Hiszpania na słodko – oto desery, które jada się na Półwyspie Iberyjskim
Nowe!

Hiszpania na słodko – oto desery, które jada się na Półwyspie Iberyjskim

Na myśl o kuchni hiszpańskiej do głowy przychodzą Ci jedynie słone przekąski, jak szynka jamón, kiełbasa chorizo czy słynny omlet ziemniaczany – tortilla de patatas? Choć to właśnie z tapas, których przykładami są wymienione potrawy, Hiszpania znana jest na całym świecie, w tym kraju na Półwyspie Iberyjskim jada się również znakomite desery. Oto najsmaczniejsze z nich.

hiszpania desery

fot. stock.adobe.com



Crema catalana

Złośliwi powiedzą, że crema catalana to katalońska imitacja słynnego francuskiego deseru – crème brulée. Smakosze docenią natomiast lżejszą konsystencję i cytrusowy posmak hiszpańskiego odpowiednika. Subtelna różnica pomiędzy tymi deserami tkwi w nieco innych składnikach – crème brulée stworzony jest z żółtek jaj i gęstej śmietany, a crema catalana – z żółtek oraz pełnego mleka. Do katalońskiego przysmaku dodaje się również startą skórkę z cytryny lub pomarańczy oraz cynamon. Wierzch posypuje się cukrem, który jest karmelizowany przy pomocy palnika gazowego.

Goxua

Zmieniamy wybrzeże i z położonej nad Morzem Śródziemnym Katalonii przenosimy się do położonego nad Oceanem Atlantyckim Kraju Basków. Mieszkańcy tego regionu w swojej kuchni również wykorzystują krem stworzony z mleka, jaj oraz skórki cytrynowej, choć w przeciwieństwie do crema catalana nie jest on samodzielnym deserem, a jednym z jego składników. Goxua, bo o nim mowa, to przekładane ciasto, którego warstwy oprócz kremu tworzą bita śmietana oraz nasączone likierem biszkopty. Na wierzch, w zależności od przepisu, trafia palony cukier lub syrop karmelowy.

Sernik baskijski

Wiele krajów może pochwalić się własną wersją sernika. Do kanonu tego rodzaju ciast obok sernika wiedeńskiego czy nowojorskiego trafił również reprezentant Hiszpanii. Jako że to Kraj Basków pod względem kulinarnym wiedzie prym na Półwyspie Iberyjskim, nikogo nie zaskoczy fakt, że to właśnie z tego regionu pochodzi najlepszy sernik. Pozbawiony jest on spodu, wiele przepisów pomija nawet mąkę. Całość wypieku tworzy masa z kremowego sera, jogurtu greckiego lub gęstej śmietany, cukru oraz jaj, a jego znakiem rozpoznawczym są spieczone brzegi oraz wierzch. Najlepszy sernik baskijski w Warszawie zjesz w restauracji Bilbao.

Churros

Najbardziej rozsławionym z hiszpańskich deserów są oczywiście churros, czyli podłużne łakocie wyciskane z rękawa piekarniczego wprost na głęboki tłuszcz. Po wyciągnięciu z tłuszczu najczęściej obsypuje się je cukrem, a przed każdym kęsem macza w gorącej czekoladzie. Churros w Hiszpanii są popularne do tego stopnia, że w każdej miejscowości znajdziesz przynajmniej jeden lokal gastronomiczny lub budkę z szyldem churrería, serwujące wyłącznie ten rodzaj słodkości. Najdłuższa kolejka ustawi się przed nimi rano, bo churros często jada się na śniadanie.

Arroz con leche

Jednym z najprostszych deserów często serwowanych w hiszpańskich restauracjach jest arroz con leche, czyli dosłownie ryż z mlekiem. Jest to swego rodzaju pudding ryżowy, który powstaje w wyniku powolnego gotowania ryżu na mleku z dodatkiem cukru. Deser można przygotować również w piekarniku. Jada się go na ciepło lub na zimno. Przed podaniem arroz con leche dekorowany jest cynamonem, wanilią lub skórką cytrynową.

Skomentuj