20 ciekawostek o miodzie - Strona 2 z 2 - Zalajkowane.pl
Nowe!

20 ciekawostek o miodzie

2 / 2

#11 Miód się nie psuje

Miód jest jedynym z nielicznych produktów spożywczych, który nie psuje się, oczywiście pod warunkiem, że dojrzewa w ulu i jest właściwie przechowywany.

#12 Miód pitny

Popularny w starożytności wśród Słowian miód chmielowy otrzymywano za pomocą fermentacji z naturalnego, niesterylizowanego miodu, który leżakował w zakopanych w ziemi dębowych beczkach. Oprócz tego, z miodu przygotowywano miedowuchę, zbiteń, a nawet kwas.

Najstarszym znalezionym trunkiem alkoholowym na bazie miodu jest mający 9 tysięcy lat napój z miodu pszczelego, który odnaleziony został w neolitycznej wiosce Jiahu w Chinach. Na ściankach glinianych naczyń natrafiono na napój zawierający około 10% alkoholu.

#13 Największe i najmniejsze pszczoły

Najmniejsze pszczoły miodne to pszczoły karłowate (wschodnioazjatyckie), które osiągają rozmiar do 0,2 mm. Największe pszczoły to z kolei Megachile Pluto, które rosną do 40 mm. Pszczoły te budują swoje gniazda wewnątrz gniazd termitów.

Co ciekawe ten gatunek pszczół został odkryty i opisany zaledwie około 150 lat temu. Wynika to z faktu, że mieszkańcy indonezyjskich wysp nigdy nie spotykali tak głęboko ukrytych gniazd i nie wiedzieli, że mieszkają w pobliżu czterocentymetrowych pszczelich olbrzymów.

Megachile Pluto

Megachile Pluto (fot: http://beautifulbees.org)



#14 Miód – wpływ na zdrowie

Miód reguluje pracę nerek, wzmacnia serce, przyśpiesza gojenie ran, obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje procesy miażdżycowe, jest dobry na przeziębienia i kłopoty z gardłem. Niektóre miody z uwagi na specyficzny skład są bardziej niż inne polecane w określonych schorzeniach:
Na serce najlepszy jest miód rzepakowy. Zawiera on najwięcej glukozy i fruktozy oraz duże ilości magnezu i potasu, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania serca.
Miód gryczany z kolei posiada najsilniejsze właściwości przeciwdziałania tworzeniu się tzw. wolnych rodników. Składniki zawarte w miodzie gryczanym łączą się z wolnymi rodnikami i unieszkodliwiają je.
Miód lipowy jest natomiast najlepszy na zapalenie dróg oddechowych, grypę, anginę i “chrypkę”.

ciekawostki o miodzie

fot: fakt.pl



#15 Miód od… os?

Z miodem łączy się przede wszystkim pszczoły, ale okazuje się, że osy również wytwarzają miód. Meksykańska osa miodowa (brachygastra mellifica) również produkuje go w dużych ilościach, co zresztą wykorzystywali tamtejsi Indianie.Trzeba jednak uważać, bo miód ten może zawierać trujące dla ludzi związki, zwłaszcza w okresie kwitnienia bieluni.

#16 Pszczela broda

W latach 30. XIX wieku sprzedawcy miodu organizowali zawody w zapuszczaniu… pszczelej brody. Polega to na tym, że pod brodą umieszcza się królową i pozwala się pszczołom usiąść na twarzy. W kanadyjskim Ontario takie zawody organizowane są do dzisiaj.

Pszczela broda

fot: www.beardrust.pl



#17 Miód z Bułgarii = Bułgarska.. Viagra

Bułgarski miód produkowany m.in. z kwiatu ostu jest tańszą i naturalną alternatywą dla lekarstw na impotencję. Prezes Bułgarskiego Stowarzyszenia Hodowców Pszczół w artykule, który został opublikowany w “The Times of India” potwierdził, że bułgarski miód naprawdę ma takie działanie.

#18 Pszczoły

• Podczas lotu pszczoła wykonuje 350-435 ruchów skrzydłami na sekundę, czyli aż 11 400 razy na minutę!
• Przeciętna szybkość pszczoły to 24 kilometry na godzinę.
• Pszczoły nie rozpoznają koloru czerwonego.
• Robotnice żyją od 4 do 24 tygodni, a trutnie 4-5 tygodni
• Zdecydowanie dłużej żyją królowe, które mogą żyć do 5 lat! Składają one około 3 000 jaj dziennie

Ciekawostki o miodzie

fot: focus.pl



#19 Cukier czy miód?

Cukier to w 99% sacharoza, podczas gdy miód to w 70% glukoza i fruktoza (występują one w różnych proporcjach w zależności od gatunku miodu). Zawarta w cukrze sacharoza musi być rozłożona przez organizm na glukozę i fruktozę, a dopiero później wchłonięta do krwi, podczas gdy zawarte w miodzie glukoza i fruktoza są wchłaniane do krwi bez procesu trawienia.

Ponadto miód zawiera mnóstwo dobroczynnych pierwiastków, takich jak magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor i inne. Kolejną ciekawostką jest fakt, że jedzenie miodu zmniejsza nawet do 48 % występowanie bakterii Streptococcus Mutans, odpowiedzialnej za powstawanie próchnicy. Jak widać jedyną wspólna cechą miodu i cukru jest to, że są słodkie.

#20 Złota zasada

Starożytny filozof Demokryt pytany o to, jak w dobrym zdrowiu dożyć sędziwego wieku, odpowiadał krótko: „z zewnątrz olej, a do wewnątrz miód”.



źródła (1), (2), (3), (4)

3 komentarze

    Skomentuj