TOP 10 włoskich potraw, z różnych regionów kraju. "Dolce vita" na talerzu.
Nowe!

TOP 10 włoskich potraw, z różnych regionów kraju. Czyli „dolce vita” na talerzu.

Jedną z największych przyjemności podróży do Włoch jest jedzenie. Regionalne specjały są zwykle przygotowane z sezonowych składników, a dania serwowane w lokalnych, rodzinnych restauracjach, nie odbiegają poziomem od najlepszych lokali gastronomicznych na świecie. Świeże, aromatyczne i bez wątpienia pyszne potrawy spełnią wymagania, nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jednak kuchnia w poszczególnych częściach Włoch, różni się znacząco od siebie. Poniżej przegląd potraw, których możecie spróbować w najpopularniejszych regionach Italii.

#1 Pizza Napoletana (Neapol)

Pizza Napoletana

Pizza Napoletana (Neapol), Foto: ricettapizzanapoletana.it

We Włoszech robi się wiele fantastycznych i tradycyjnych potraw, ale chyba żadne inne danie, nie skupia istoty włoskiego gotowania lepiej od pizzy neapolitańskiej. Będące prawdziwym kulinarnym dziełem sztuki specjały, w których smaku poczujemy historię, prostotę i świeże składniki, wysokiej jakości. Całość tworzy kompozycję, którą wielu uważa za idealny i najbardziej autentyczny rodzaj pizzy.

Początki wyśmienitej receptury sięgają połowy XVIII wieku, kiedy włoski filozof i pisarz – Vincenzo Corrado, będący jednocześnie znakomitym kucharzem, napisał dzieło, w którym przedstawił sposób przyrządzania przez mieszkańców Neapolu, tej niezwykłej potrawy. Pierwsze pizzerie pojawił się w mieście w XIX w i były one unikalny fenomen tego miejsca. Od drugiej połowy XX wieku pizzerie rozprzestrzeniły się na całym świecie, ale neapolitańska pizza to nie tylko ciasto z pomidorami, mozarellą i oliwą z oliwek. Stworzenie prawdziwej Pizza Napoletana, jest sztuką i wymaga znacznie więcej, niż użycia 3 lub 4 prostych składników.

Pomidory wykorzystane w przepisie, muszą być uprawiane w wulkanicznej glebie San Marzano sul Sarno, małej miejscowości w pobliżu Neapolu, a ciasto należy wykonać z konkretnych składników. Ponadto, ten rodzaj pizzy musi być pieczony w piecu opalanym dwoma rodzajami drewna, w 485 stopniach przez 60-90 sekund. Raczej nie zamówicie tej potrawy o 4 rano pod drzwi, po powrocie z imprezy 🙂

Istnieją trzy oficjalne wersje pizzy neapolitańskiej, ale Margherita jest najbardziej znaną. Legenda mówi, że to klasyczne danie w kolorach włoskiej flagi, zostało stworzone w 1889 roku przez Raffaele Esposito – neapolitańskiej kucharza, kiedy Małgorzata Sabaudzka (królowa Włoch) odwiedziła miasto.

Obecnie receptura neapolitańskiej pizzy jest chroniona przez prawo Unii Europejskiej, jako produkt regionalny. To wystarczający powód, aby odwiedzić trzecie największe miasto Włoch.

#2 Lasagna (Bolonia)

Lasagne alla Bolognese

Lasagne alla Bolognese (Bolonia), Foto. granarolo.it

Lasagne jest znana na całym świecie, jako symbol kuchni włoskiej oraz ulubiona potrawa kota Garfielda. Istnieje wiele sposobów przygotowania tego dania, ale najpopularniejszą odmianą pozostaje klasyczna Lasagne alla Bolognese, wykonana z ragù (na bazie mięsa sosem Bolognese), beszamelem i sera Parmigiano-Reggiano. Lasagne Napoletana, którą serwuje się w czasie karnawału zawiera klopsiki, kiełbaski, a także ricotta i mozzarella zamiast beszamelu.

