22 ciekawostki o Pingwinach - Zalajkowane.pl - ciekawostki, newsy, video i wiele więcej!
Nowe!

22 ciekawostki o Pingwinach

Pingwiny to ptaki najliczniej występujące wokół Antarktydy i jej sąsiednich wysp, a także u wybrzeży Ameryki południowej. Ogółem wszystkie 17 gatunków tych ptaków występuje na półkuli południowej (poza pingwinem równikowym). Jako, że w Polsce pingwiny nie występują warto przybliżyć kilka ciekawostek na ich temat. Gotowi? Czas start!

#1 Jakie rozmiary osiągają Pingwiny?

Pingwiny to zwierzęta, które osiągają różne rozmiary. Największe z nich to Pingwiny cesarskie, które mierzą 120 cm i ważą około 40 kilogramów. Najmniejszym przedstawicielem gatunku jest z kolei Pingwin mały – przedstawiciele tego gatunku mają tylko 40 centymetrów wzrostu i ważą około 1,5 kg. Co ciekawe na ziemi w przeszłości żyły jeszcze większe pingwiny – mierzyły blisko 150 centymetrów. Ich szkielety zostały odkryte w Peru przez paleontologów, a nazwa tego gatunku pingwina to: Icadyptes salasi.

największe i najmniejsze Pingwiny świata

Pingwiny cesarskie (z lewej) i Pingwin mały. (fot lewej strony: Ian Duffy from UK – Animal PortraitsUploaded by Snowmanradio, CC BY 2.0, Link; z prawej Tanya Dropbear – originally posted to Flickr as Blue penguin, CC BY 2.0, Link)



#2 Jak Pingwiny znoszą zimno?

Kiedy warunki atmosferyczne nie są sprzyjające, np. pada śnieg, lub jest bardzo zimno to pingwiny ustawiają się jeden obok drugiego i obracają się plecami do wiatru. Potrafią w takiej pozycji spędzić nawet kilka godzin bez spożywania pokarmu. Czasami (aby każdy był ogrzany po równo) wymieniają się miejscami – te które były po zewnętrznej stronie wchodzą do środka, a te które były w środku idą na zewnątrz. Ponadto przed utratą ciepła chroni je gruba warstwa tłuszczu znajdującą się pod skórą i duża liczba piór, które ułożone są dachówkowato, blisko siebie.



#3 Co jedzą pingwiny?

Menu pingwinów składa się głównie z ryb, skorupiaków i głowonogów. Ponadto spożywają one… kamienie, po to by lepiej zmielić dostarczony pokarm (nie posiadają zębów), ale również po to aby przez zwiększenie swojej masy mogły głębiej zanurkować. Dla ułatwienia język pingwinów posiada na swej powierzchni miękkie kolce, które umożliwiają lepsze trzymanie schwytanego pokarmu. Podczas jednego nurkowania dorosły pingwin może złapać nawet 30 ryb! Co ciekawe odchody pingwinów mogą przybierać różne kolory – od białego, przez różowy, aż do ciemnoczerwonego. Biały kolor oznacza, że pingwin odżywiał się głównie rybami, odcienie od różu po czerwień wskazują, że zwierzę żywiło się krylem (gatunek skorupiaka).

Pingwin białooki karmiący młode

Pingwin białooki karmiący młode (Fot. Jerzy Strzelecki – Own work, CC BY 3.0, Link)



#4 W grupie siła

Pingwiny to bardzo społeczne osobniki – najlepiej czują się w grupie, dlatego też razem spożywają posiłki, wspólnie spędzają czas i bawią się na swój własny sposób. Największe grupy pingwinów potrafią liczyć nawet 1,5 miliona osobników i znajdują się na wyspie Zawadowskiego. Zanotowano również przypadki samobójstw wśród osobników tego gatunku. Polega to na tym, że pingwin oddala się od stada i udaje się w stronę oceanu. Dokładana przyczyna takiego zachowania nie została dotąd poznana ale prawdopodobnie ma to związek z odrzuceniem przez stado.

pingwiny

fot. pexels.com



#5 Czy kolor ma znaczenie?

Biało-czarne ubarwienie pingwina nie jest przypadkowe. Otóż kolor czarny na grzbiecie pozwala im na lepszy kamuflaż w toni wodnej. Jednak od każdej reguły są wyjątki – jeden na pięćdziesiąt tysięcy pingwinów rodzi się z ubarwieniem brązowym. Pingwin o brązowym ubarwieniu, nie tylko gorzej się i jest łatwiejszym kąskiem dla czyhających drapieżników, lecz również jest (zazwyczaj) singlem i ma problem ze znalezieniem partnera.

#6 Nie samym łowieniem pingwin żyje

W wolnym czasie pingwiny bardzo chętnie oddają się wspólnej zabawie. Jest nią zazwyczaj ślizganie się na brzuchu po lodzie przypominające saneczkarstwo. Nie dość, że wyglądają wtedy na bardzo zadowolone, to również jest to sposób na szybsze pokonanie długiego dystansu. Ponadto pingwiny uwielbiają łaskotki i reagują na nie dźwiękiem zbliżonym do śmiechu.



