Dobroczynne właściwości miodu odkryli już starożytni Egipcjanie. Miód wzmacnia serce, obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, działa ochronnie na wątrobę, goi rany, a ponadto ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Zobaczcie 20 ciekawostek o miodzie!
#1 Długa droga po miód
Dla wyprodukowania 1 kg miodu pszczoła musi zebrać ok. 3 kg nektaru i przy średniej długości lotu 800 m musi pokonać trasę 40 000 km. (jedno okrążenie kuli ziemskiej). Co ciekawe w trakcie lotu po miód (a dokładniej mówiąc w trakcie drogi powrotnej), nektar pełni rolę swoistego paliwa. W ten sposób przemieszczając się pomiędzy odległymi kwiatami pszczoła może przynieść z powrotem zaledwie 30% nektaru – resztę spożyje na potrzeby bieżące.
#2 Miód elficki – najdroższy miód na świecie
Miód elficki znany również jako Elvish pochodzi z Turcji. Jest to oficjalnie najdroższy miód na świecie – kosztuje od 5 do 7 tysięcy euro za kilogram! Miód Elvish sprzedawany jest w małych słoiczkach o objętości 170 oraz 250g.
Wpływ na tak kosmiczną cenę miodu elfickiego ma sposób jego pozyskiwania. Miód powstaje dzięki pszczołom, które żyją w jaskini w dolinie Sarıçayır. Miód Elvish posiada wiele składników odżywczych oraz unikalne walory smakowe, które zawdzięcza nektarowi okolicznych roślin leczniczych i endemicznych oraz minerałom pochodzącym ze ścian jaskini. Pszczoły wylatujące z jaskini zostały zauważone po raz pierwszy w 2009 roku, wtedy też pszczelarze weszli tam przy pomocy wyspecjalizowanych wspinaczy (jaskinia ma 1800 metrów głębokości), a na ścianach znaleźli aż 18 kg plastrów miodu. Kilka lat później dzięki pracom laboratoryjnym udało się ustalić, że miód liczy 7 lat i jest bogaty w cenne minerały.
Miód elficki po raz pierwszy został sprzedany w 2009 roku na giełdzie francuskiej i kosztował 45 tysięcy euro za kilogram! Rok później zainteresował się nim farmaceuta chiński, który zakupił kolejny kilogram, a cena, jaką za niego zapłacił, to 28 tysięcy euro.
#3 Miód z… kokainą
W 1985 roku peruwiańscy celnicy zatrzymali na granicy dużą partię miodu z Ekwadoru. Okazało się, że smakołyk zawierał kokainę. Co ciekawe narkotyk nie został zmieszany mechanicznie. W celu uzyskania śmiertelnie niebezpiecznego miodu pszczoły wypuszczano… prosto na plantacje koki.
#4 Miód jest doskonałym konserwantem
Miód jest perfekcyjnym, choć drogim konserwantem, o czym wiedziano już w starożytności. Ciało Aleksandra III Macedońskiego podczas transportu do stolicy Macedonii zamoczono w miodzie, by zapobiec jego rozkładowi! W grobowcach faraonów znajdowano natomiast miód wciąż nadający się do spożycia!
#5 Pracowity jak pszczoła
Aby wytworzyć 1 kg miodu pszczoły muszą przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach. Co ciekawe jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje mniej więcej… jedną łyżeczkę miodu. W zależności od gatunku rośliny z której pszczoły zebrały pyłek, miody różnią się od siebie konsystencją, barwą, zapachem i smakiem. Od tej ciężkiej pracy wykonywanej przez pszczoły pochodzi powiedzenie: Pracowity jak pszczoła.
#6 Zatrucie miodem
Na Kaukazie i w Nowej Zelandii można spotkać (dość rzadko, ale jednak) trujące odmiany miodu. Ich szkodliwość wynika z właściwości nektaru zebranego przez pszczoły – przykładem rośliny o trującym nektarze jest azalia pontyjska. Zatrucie takim miodem, mimo ciężkiego przebiegu, jest niegroźne dla życia i mija po kilkunastu godzinach. W smaku trujący miód nie rożni się specjalnie od normalnego miodu.
#7 Miodowy miesiąc
Termin „miodowy miesiąc” wywodzi się ze starożytnych obrzędów. Wówczas miód bardzo często gościł na weselnych stołach. Ponieważ miód ma korzystne właściwości był on porównywany do czarodziejstwa – przyjęto zatem, że pierwszy miesiąc państwo młodzi musieli koniecznie jeść miód i pić miodowe napoje.
#8 Miód na … kaca
Fruktoza, która doskonale wspomaga wydzielanie z organizmu alkoholu stanowi około 39% miodu pszczelego. Jeśli rano, po grubej imprezie obudzisz się z bólem głowy, warto wypić herbatę z miodem – podobno pomaga na kaca!
#9 Nie podgrzewaj miodu!
Ciepło redukuje korzystne właściwości miodu, dlatego nie warto go podgrzewać. Temperatura powyżej 50 stopni całkowicie usuwa korzystne działanie miodu! Dlatego też jeśli lubisz herbatę z miodem warto odczekać aż ta nieco przestygnie, tak aby miód nie stracił swoich cennych właściwości.
