówek ułożonych w butelce jest wystarczająco przerażający, jednak smakoszom tego trunku nie przeszkadza fakt, że każda butelka jest wytwarzana z około 62 prawdziwych mrówek.
4. Oddka Wasabi Wódka (20 $)
Ta zielona wódka jest przesycona ostrymi przyprawami azjatyckimi, zazwyczaj zarezerwowanymi dla sushi. Przyprawy sprawiają, że w smaku czuć ogniste, chrzanowe pieczenie. Można spróbować zrobić z nią zabójczy koktajl Ekstern Riff z Krwawą Mary, ale radzimy nie pić jej saute.
5. Tezhi Sanbian Jiu
Wreszcie nadchodzi coś, czego domagały się miliony! – alkohol robiony z genitaliów zwierząt (fuuuuj!). Sprzedawana w supermarketach na terenie całych Chin, ta pozornie niewinna butelka wina ryżowego jest przesycony ekstraktem z penisów zwierzęcych: penisa foki, penisa łosia i penisa psa kantoński. Picie tej wódki… to zastrzyk męskości.
6. Da Mhìle Wodorosty Gin (37 $)
Wytwarzany z ręcznie zbieranych wodorostów porastających celtyckie wybrzeża, gin wabi i pozwala chwytać syreny. Oślizgłe rośliny morskie zatopione w ginie przez trzy tygodnie, nadają mu słony smak i jasnozielony odcień, a po potrójnym filtrowani staje się idealny do podawania z owocami morza.
7. Black Cow Pure Milk (40 $)
Koncepcja wódki wykonanej z czystego mleka krowiego zazwyczaj wywołuje u ludzi odruch wymiotny, ale wydaje się jednocześnie zaskakująco atrakcyjna. Ta angielska wódka nie smakuje jednak jak kwaśne mleko. W rzeczywistości urzeka smakiem, trawiastym zapachem i jogurtowym posmakiem tak bardzo, że została uznana za jedną z najlepszych nowych wódek 2016 roku!
8. 500000 Scovilles Naga Chilli Vodka (34 $)
Moc Scoville bierze się z papryki oraz pieprzu o wartości „pieprzności” 500 tys. Dla porównania, papryka bananowa („Banana Pepper”) ma moc 500 w skali Scoville. Jako że intensywność substancji piekących może być zbyt mocna nawet dla najgorętszych z gorących głów, gorzelnia oferuje także szereg słabszych trunków, w których używa się pieprzu o mocy 250.000 w skali Scoville.
9. Scorpion Wódka (35 $)
Próbowaliście jedzenia robaków? Podobno prawdziwym hardcorem jest jedzenie odwłoka skorpiona. Ta wódka zawiera wielkiego, marynowanego chińskiego skorpiona w środku. Gorzelnia zapewnia, że trunek jest całkowicie bezpieczny, a spożywający nie są narażeni na śmierć. Skorpion nadaje się do bezpośredniego spożycia w całości, a kolec jadowy skorpiona został pozbawiony wszelkich toksyn.
10. Żmijówka
Ten alkohol nie jest sprzedawany w sklepach (z powodów, które staną są całkowicie jasne), ale jest produkowany w Azji Południowo-Wschodniej przez indywidualnych sprzedawców. Likier jest zwykle wykonywany z wina ryżowego i ziół takich jak żeń-szeń oraz umieszczonego w butelce całego… węża. Co ciekawe, w szczególności preferowane są okazy jadowite, np. kobry. Wietnamczycy i Chińczycy wierzą, że zarówno sama nalewka, jak i „dojrzewające” w niej wężowe mięso, ma wybitne właściwości zdrowotne, doskonale wpływa na potencję oraz zapobiega łysieniu.
źródło: supercall.com
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.