Istnieją pewne spory dotyczące tego, czy lasagne została wymyślona w średniowieczu w Neapolu, czy wymyślili ją starożytni Grecy. Jednak jedno jest pewne – lasagne jest jedną z najlepszych potraw, jakie Włochy mają do zaoferowania.

#3 Ossobuco alla Milanese (Mediolan)

Ossobuco alla Milanese (Milan)

Ossobuco alla Milanese (Milan). Foto. buonissimo.org

Obfite i aromatyczne danie to specjalność restauracji w Mediolanie. Ossobuco składa się z podudzi cielęcych, gotowanych powoli w białym winie i bulionie cielęcym, z dodatkiem warzyw. Tradycyjna receptura narodziła się prawdopodobnie pod koniec XIX wieku, w jednej z osterie (lokalna nazwa gospody), która znajdowała się w sąsiedztwie. Pierwotnie przepis nie zawierał pomidorów, a potrawa nie była wykończona przy użyciu gremolata – dodatku z drobno posiekanej natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej.

Chociaż ten posiłek nie jest tak popularny jak cotoletta (cielęcy kotlet smażony na maśle), Ossobuco alla Milanese jest jednym z najbogatszych i najbardziej reprezentatywnych dań mięsnych miasta.

Prawdziwie niezapomnianym doznaniem, będzie klasyczne Ossobuco w połączeniu z szafranowym Risotto alla Milanese.

#4 Gelato (całe Włochy)

Gelato

Gelato (Mediolan), Foto. travelaway.me

Włosi nie wymyślili lodów, ale na przestrzeni wieków udoskonalili proces ich produkcji. Historia włoskich lodów sięga epoki renesansu, jednak dokładnie nie wiadomo, kto stworzył ten kremowy deser na zimno.

Najpopularniejsze są opowieści o tym, że lody zostały wynalezione na dworze Medyceuszy we Florencji. Są też wersje wskazujące, jako twórców florenckiego architekta Bernardo Buontalenti lub alchemika Cosimo Ruggieri.

Obecnie istnieje około 37,000 gelaterie (lodziarnie) w całych Włoszech, ale najlepsze znajdują się w Rzymie (I Caruso), Florencji (La Carraia) i Bolonii (La Sorbetteria Castiglione).

Prawdziwe gelato wykonują każdego dnia rzemieślnicy i w przeciwieństwie do zwykłych lodów, zawierają mniej tłuszczu, a przy ich przyrządzeniu używa się tylko naturalnych środków aromatyzujących. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o historii, kulturze i technologii wytwarzania tego aksamitnego deseru, odwiedźcie Muzeum Carpigiani Gelato w Anzola dell’Emilia, niedaleko Bolonii.

#5 Panzanella (Toskania)

Panzanella

Panzanella (Toskania)

Panzanella to zdrowy, pyszny chleb i sałatka z pomidorów. Potrawa jest zwykle podawana w środkowych Włoszech, podczas gorących miesięcy letnich. Klasyczne danie chłopskie, ma swoje korzenie wśród zielonych pól Toskanii, gdzie rolnicy przygotowywali posiłki, z lokalnie uprawianych składników.

Historia sałatkami z chlebem sięga XIV wieku, a punktem zwrotnym w przepisie, było odkryciem Nowego Świata i wprowadzenie pomidorów w Europie. Oryginalna receptura była oparta na czerstwym chlebie i cebuli.

Dzisiejsze panzanella , jest wykonana z soczystych, dojrzewających w słońcu pomidorów, ogórków, świeżej bazylii i resztek chleba, przyprawione oliwą z oliwek oraz octem.



#6 Focaccia (Liguria)

Foccacia

Focaccia (Liguria), Foto. onceuponachef.com

Focaccia najczęściej kojarzy się Ligurią i jest jednym z wielu, włoskich rodzajów chleba. Nazwa dania pochodzi od łacińskiego terminu „panis focacius„, co oznacza „pieczywo z ogniska”.

Chociaż istnieje wiele odmian potrawy w całych Włoszech, klasyczny Focaccia alla Genovese (lokalnie znany jako fugassa ) – znajdziecie w Genui i wioskach wzdłuż Riwiery Włoskiej. Potrawa wykonana według tradycyjnej receptury, uchodzi za najlepszą na świecie i najbardziej doceniana, wśród turystów. Przepis to zwykle kombinacja miękkiej i twardej mąki pszennej, drożdży, wody, soli, oleju i wysokiej jakości oliwy z oliwek.

