Choć amerykańskie jedzenie kojarzy nam się raczej z burgerem z Mac’a albo Kurczakiem z KFC (czyli generalnie czymś mega kalorycznym i hmm raczej niezbyt zdrowym), to chciałbym wam przybliżyć listę 20 potraw amerykańskiej kuchni, które warto spróbować. Lista przygotowana została przez znany portal podróżniczy „roughguides”. Niektóre potrawy wydają się dziwne z naszego punktu widzenia, podczas gdy inne wyglądają mega apetycznie. Zapraszam zatem na krótką kulinarną podróż po USA.
1. Cobb salad – Kalifornia
Historia sałatki sięga lat 30 XX wieku, a po raz pierwszy przygotował ją właściciel kultowej restauracji Hollywood Brown Derby – Bob Cobb. Jest to klasyczny mix sałat, pomidorów, kurczaka, awokado, jajek na twardo, sera i boczku. Była to podobno ulubiona przekąska Boba, którą zajadał późnym wieczorem.
2. Deep Pan Pizza (głęboka? pizza) – Illinois
Pomysł przybył do USA z Wielkiej Brytanii i pojawił się po raz pierwszy w pizzerii Uno w roku 1943. Pizza pieczona jest w głębokim naczyniu podobnym do tortownicy. Ciasto jest bardzo charakterystyczne: chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i lekkie w środku. Jego sekretem jest masło i mąka kukurydziana. Można tego spróbować w wielu restauracjach w Chicago.
3. Gulasz z zielonych papryczek – Nowy Meksyk
Najlepszym sposobem na zapoznanie się z kulturą Nowego Meksyku jest spróbowanie gulaszu z zielonych papryczek chili. Oprócz głównego składnika – świeżej papryki – dodaje się pomidory, ziemniaki, czosnek i wołowinę lub wieprzowinę. Pewnie jest „otro” 🙂 i piecze 2 razy.
4. Kanapka z Homarem – Maine
Podobno przygotowanie idealnej kanapki z homarem to nie lada sztuka. Bułeczki należy upiec, lub ugotować na parze. Do środka dodajemy majonez, który można zastąpić roztopionym masłem. Teraz zależy na co macie ochotę: ogon, lub szczypce homara 🙂
5. Syrop klonowy – Vermont
Choć to Kanada kojarzona jest zazwyczaj z syropem klonowym, to właśnie w Vermont (USA) produkowany jest najlepszy syrop klonowy na świecie. Vermont to największy producent w stanach, który dostarcza 5% światowego zapotrzebowania na ten produkt. Jeśli wybierzecie się tam w marcu, to prawdopodobnie zobaczycie, jak zbiera się syrop ze 100 letnich drzew!
6. Kasza z krewetkami i rukolą – Karolina Południowa
Co roku w Saint George, w południowej Karolinie odbywa się ogromny festiwal żywności wykonanej z mąki kukurydzianej. Kasza z krewetkami i rukolą to klasyczny danie podawane na śniadanie. Kaszę gotuje się z mlekiem, przyprawia odrobiną masła, a następnie dodaje się olej i owoce morza.
7. Bourbon – Kentucky
Choć Burbon produkuje się w całych stanach, to 95% produkcji skupia się właśnie w Kentucky. To właśnie na cześć Bourbon County, w stanie Kentucky nazwano tą znaną na całym świecie kukurydzianą odmianę whiskey. Kentucky Bourbon Trail (wycieczka śladami legendarnej whiskey, min. po okolicznych gorzelniach) przyciąga każdego roku pół miliona turystów.
8. Ostrygi Rocky Mountain – Montana
Nie dajcie się zwieść nazwie. Ostrygi Rocky Mountain zwane również kowbojskim kawiorem to cielęce jądra obtoczone w mące i smażone na głębokim tłuszczu. Obecnie serwowane raczej jako atrakcja dla turystów. Podawane z dipem lub sosem. Mniam 🙂
9. Philadelphia cheesesteak – Pensylwania
Ta kanapka to symbol obżarstwa, którą przygotował po raz pierwszy w 1930 roku mieszkaniec Filadelfii Pat Olivieri. Jest to ogromna buła z plastrami steku i serem Provolone oraz polewane sosem Cheez Whiz. Na sam koniec możecie poprosić o dodanie cebuli 🙂
10. Pączki – Louisiana
Żadna wycieczka do Nowego Orleanu nie może odbyć się bez zajrzenia do Café du Monde i spróbowania pączków nadziewanych owocami, lub czekoladą. Jest to jeden z oryginalnych, lokalnych produktów znanych na całym świecie.
