#6 Rytuał parzenia, matero i bombilla
Miłośnika ostrokrzewu da się poznać, na pierwszy rzut oka. Koneserom Yerba Mate nieodłącznie towarzyszą matero (mate, calabaza) i bombilla (czyt. bombija). Istnieje również wiele sposobów, przyrządzania pobudzającego napoju. Wysuszone resztki rośliny wsypuje się do naczynia, w którym należy następnie umieścić „słomkę”. Yerba Mate nie można zalewać wrzątkiem! Woda musi mieć temperaturę w przedziale 60-80 °C. Po odczekaniu kilku minut, napój jest gotowy. To bardzo uproszczony przepis, ponieważ istnieje wiele technik przygotowania Yerby i rytuałów związanych z jej spożywaniem. Bardzo często osoby pijące Mate, noszą ze sobą termos, aby łatwo zalewać kolejne porcje.
#7 Tereré – Yerba Mate na zimno!
W całej Ameryce Południowej, a szczególnie na terenie Paragwaju, popularny jest sposób przyrządzania Yerba Mata, za pomocą zimnej wody i kostek lodu. Napój nosi nazwę Tereré, a do wody często dodaje się sok. Całość doskonale gasi pragnienie, co jest szczególne istotne w tropikalnym klimacie. Naczynie, w którym podawana jest Yerba na zimno, nazywa się Guampa i najczęściej wykonane z bydlęcego rogu lub kopyta.
#8 Pierwszy łyk dla św. Tomasza lub Matki Ziemi
Misjonarze, którzy przywieźli Yerba Mate do Europy, utrwalili przekonanie, że pierwsze krople wody wsiąkające w susz, to łyk napoju dla św. Tomasza. Podobne wierzenie spotyka się wśród Indian, ale według ich wersji to Pachamama (inkaska bogini ziemi, zapewniająca żyzność pól i płodność), pije jako pierwsza. Zużytą Yerbę, także trzeba oddać Matce Ziemi.
#9 Yerba Mate zawiera od 0,7% do 2% kofeiny
Efekt pobudzenia w przypadku wywaru z ostrokrzewu paragwajskiego, utrzymuje się nawet 5 godzin. Kofeina zawarta w napoju rozkłada się bardzo powoli, dzięki czemu nie powoduje nagłego przyswojenia przez organizm dużej dawki. Yerba Mate doskonale zastępuje kawę i napoje energetyzujące. Likwiduje zmęczenie, pozytywnie wpływa na koncentrację i sprawność fizyczną. Poszczególne gatunki różnią się między sobą zawartością kofeiny, ale żaden rodzaj Mate nie powinien, mieć negatywnego wpływu na zdrowie.
#10 „Zielone złoto” było na początku zakazane
Konkwistadorzy w Ameryce Południowej byli bardzo nieufni, w stosunku do Indian. Przed upowszechnieniem przez jezuitów Yerba Mate w Europie, napój był zakazany przez kolonizatorów. Zwyczaj spożywania naparów, porównywano do pogańskich zabobonów. Jednak państwo zakonne potrzebowało integracji z Indianami i pomocy w uprawie roli. Dzięki Mate rdzenni mieszkańcy pracowali efektywniej, z czasem jej działanie docenili również sami Europejczycy.
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.