#10 Obdarzony magią
Słowo „miód” ma żydowskie pochodzenie. Dosłownie tłumaczy się jako „czary” lub „obdarzony magią”.
#11 Miód się nie psuje
Miód jest jedynym z nielicznych produktów spożywczych, który nie psuje się, oczywiście pod warunkiem, że dojrzewa w ulu i jest właściwie przechowywany.
#12 Miód pitny
Popularny w starożytności wśród Słowian miód chmielowy otrzymywano za pomocą fermentacji z naturalnego, niesterylizowanego miodu, który leżakował w zakopanych w ziemi dębowych beczkach. Oprócz tego, z miodu przygotowywano miedowuchę, zbiteń, a nawet kwas.
Najstarszym znalezionym trunkiem alkoholowym na bazie miodu jest mający 9 tysięcy lat napój z miodu pszczelego, który odnaleziony został w neolitycznej wiosce Jiahu w Chinach. Na ściankach glinianych naczyń natrafiono na napój zawierający około 10% alkoholu.
#13 Największe i najmniejsze pszczoły
Najmniejsze pszczoły miodne to pszczoły karłowate (wschodnioazjatyckie), które osiągają rozmiar do 0,2 mm. Największe pszczoły to z kolei Megachile Pluto, które rosną do 40 mm. Pszczoły te budują swoje gniazda wewnątrz gniazd termitów.
Co ciekawe ten gatunek pszczół został odkryty i opisany zaledwie około 150 lat temu. Wynika to z faktu, że mieszkańcy indonezyjskich wysp nigdy nie spotykali tak głęboko ukrytych gniazd i nie wiedzieli, że mieszkają w pobliżu czterocentymetrowych pszczelich olbrzymów.
#14 Miód – wpływ na zdrowie
Miód reguluje pracę nerek, wzmacnia serce, przyśpiesza gojenie ran, obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje procesy miażdżycowe, jest dobry na przeziębienia i kłopoty z gardłem. Niektóre miody z uwagi na specyficzny skład są bardziej niż inne polecane w określonych schorzeniach:
• Na serce najlepszy jest miód rzepakowy. Zawiera on najwięcej glukozy i fruktozy oraz duże ilości magnezu i potasu, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania serca.
• Miód gryczany z kolei posiada najsilniejsze właściwości przeciwdziałania tworzeniu się tzw. wolnych rodników. Składniki zawarte w miodzie gryczanym łączą się z wolnymi rodnikami i unieszkodliwiają je.
• Miód lipowy jest natomiast najlepszy na zapalenie dróg oddechowych, grypę, anginę i „chrypkę”.
#15 Miód od… os?
Z miodem łączy się przede wszystkim pszczoły, ale okazuje się, że osy również wytwarzają miód. Meksykańska osa miodowa (brachygastra mellifica) również produkuje go w dużych ilościach, co zresztą wykorzystywali tamtejsi Indianie.Trzeba jednak uważać, bo miód ten może zawierać trujące dla ludzi związki, zwłaszcza w okresie kwitnienia bieluni.
#16 Pszczela broda
W latach 30. XIX wieku sprzedawcy miodu organizowali zawody w zapuszczaniu… pszczelej brody. Polega to na tym, że pod brodą umieszcza się królową i pozwala się pszczołom usiąść na twarzy. W kanadyjskim Ontario takie zawody organizowane są do dzisiaj.
#17 Miód z Bułgarii = Bułgarska.. Viagra
Bułgarski miód produkowany m.in. z kwiatu ostu jest tańszą i naturalną alternatywą dla lekarstw na impotencję. Prezes Bułgarskiego Stowarzyszenia Hodowców Pszczół w artykule, który został opublikowany w „The Times of India” potwierdził, że bułgarski miód naprawdę ma takie działanie.
#18 Pszczoły
• Podczas lotu pszczoła wykonuje 350-435 ruchów skrzydłami na sekundę, czyli aż 11 400 razy na minutę!
• Przeciętna szybkość pszczoły to 24 kilometry na godzinę.
• Pszczoły nie rozpoznają koloru czerwonego.
• Robotnice żyją od 4 do 24 tygodni, a trutnie 4-5 tygodni
• Zdecydowanie dłużej żyją królowe, które mogą żyć do 5 lat! Składają one około 3 000 jaj dziennie
#19 Cukier czy miód?
Cukier to w 99% sacharoza, podczas gdy miód to w 70% glukoza i fruktoza (występują one w różnych proporcjach w zależności od gatunku miodu). Zawarta w cukrze sacharoza musi być rozłożona przez organizm na glukozę i fruktozę, a dopiero później wchłonięta do krwi, podczas gdy zawarte w miodzie glukoza i fruktoza są wchłaniane do krwi bez procesu trawienia.
Ponadto miód zawiera mnóstwo dobroczynnych pierwiastków, takich jak magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor i inne. Kolejną ciekawostką jest fakt, że jedzenie miodu zmniejsza nawet do 48 % występowanie bakterii Streptococcus Mutans, odpowiedzialnej za powstawanie próchnicy. Jak widać jedyną wspólna cechą miodu i cukru jest to, że są słodkie.
#20 Złota zasada
Starożytny filozof Demokryt pytany o to, jak w dobrym zdrowiu dożyć sędziwego wieku, odpowiadał krótko: „z zewnątrz olej, a do wewnątrz miód”.