11. Gęsta zupa z morskich mięczaków – Massachusetts
Zupa krem z małży to poza owocami morza: ziemniaki, seler, cebula i kwaśna śmietany lub mleko. W Bostonie na corocznym festiwalu restauracje rywalizują o miano tej, która serwuje najlepszą zupę. (Dla odmiany w Nowojorskiej wersji zupy dodawane są jeszcze pomidory)
12. Mrożona herbata – Georgia
Gdy zamówisz herbatę w stanie Georgia to zazwyczaj dostaniecie mrożoną, z ogromną ilością cukru (lub słodkich syropów brzoskwiniowych lub cytrynowych). Jest to chyba najsłodsza herbata na świecie. Może i psuje to zęby, ale podobno jest świetne.
13. Ciasto ze specjalnej odmiany limonek (Key Lime Pie) – Floryda
Zwana również limonką meksykańską odmiana wykorzystywana jest do wyrobu tradycyjnego ciasta składającego się z poza wspomnianymi już limonkami z żółtek i skondensowanego mleka. Przepis sięga 1850 roku i jest symbolem słonecznej Florydy.
14. Smażony chleb Navajo – Południowa Dakota
Smażony chleb uznany został za narodowe danie w Dakocie Południowej w 2005 roku. Był to typowy pokarm dla rdzennej ludności. Można go jeść bez niczego, lub z dodatkiem mięsa, drobno posiekanej sałaty i sera. Serwowany zazwyczaj na śniadanie.
15. Wędzony łosoś – Alaska
Alaska znana jest nie tylko dzięki ogromnej populacji niedźwiedzi i dużej liczby skuterów śnieżnych przypadających na jednego mieszkańca 🙂 Ten najdalej wysunięty na północ stan USA słynie również z przepysznego wędzonego łososia, który łowiony jest w okolicy. W przeszłości gdy łowienie było niemożliwe z powodu niskich temperatur, wędzenie wykorzystywano w celu zakonserwowania ryby na okres zimowy.
16. Kukurydziane „pierożki” „hushpappie” – Wirginia
Hushpappies to smażone na głębokim tłuszczu „pierożki” (kulki) kukurydziane podawane zazwyczaj z grillowanymi rybami, lub kurczakiem. (90 g kukurydzy – może być z puszki, 75 g mąki, 250 g mąki kukurydzianej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki papryki, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 250 g maślanki lub jogurtu naturalnego, olej do głębokiego smażenia – wg. przepisu z książki „Street food”, Clare Ferguson) 🙂 dajcie znać jak smakują, gdy już zdecydujecie się na ich zrobienie. Jest to podobno świetna alternatywa dla naszych obiadowych ziemniaków.
17. Ciasto „cukrowo-śmietanowe” – Indiana
Tradycyjny wyrób składający się jedynie z cukru i śmietany (czasem dodaje się jajka). Całość dodaje się do gotowej podstawy do ciasta.
18. Barbecue – Teksas
W Teksasie jeśli mówisz grillowanie to myślisz wołowina. Kawałki mięsa bez kości doprawione pieprzem, solą, ziołami i innymi przyprawami powoli dochodzą na żarzących się węglach.
19. Tuńczyk Ahi Poke – Hawaje
Oto klasyczne danie z Hawajów – surowy tuńczyk Ahi Poke. Przepis jest bardzo prosty: surowego tuńczyka marynujemy w mieszance sosu sojowego, soli i chili. Można również wymienić tuńczyka na ośmiornicę, lub dodać: imbir, zieloną cebulę i wodorosty. Mniam 😉
20. Pastrami – Nowy Jork
Kanapki z pastrami (mocno przyprawioną wędzoną szynką wołową) przywędrowały do USA z Rumunii w okolicach 1800 roku. Podobno najlepszą serwują w restauracji Katz Delicatessen (205 E Houston St, New York, NY).
źródło: venividi.ru oraz roughguides.com