Agencja marketingowa WHYBINTBWA przygotowała jakiś czas temu jadalne (i pysznie wyglądające) flagi na Międzynarodowy Festiwal Jedzenia odbywający się w Sydney. Najlepsze w całym projekcie jest to, że każda z flag zrobiona jest z potraw i składników, które są (najczęściej) charakterystyczne dla danych państw. Efekt jest bardzo ciekawy i tak włoska flaga zrobiona jest z makaronu, bazylii oraz pomidorów, podczas gdy np. japońska z tuńczyka i ryżu. Zobaczcie koniecznie, bo wyszło naprawdę świetnie! 🙂
Ps. Tutaj pokazywałem wam jadalne portrety sławnych ludzi (klik), a tutaj jadalne krajobrazy (klik).
#1 Australia
Popularne w Australii ciasto z mięsem i sos
#2 Brazylia
limonki, ananas, marakuja
#3 Chiny
Pitaya (smoczy owoc), karambola
#4 Francja
Niebieski ser, brie, winogorona
#5 Grecja
oliwki, feta
#6 Hiszpania
kiełbasa chorizo i ryż
#7 Indie
Curry, ryż, papad (cienki i chrupki indyjski naleśnik)
#8 Indonezja
Sambal – indonezyjski sos chili i ryż
#9 Japonia
tuńczyk, ryż
#10 Korea Południowa
Kimbap i sosy
#11 Liban
Lawasz, mix warzyw, wiosenne zioła
#12 USA
Hot-dogi, keczup i musztarda (lub ser)
#13 Wielka Brytania
Scone (ciasto), śmietana, dżemy
#14 Wietnam
Rambutan, liczi, karambola
#15 Włochy
Makaron, bazylia oraz pomidory
#16 Szwajcaria
Szynka i ser
#17 Tajlandia
Słodki sos chili, wiórki kokosowe, niebieski krab
#18 Turcja
Rachatłukum (Turkish delight) – słodki wyrób cukierniczy charakterystyczny dla wielu lokalnych kuchni głównie z obszaru Półwyspu Bałkańskiego i Bliskiego Wschodu.
za twistedsifter.com
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.