Dynia, czyli królowa sezonu jesienno-zimowego to piękne, pękate warzywo towarzyszy nam każdego roku od września do stycznia. Co ciekawe, początkowo w Polsce dynia była ceniona ze względu na zawartość pestek, które są bogate w cynk, a ten z kolei wpływa na potencję mężczyzn! Trudno też nie przeoczyć zawartych w dyni innych witamin i mikroelementów m.in. beta-karotenu, witaminy C, witamin z grupy B, potasu, wapnia i fosforu. Do tego jest niskokaloryczna – 10 dag to zaledwie 28 kcal. Dynia jest również wdzięcznym materiałem do przechowywania (w całości nawet kilka miesięcy w suchym i chłodnym miejscu), pokrojoną w kostkę i zamrożoną czy w formie przetworów (musy, dżemy, marynowane).
W zależności od odmiany oraz naszych chęci może nadawać się ona jako podstawa sosu, placków, zup, puree, hummusu a nawet lodów czy tortu. Trudno nie wspomnieć też o popularnym kawowym napoju bijącym rekordy popularności w Stanach czyli Pumpkin Spice Latte.
Do przyrządzenia takiej kawy oprócz korzennych przypraw czyli cynamonu, kardamonu, wanillii, gałki muszkatołowej potrzebujemy oczywiście kluczowego składnika, jakim jest puree z dyni. Aby je przygotować należy poddusić kawałki dyni w niewielkiej ilości wody, ewentualnie z dodatkiem soku z pomarańczy. Kiedy dynia rozpadnie się, miksujemy ją na puree i dodajemy przypraw. Takie puree może stać się również elementem owsianki albo kaszy jaglanej.
Więcej na temat potraw z dyni znajdziecie na blogu:
http://kulinarnebezdroza.blogspot.com/search?q=dynia oraz http://www.hellozdrowie.pl/artykul-dynia-dorodna-dama
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.