#7 Jak radzą sobie w słonej wodzie?

Pingwiny to zwierzęta, które 75 % swojego życia spędzają w wodzie. Jak sobie radzą ze słoną wodą? Otóż pod oczami posiadają specjalny gruczoł nadczołowy, który przefiltrowuje słoną wodę, a produkty uboczne wydzielają poprzez kichanie lub poprzez dziób.

#8 Co z jajem?

Jako, że pingwiny, tak jak i inne ptaki wykluwają się z jaja, to trzeba to jajo wysiedzieć. U niektórych gatunków pingwinów to samiec wysiaduje jajo, a samica udaje się na kilkutygodniowe polowanie na pożywienie (pokonuje w tym czasie nawet 130 km). Najlepsze predyspozycje do wysiadywania jaj mają grubsze samce, które mają więcej tłuszczu i dzięki temu mogą przetrwać te kilka tygodni bez pożywienia (samiec pingwina cesarskiego bez pożywienia jest wstanie spędzić nawet 115 dni). Ponadto to samiec pingwina w swoim gardle wytwarza mleko, którym następnie karmi pisklę. Następnie po wykluciu się osobnika z jaja oboje z rodziców sprawują opiekę nad nim do momentu, w którym będzie on gotowy na samodzielne życie i polowanie (około 2 miesiące). W przypadku śmierci pisklęcia Pingwina cesarskiego jest on w stanie z rozpaczy porwać z gniazda innego, nie spokrewnionego, małego pisklaka.

jajo Pingwina cesarskiego

jajo Pingwina cesarskiego, fot. atozkidsstuff.com



#9 Zmiana garderoby

Pingwiny raz w roku tracą swoje pióra. Aby mogły one odrosnąć na nowo potrzeba kilku tygodni. W tym czasie pingwiny pozostają na lądzie. Ponadto zwierzęta te mają najwięcej piór ze wszystkich ptaków – na cm2 przypada około 12 piór.

#10 W Nowej Zelandii pingwiny mają “swój” znak drogowy

I wcale nie jest to żart. Takie znaki można spotkać w rejonie Otago na Wyspie Południowej Nowej Zelandii. Występują tu maleńkie Pingwiny niebieskie (zwane też Pingwinami małymi), które bardzo ciężko zauważyć, zwłaszcza po zmroku – długość ciała dorosłych osobników nie przekracza 40 cm. Kolonia Niebieskich Pingwinów znajduje się wzdłuż linii brzegowej i nie jest niczym niezwykłym, że te ptaki chodzą w głąb lądu (zazwyczaj nocą).

Uwaga Pingwiny - znak w Nowej Zelandii

Fotografia z lewej strony przedstawia Pingwina małego (fot. Tanya Dropbear – originally posted to Flickr as Blue penguin, CC BY 2.0, Link), fotografia z prawej – znak, który można spotkać w Nowej Zelandii (fot. pixabay.com)



#11 Ptak – nielot

Pomimo tego, że Pingwiny zaliczane są do ptaków, to zwierzęta te nie potrafią latać. Umiejętność ta została przez nie porzucona miliony lat temu, jednak zostało im to wynagrodzone i to właśnie Pingwiny najlepiej ze wszystkich ptaków odnajdują się w wodzie – są wybornymi pływakami i bardzo głęboko nurkują. Dla przykładu Pingwin cesarski potrafi nurkować na głębokość sięgającą ponad pół kilometra i pływa z prędkością 60 km/h!

#12 Słuch

Mimo braku widocznych uszu pingwiny mogą pochwalić się bardzo czułym zmysłem słuchu. Potrafią one odszukać innego osobnika za pomocą dźwięków wśród skupiska utworzonego nawet z setek pingwinów.

#13 Powrót na stare śmieci

Pingwiny potrafią nawet po kilkunastu latach powrócić do gniazda, w którym się wykluły. Ich wierność nie dotyczy tylko miejsca urodzenia – są również bardzo wierne swoim partnerom. Argentyńscy badacze przeprowadzili badania nad Pingwinem maggelańskim, który to przez 16 lat potrafił wracać do partnera, z którym się rozmnażał nawet wtedy gdy ich rozłąka trwała bardzo długo. Pingwiny to monogamiści – całe życie są wierne jednemu parterowi.

Pingwin magellański

Pingwin magellański na półwyspie Valdés w Argentynie, fot. DavidPenguin Waddle, CC BY 2.0, Link



#14 Wzrok

Pingwiny to zwierzęta, które doskonale przystosowały się do widzenia pod wodą. Można by powiedzieć, że lepiej widzą w wodzie niż na lądzie (tutaj stają się krótkowzroczne), co pomaga im uciec przed drapieżnikami czyhającymi na nie pod wodą i zdobyć większą ilość pożywienia. Oczy pingwina są większe niż jego mózg, a w ciemności widzą jeszcze lepiej i bardziej ostro.

