Nowe!

Kawa mielona, gdy nie mamy młynka

Kiedy budzimy się rano to na pewno w stawaniu pomoże świadomość, że trudny dzień możemy zacząć od przyjemnego pobudzenia. Kawa wysokiej jakości uprzyjemni nam poranek niezależnie od pogody czy wyzwań, jakie nas czekają. Pod warunkiem, że zaczniemy od kawy wysokiej jakości. A wiadomo, że kawa kawie nierówna. Ta sama zasada tyczy się również kawy mielonej. Zdarza się, że kawa mielona traktowana jest z pewnym lekceważeniem zwłaszcza przez koneserów, którzy wypijają napar przygotowany wyłącznie na bazie kawy ziarnistej. Te lekceważące podejście jest niczym nie uzasadnione. Oczywiście kawa świeżo mielona zawsze będzie miała przewagę nad kawą od razu mieloną w palarni. Ale nie oznacza to wcale, że kawa mielona nie może nam smakować, a już tym bardziej nie oznacza, że nie ma znaczenia, jaką kawę mieloną wybierzemy. Na jakie rzeczy w przypadku kawy mielonej należy zwrócić uwagę? Czytajcie dalej.

kawa

fot. depositphotos



Jak odpowiednio wybrać kawę mieloną?

Tak jak w przypadku kawy ziarnistej zwraca się uwagę na datę palenia, tak warto w przypadku kawy mielonej patrzeć na datę produkcji lub datę przydatności do spożycia i nie chodzi tutaj tylko o to, by uniknąć zakupu kawy przeterminowanej, ale by kupować wyłącznie kawę, która została niedawno wyprodukowana i zapakowana. I jeśli data produkcji na opakowaniu nie jest podana należy pamiętać, że data przydatności do spożycia to zazwyczaj 24 miesiące od daty produkcji. Im bliżej daty produkcji, tym lepiej. Zawsze należy o tym pamiętać. I w dobrym sklepie z kawą na pewno uda nam się kupić kawę mieloną, która została niedawno wyprodukowana, a nie taką, która już na przykład od roku zalega w magazynie sprzedawcy.

Kolejną rzeczą, na którą trzeba zwrócić uwagę to do jakiego sposobu zaparzania kawa jest przeznaczona: czy jest to metoda przelewowa, czy jest to kawa do kawiarki, czy też najlepiej nadawać się będzie do espresso. I jeśli oferta producenta jest na tyle bogata, że proponuje kawy do różnych sposobów zaparzania, to koniecznie wybierzmy kawę pod kątem urządzenia czy sprzętu, w którym będziemy ją zaparzać. Dopasowanie kaw do różnych sposobów zaparzania polega w dużej mierze na dopasowaniu ich stopnia mielenia. Im grubiej kawa jest mielona, tym do dłuższego kontaktu z wodą jest przeznaczona, dlatego na przykład do metod przelewowych wybieramy kawy grubo mielone. Ale tak naprawdę nie przekonamy się o jakości kawy mielonej, jeśli… jej nie spróbujemy.

Dlatego kierując się powyższymi wskazówkami warto sięgać po kawy mielone zupełnie nieznane. Ale jednak jeśli kawa mielona jest w cenie poniżej 10zł za 250g to należy raczej podejść do niej z rezerwą, wręcz możemy z góry założyć, że nie będzie nam smakować. Jeśli jednak dotąd kupowaliśmy kawy mielone wyłącznie w tej cenie, to warto raz skusić się nawet na dwa razy droższą, a nie pożałujemy.

100% arabica czy z domieszką robusty?

Sporo mitów narosło wokół robusty jako kawy gorszego rodzaju. Warto sięgać po rożne kawy mielone zarówno te 100% arabiki jak i kawy z robustą, by znaleźć swoją ulubioną. Zazwyczaj do kawiarki czy espresso lub kaw na bazie espresso najlepiej nadawać się będą kawy z 10%-15% domieszką robusty. Nie bójmy się eksperymentować, bo próbowanie różnych smaków kawy na pewno da nam mnóstwo frajdy.

Skomentuj