Poza Ligurią chleb jest często przyprawiony ziołami, a także czosnkiem, pomidorami i bazylią. Popularną odmianą jest Focaccia al Rosmarino (z rozmarynem), która jest często podawana jako przystawka.

#7 Spaghetti alla Carbonara (Rzym)

Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara (Rzym)

W Rzymie znajdziecie wiele rodzajów dań z makaronu, a Carbonara nie jest najstarszym, ani najbardziej charakterystycznym (to byłoby cacio e pepe). Jednak ta potrawa to prawdziwa magia na talerzu.

Początki tego klasycznego rzymskiego specjału są owiane tajemnicą. Ze względu na fakt, że jej nazwa pochodzi od Carbonara (palniki węglowy), niektórzy twierdzą, że był to popularny posiłek wśród włoskich górników. Inni uważają, że ma to coś wspólnego z karbonariuszami – tajnym zgromadzeniem z XIX wieku, które sprzeciwiajało się absolutyzmowi w Europie. W rzeczywistości żadnej z tych teorii nie można potwierdzić.

Od typowych trattorii do restauracji wysokiej klasy, w Rzymie istnieje wiele lokali serwujących wyśmienite Spaghetti alla Carbonara, ale jednymi z najlepszych są Vascello (Monteverde), Salumeria Roscioli (Campo dei Fiori) oraz Da Danilo (Esquilino).

Autentyczny przepis wymaga użycia świeżych jaj, guanciale (podgardle wieprzowe), sera pecorino romano i czarnego pieprzu. Nigdy nie używajcie kremu w Carbonara!

#8 Cicchetti (Wenecja)

Cicchetti

Cicchetti (Wenecja). Foto. in-venice.com

Cicchetti to przystawki lub przekąski, serwowane są w bacari – tradycyjne weneckie jadłodajnie, przypominające hiszpańskie tapas. Może to być tzw. serce karczocha, podane z kawałkami baccalà mantecato (krem z dorsza). Tradycyjnej potrawie towarzyszy Ombra (mały kieliszek wina).

W mieście pełnym restauracji dla turystów, bary z cicchetti dają możliwość poznania lokalnej społeczności i spróbowania autentycznego smaku miejscowej kuchni.

Najwięcej Bacari znajdziecie w bocznych uliczkach Wenecji, zwłaszcza w sąsiedztwie tragu Rialto. Najlepiej udać się tam na ucztę około godziny 20.

#9 Caponata (Sycylia)

Caponata

Caponata (Sycylia). Foto. 123RF/PICSEL

Kuchnia sycylijska jest wspaniałą mieszanką greckich, arabskich i hiszpańskich wpływów, ale jeśli musicie wybrać tylko jeden posiłek stąd, niech to będzie caponata.

Gwiazdą tej ciepłej surówki jest bakłażan, ale to wspaniały słodko-kwaśny sos sprawia, że wegetariański przysmak pozostaje niezapomniany. Zwykle zawiera też cebulę, seler, kapary, warzywa i mnóstwo innych składników z sycylijskiej kuchni. Nie ma standardowego przepisu na caponata, ponieważ każdy dom i restauracja posiada własną wersję. Dlatego w swojej caponata na Sycylii, możecie znaleźć oliwki, rodzynki, orzechy piniowe, a nawet ośmiornice.

#10 Burrata (Puglia)

Burrata (Puglia)

Burrata (Puglia). Foto. lorenzovinci.ilgiornale.it

Jeśli lubicie ser mozzarella to w burrata zakochacie się od pierwszego ugryzienia.

To rzemieślniczy ser pochodzący z Murgia (Puglia), wykonany z mozzarellą i świeżą śmietaną. Najlepiej, gdy danie jest podane w ciągu 24 godzin od przyrządzenia. Doskonale pasuje do makaronów i kanapek, a pełnią głębie smaku można poczuć, rozprowadzając na kromce chrupiącego chleba.

Skomentuj