#15 Jak długo żyją pingwiny?

To zależy, czy występują na obszarze z większą, czy z mniejszą liczbą drapieżników polujących na nie. Mogą stać się ofiarą orki, lwa morskiego lub lamparta morskiego. Pingwiny małe żyją średnio 6 lat, podczas gdy Pingwiny cesarskie nawet 20! Jednak najstarszym pingwinem był ten żyjący w japońskim ogrodzie zoologicznym – miał 39 lat i 9 miesięcy.

#16 Prawidłowa postawa

Pingwiny to jedyni przedstawiciele wśród ptaków, którzy zachowują naturalnie spionizowaną postawę. Na tle innych wyróżnia je również to, że mają tylko 3 place u stopy połączone ze sobą błoną pławną i dodatkowo skrzydła, które służą im jako wiosła.

#17 Pingwin równikowy

Jest to jedyny pingwin występujący na półkuli północnej, a dokładniej na wyspach Galapagos. Poluje on w stadach często w parze z kormoranem nielotem i znajduje się pod ochroną. Pingwin równikowy ma średnio 40-45 cm długości i 1.6-2.5 kg wagi. Ciekawostką jest również fakt, że Pingwiny równikowe polują stadami, często wraz z kormoranami nielotnymi (gatunek ptaka).


#18 Maskotka

Nils Olav to pingwin, który stał się maskotką norweskiej armii. Na co dzień przebywał w zoo w Edynburgu, gdzie przez norweską straż królewską został w 1972 roku wybrany ich maskotką. Otrzymał początkowo tytuł visekorporal, 10 lat później dostał awans na kaprala, a w 1987 roku stał się sierżantem. Zmarł zaraz po tym jak norweska armia wybrała innego, nowego pingwina na jego miejsce…


#19 Pingwin pod ochroną

Wszystkie pingwiny objęte zostały ochroną i wpisane zostały do Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych. Według Bena Lascellesa w ostatnich latach populacja pingwinów obniżyła się o 80%. Dzieję się tak za sprawą zmian klimatycznych, zanieczyszczeń środowiska, wprowadzaniu gatunków inwazyjnych, a także z powodu coraz większego zainteresowania pingwinami przez turystów.

#20 kartka z kalendarza

Pewnie nie wszyscy wiedzą, że pingwiny również mają swoje święto. 20 stycznia obchodzony jest Światowy Dzień Wiedzy o Pingwinach. Dodatkowo na świecie obchodzony jest również Światowy Dzień Pingwina, który to przypada na 25 kwietnia. Ta data nie jest przypadkowa – naukowcy zaobserwowali, że przez 7 lat z rzędu pingwiny Adeli właśnie 25 kwietnia wracały z morza do swoich terenów lęgowych na lądzie.

Pingwin białooki, pingwin Adeli (Pygoscelis adeliae), fot. Jason Auch – originally posted to Flickr as IMG_0760, CC BY 2.0, Link



#21. Dlaczego pingwiny chodzą slalomem?

Pingwiny śmiało można nazwać mistrzami slalomu, ale czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego poruszają się w ten sposób? To efekt siły Coriolisa, związanej z ruchem obrotowym Ziemi. Oddajmy jednak głos ekspertce, Annie Węgrzynowicz z warszawskiego ZOO, która wyjaśniła ten fakt na łamach Polskiego Radia:

Tor chodu pingwinów przypomina slalom. W związku z ruchem obrotowym Ziemi występuje efekt Coriolisa i zmienia się trochę tor poruszania się ciał, które znajdują się na biegunach. Na Biegunie Południowym jest odchylenie w lewym kierunku, a na Północnym – w prawą stronę. Tymczasem, skoro siła Coriolisa dotyczy całej kuli ziemskiej, dlaczego ludzie nie chodzą zygzakiem? – Nie odczuwamy efektów siły Coriolisa, bo jak się okazuje, na biegunach siła ta działa półtora raza silniej niż w Europie – dodała dziennikarka Ola Jasińska. – Na ciała znajdujące się na równiku siła Coriolisa nie działa zaś w ogóle.


#22. Pingwin Albinos w gdańskim zoo!

W marcu 2019 roku na świat w gdańskim zoo przyszedł pingwin albinos! Gdańskie zoo jest jedynym na świecie ogrodem, który może pochwalić się pingwinem albinosem. Możecie go zobaczyć na żywo wybierając się do Gdańska lub na filmiku poniżej 🙂


Zobacz też:

Ciekawostki o kotach
10 najsłodszych zwierzątek, o których mogłeś nie wiedzieć
Ciekawostki o motylach
Co by było gdyby pszczoły wyginęły?
40 ciekawostek na temat zwierząt, o których nie miałeś pojęcia


źródła: (1),(2),(3),(4),(5), (6)

2 komentarze

Skomentuj