20 potraw z USA, które warto spróbować
Nowe!

20 potraw z USA, które warto spróbować

Choć amerykańskie jedzenie kojarzy nam się raczej z burgerem z Mac’a albo Kurczakiem z KFC (czyli generalnie czymś mega kalorycznym i hmm raczej niezbyt zdrowym), to chciałbym wam przybliżyć listę 20 potraw amerykańskiej kuchni, które warto spróbować. Lista przygotowana została przez znany portal podróżniczy „roughguides”. Niektóre potrawy wydają się dziwne z naszego punktu widzenia, podczas gdy inne wyglądają mega apetycznie. Zapraszam zatem na krótką kulinarną podróż po USA.

 

1. Cobb salad – Kalifornia

Historia sałatki sięga lat 30 XX wieku, a po raz pierwszy przygotował ją właściciel kultowej restauracji Hollywood Brown Derby – Bob Cobb. Jest to klasyczny mix sałat, pomidorów, kurczaka, awokado, jajek na twardo, sera i boczku.  Była to podobno ulubiona przekąska Boba, którą zajadał późnym wieczorem.
Cobb Salad amerykańskie jedzenie

2. Deep Pan Pizza (głęboka? pizza) – Illinois

Pomysł przybył do USA z Wielkiej Brytanii i pojawił się po raz pierwszy w pizzerii Uno w roku 1943. Pizza pieczona jest w głębokim naczyniu podobnym do tortownicy. Ciasto jest bardzo charakterystyczne: chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i lekkie w środku. Jego sekretem jest masło i mąka kukurydziana. Można tego spróbować w wielu restauracjach w Chicago.
Deep Pan Pizza amerykańskie jedzenie

3. Gulasz z zielonych papryczek – Nowy Meksyk

Najlepszym sposobem na zapoznanie się z kulturą Nowego Meksyku jest spróbowanie gulaszu z zielonych papryczek chili. Oprócz głównego składnika – świeżej papryki – dodaje się pomidory, ziemniaki, czosnek i wołowinę lub wieprzowinę. Pewnie jest „otro” 🙂 i piecze 2 razy.
Gulasz z zielonych papryczek chili - amerykańskie jedzenie

4. Kanapka z Homarem – Maine

Podobno przygotowanie idealnej kanapki z homarem to nie lada sztuka. Bułeczki należy upiec, lub ugotować na parze. Do środka dodajemy majonez, który można zastąpić roztopionym masłem. Teraz zależy na co macie ochotę: ogon, lub szczypce homara 🙂
kanapka z homarem amerykańskie jedzenie

5. Syrop klonowy – Vermont

Choć to Kanada kojarzona jest zazwyczaj z syropem klonowym, to właśnie w Vermont (USA) produkowany jest najlepszy syrop klonowy na świecie. Vermont to największy producent w stanach, który dostarcza 5% światowego zapotrzebowania na ten produkt. Jeśli wybierzecie się tam w marcu, to prawdopodobnie zobaczycie, jak zbiera się syrop ze 100 letnich drzew!
Syrop Klonowy amerykańskie jedzenie

6. Kasza z krewetkami i rukolą – Karolina Południowa

Co roku w Saint George, w południowej Karolinie odbywa się ogromny festiwal żywności wykonanej z mąki kukurydzianej. Kasza z krewetkami i rukolą to klasyczny danie podawane na śniadanie.  Kaszę gotuje się z mlekiem, przyprawia odrobiną masła, a następnie dodaje się olej i owoce morza.
Kasza z krewetkami i rukolą amerykańskie jedzenie

7. Bourbon – Kentucky

Choć Burbon produkuje się w całych stanach, to 95% produkcji skupia się właśnie w Kentucky. To właśnie na cześć Bourbon County, w stanie Kentucky nazwano tą znaną na całym świecie kukurydzianą odmianę whiskey. Kentucky Bourbon Trail (wycieczka śladami legendarnej whiskey, min. po okolicznych gorzelniach) przyciąga każdego roku pół miliona turystów.
Bourbon Kentucky amerykańskie jedzenie

8. Ostrygi Rocky Mountain – Montana

Nie dajcie się zwieść nazwie. Ostrygi Rocky Mountain zwane również kowbojskim kawiorem to cielęce jądra obtoczone w mące i smażone na głębokim tłuszczu. Obecnie serwowane raczej jako atrakcja dla turystów. Podawane z dipem lub sosem. Mniam 🙂
Ostrygi Rocky Mountain amerykańskie jedzenie

9. Philadelphia cheesesteak – Pensylwania

Ta kanapka to symbol obżarstwa, którą przygotował po raz pierwszy w 1930 roku mieszkaniec Filadelfii Pat Olivieri. Jest to ogromna buła z plastrami steku i serem Provolone oraz polewane sosem Cheez Whiz. Na sam koniec możecie poprosić o dodanie cebuli 🙂
Philadelphia cheesteak amerykańskie jedzenie

