TOP 10 włoskich potraw, z różnych regionów kraju. "Dolce vita" na talerzu.
Nowe!

TOP 10 włoskich potraw, z różnych regionów kraju. Czyli “dolce vita” na talerzu.

1 / 2

Jedną z największych przyjemności podróży do Włoch jest jedzenie. Regionalne specjały są zwykle przygotowane z sezonowych składników, a dania serwowane w lokalnych, rodzinnych restauracjach, nie odbiegają poziomem od najlepszych lokali gastronomicznych na świecie. Świeże, aromatyczne i bez wątpienia pyszne potrawy spełnią wymagania, nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jednak kuchnia w poszczególnych częściach Włoch, różni się znacząco od siebie. Poniżej przegląd potraw, których możecie spróbować w najpopularniejszych regionach Italii.

#1 Pizza Napoletana (Neapol)

Pizza Napoletana

Pizza Napoletana (Neapol), Foto: ricettapizzanapoletana.it

We Włoszech robi się wiele fantastycznych i tradycyjnych potraw, ale chyba żadne inne danie, nie skupia istoty włoskiego gotowania lepiej od pizzy neapolitańskiej. Będące prawdziwym kulinarnym dziełem sztuki specjały, w których smaku poczujemy historię, prostotę i świeże składniki, wysokiej jakości. Całość tworzy kompozycję, którą wielu uważa za idealny i najbardziej autentyczny rodzaj pizzy.

Początki wyśmienitej receptury sięgają połowy XVIII wieku, kiedy włoski filozof i pisarz – Vincenzo Corrado, będący jednocześnie znakomitym kucharzem, napisał dzieło, w którym przedstawił sposób przyrządzania przez mieszkańców Neapolu, tej niezwykłej potrawy. Pierwsze pizzerie pojawił się w mieście w XIX w i były one unikalny fenomen tego miejsca. Od drugiej połowy XX wieku pizzerie rozprzestrzeniły się na całym świecie, ale neapolitańska pizza to nie tylko ciasto z pomidorami, mozarellą i oliwą z oliwek. Stworzenie prawdziwej Pizza Napoletana, jest sztuką i wymaga znacznie więcej, niż użycia 3 lub 4 prostych składników.

Pomidory wykorzystane w przepisie, muszą być uprawiane w wulkanicznej glebie San Marzano sul Sarno, małej miejscowości w pobliżu Neapolu, a ciasto należy wykonać z konkretnych składników. Ponadto, ten rodzaj pizzy musi być pieczony w piecu opalanym dwoma rodzajami drewna, w 485 stopniach przez 60-90 sekund. Raczej nie zamówicie tej potrawy o 4 rano pod drzwi, po powrocie z imprezy 🙂

Istnieją trzy oficjalne wersje pizzy neapolitańskiej, ale Margherita jest najbardziej znaną. Legenda mówi, że to klasyczne danie w kolorach włoskiej flagi, zostało stworzone w 1889 roku przez Raffaele Esposito – neapolitańskiej kucharza, kiedy Małgorzata Sabaudzka (królowa Włoch) odwiedziła miasto.

Obecnie receptura neapolitańskiej pizzy jest chroniona przez prawo Unii Europejskiej, jako produkt regionalny. To wystarczający powód, aby odwiedzić trzecie największe miasto Włoch.

#2 Lasagna (Bolonia)

Lasagne alla Bolognese

Lasagne alla Bolognese (Bolonia), Foto. granarolo.it

Lasagne jest znana na całym świecie, jako symbol kuchni włoskiej oraz ulubiona potrawa kota Garfielda. Istnieje wiele sposobów przygotowania tego dania, ale najpopularniejszą odmianą pozostaje klasyczna Lasagne alla Bolognese, wykonana z ragù (na bazie mięsa sosem Bolognese), beszamelem i sera Parmigiano-Reggiano. Lasagne Napoletana, którą serwuje się w czasie karnawału zawiera klopsiki, kiełbaski, a także ricotta i mozzarella zamiast beszamelu.

Istnieją pewne spory dotyczące tego, czy lasagne została wymyślona w średniowieczu w Neapolu, czy wymyślili ją starożytni Grecy. Jednak jedno jest pewne – lasagne jest jedną z najlepszych potraw, jakie Włochy mają do zaoferowania.

#3 Ossobuco alla Milanese (Mediolan)

Ossobuco alla Milanese (Milan)

Ossobuco alla Milanese (Milan). Foto. buonissimo.org

Obfite i aromatyczne danie to specjalność restauracji w Mediolanie. Ossobuco składa się z podudzi cielęcych, gotowanych powoli w białym winie i bulionie cielęcym, z dodatkiem warzyw. Tradycyjna receptura narodziła się prawdopodobnie pod koniec XIX wieku, w jednej z osterie (lokalna nazwa gospody), która znajdowała się w sąsiedztwie. Pierwotnie przepis nie zawierał pomidorów, a potrawa nie była wykończona przy użyciu gremolata – dodatku z drobno posiekanej natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej.

Chociaż ten posiłek nie jest tak popularny jak cotoletta (cielęcy kotlet smażony na maśle), Ossobuco alla Milanese jest jednym z najbogatszych i najbardziej reprezentatywnych dań mięsnych miasta.

Prawdziwie niezapomnianym doznaniem, będzie klasyczne Ossobuco w połączeniu z szafranowym Risotto alla Milanese.

#4 Gelato (całe Włochy)

Gelato

Gelato (Mediolan), Foto. travelaway.me

Włosi nie wymyślili lodów, ale na przestrzeni wieków udoskonalili proces ich produkcji. Historia włoskich lodów sięga epoki renesansu, jednak dokładnie nie wiadomo, kto stworzył ten kremowy deser na zimno.

Najpopularniejsze są opowieści o tym, że lody zostały wynalezione na dworze Medyceuszy we Florencji. Są też wersje wskazujące, jako twórców florenckiego architekta Bernardo Buontalenti lub alchemika Cosimo Ruggieri.

Obecnie istnieje około 37,000 gelaterie (lodziarnie) w całych Włoszech, ale najlepsze znajdują się w Rzymie (I Caruso), Florencji (La Carraia) i Bolonii (La Sorbetteria Castiglione).

Prawdziwe gelato wykonują każdego dnia rzemieślnicy i w przeciwieństwie do zwykłych lodów, zawierają mniej tłuszczu, a przy ich przyrządzeniu używa się tylko naturalnych środków aromatyzujących. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o historii, kulturze i technologii wytwarzania tego aksamitnego deseru, odwiedźcie Muzeum Carpigiani Gelato w Anzola dell’Emilia, niedaleko Bolonii.

#5 Panzanella (Toskania)

Panzanella

Panzanella (Toskania)

Panzanella to zdrowy, pyszny chleb i sałatka z pomidorów. Potrawa jest zwykle podawana w środkowych Włoszech, podczas gorących miesięcy letnich. Klasyczne danie chłopskie, ma swoje korzenie wśród zielonych pól Toskanii, gdzie rolnicy przygotowywali posiłki, z lokalnie uprawianych składników.

Historia sałatkami z chlebem sięga XIV wieku, a punktem zwrotnym w przepisie, było odkryciem Nowego Świata i wprowadzenie pomidorów w Europie. Oryginalna receptura była oparta na czerstwym chlebie i cebuli.

Dzisiejsze panzanella , jest wykonana z soczystych, dojrzewających w słońcu pomidorów, ogórków, świeżej bazylii i resztek chleba, przyprawione oliwą z oliwek oraz octem.

Skomentuj