10. Pączki – Louisiana

Żadna wycieczka do Nowego Orleanu nie może odbyć się bez zajrzenia do Café du Monde i spróbowania pączków nadziewanych owocami, lub czekoladą. Jest to jeden z oryginalnych, lokalnych produktów znanych na całym świecie.
Pączki z Luizjany amerykańskie jedzenie

11. Gęsta zupa z morskich mięczaków – Massachusetts

Zupa krem ​​z małży to poza owocami morza: ziemniaki, seler, cebula i kwaśna śmietany lub mleko. W Bostonie na corocznym festiwalu restauracje rywalizują o miano tej, która serwuje najlepszą zupę. (Dla odmiany w Nowojorskiej wersji zupy dodawane są jeszcze pomidory)
Zupa z małży amerykańskie jedzenie

12. Mrożona herbata – Georgia

Gdy zamówisz herbatę w stanie Georgia to zazwyczaj dostaniecie mrożoną, z ogromną ilością cukru (lub słodkich syropów brzoskwiniowych lub cytrynowych). Jest to chyba najsłodsza herbata na świecie. Może i psuje to zęby, ale podobno jest świetne.
Mrożona herbata z Georgii amerykańskie jedzenie

13. Ciasto ze specjalnej odmiany limonek (Key Lime Pie) – Floryda

Zwana również limonką meksykańską odmiana wykorzystywana jest do wyrobu tradycyjnego ciasta składającego się z poza wspomnianymi już limonkami  z żółtek i skondensowanego mleka. Przepis sięga 1850 roku i jest symbolem słonecznej Florydy.
Ciasto z meksykańskich limonek amerykańskie jedzenie

14. Smażony chleb Navajo – Południowa Dakota

Smażony chleb uznany został za narodowe danie w Dakocie Południowej w 2005 roku. Był to typowy pokarm dla rdzennej ludności.  Można go jeść bez niczego, lub z dodatkiem mięsa, drobno posiekanej sałaty i sera. Serwowany zazwyczaj na śniadanie.
Smażony chleb Navajo amerykańskie jedzenie

15. Wędzony łosoś – Alaska

Alaska znana jest nie tylko dzięki ogromnej populacji niedźwiedzi i dużej liczby skuterów śnieżnych przypadających na jednego mieszkańca 🙂 Ten najdalej wysunięty na północ stan USA słynie również z przepysznego wędzonego łososia, który łowiony jest w okolicy. W przeszłości gdy łowienie było niemożliwe z powodu niskich temperatur, wędzenie wykorzystywano w celu zakonserwowania ryby na okres zimowy.
Wędzony łosoś amerykańskie jedzenie

16. Kukurydziane „pierożki” „hushpappie” – Wirginia

Hushpappies to smażone na głębokim tłuszczu „pierożki” (kulki) kukurydziane podawane zazwyczaj z grillowanymi rybami, lub kurczakiem. (90 g kukurydzy – może być z puszki, 75 g mąki, 250 g mąki kukurydzianej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki papryki, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 250 g maślanki lub jogurtu naturalnego, olej do głębokiego smażenia – wg. przepisu z książki „Street food”, Clare Ferguson) 🙂 dajcie znać jak smakują, gdy już zdecydujecie się na ich zrobienie. Jest to podobno świetna alternatywa dla naszych obiadowych ziemniaków.
Kukurydziane pierożki amerykańskie jedzenie

17. Ciasto „cukrowo-śmietanowe” – Indiana

Tradycyjny wyrób składający się jedynie z cukru i śmietany (czasem dodaje się jajka). Całość dodaje się do gotowej podstawy do ciasta.
Ciasto cukrowo - śmietanowe amerykańskie jedzenie

18. Barbecue – Teksas

W Teksasie jeśli mówisz grillowanie to myślisz wołowina. Kawałki mięsa bez kości doprawione pieprzem, solą, ziołami i innymi przyprawami powoli dochodzą na żarzących się węglach.
Barbecue amerykańskie jedzenie

19. Tuńczyk Ahi Poke – Hawaje

Oto klasyczne danie z Hawajów – surowy tuńczyk Ahi Poke. Przepis jest bardzo prosty: surowego tuńczyka marynujemy w mieszance sosu sojowego, soli i chili. Można również wymienić tuńczyka na ośmiornicę, lub dodać: imbir, zieloną cebulę i wodorosty. Mniam 😉
Ahi Poke tuńczyk amerykańskie jedzenie

20. Pastrami – Nowy Jork
Kanapki z pastrami (mocno przyprawioną wędzoną szynką wołową) przywędrowały do USA z Rumunii w okolicach 1800 roku. Podobno najlepszą serwują w restauracji Katz Delicatessen (205 E Houston St, New York, NY).
Nowojorska kanapka Pastrami amerykańskie jedzenie



źródło: venividi.ru oraz roughguides.com

One Comment

Skomentuj