Każdego roku, Environmental Working Group publikuje listę o nazwie „Dirty Dozen”. Lista zawiera 12 owoców i warzyw, które zawierają najwięcej pestycydów. W tym roku w raporcie stwierdzono, że prawie 70% próbek nieorganicznych dało wynik pozytywny, czyli zawierało co najmniej jeden pestycyd! Najbardziej zanieczyszczone były truskawki – ich pojedyncza próbka zawierała aż 20 różnych pestycydów!
Jeśli nie macie w zwyczaju kupowania produktów ekologicznych, lista poniżej może Wam pomóc zdecydować, którym produktom spożywczym należy poświęcić dodatkowy grosz więcej, aby upewnić się, że nie najemy się niebezpiecznych pestycydów. W raporcie stwierdzono, że ponad 98% z badanych truskawek, szpinaku, brzoskwiń, nektarynek, wiśni i jabłek zawierało pestycydy. Jednak szpinak miał dwa razy więcej tych substancji niż jakiekolwiek inne rośliny!
Oto wspomniana lista, którą lepiej zapamiętać…
Parszywa dwunastka
- Truskawki
- Szpinak
- Nektarynki
- Jabłka
- Brzoskwinie
- Gruszki
- Wiśnie
- Winogrona
- Seler
- Pomidory
- Papryka
- Ziemniaki
Dobre wieści
Jeśli zastanawiasz się, jakie owoce i warzywa zawierały najmniej trujących związków – awokado i kukurydza były najczystsze. Tylko 1% próbek wykazał jakiekolwiek wykrywalne pestycydy. Ponad 80% z ananasów, papai, szparagów, cebuli i kapusty nie zawierały żadnych pestycydów! Environmental Working Group publikuje również drugą listę, którą zatytułował „Clean 15” . Lista ta składa się z produktów, u których jest najmniej prawdopodobne, aby były skażone pestycydami.
Czyste 15
- Kukurydza
- Awokado
- Ananasy
- Kapusta
- Cebula
- Mrożony groszek
- Papaja
- Szparagi
- Mango
- Bakłażan
- Miód spadziowy
- Kiwi
- Melon
- Kalafior
- Grejpfrut
Obydwie listy nie mają na celu powstrzymania nas od kupowania pewnych produktów. Mają za zadanie informować nas na bieżąco o tym, co jest bezpieczne, aby to kupować do jedzenia. Nie jest tajemnicą, że pestycydy są szkodliwe dla organizmu. Nadmierne, nieświadome przyjmowanie ich w kupowanych w dobrej wierze owocach i warzywach powoduje:
- Bóle głowy
- Nudności
- Choroby układu oddechowego
- Zaburzenia pamięci
- Choroby skóry
- Depresję
- Wady wrodzone
- Wyższe ryzyko poronienia
- Choroby neurologiczne
- Zaburzenia gospodarki hormonalnej
- Nowotwory
Przewodnik EWG o pestycydach może okazać się szczególnie ważny dla rodziców. Badania wykazały, że mózg dzieci do 12 roku życia nie jest w pełni ukształtowany. Narażanie dzieci na pestycydy może znacznie wpływać na rozwój ich ośrodkowego układu nerwowego.
To oczywiście nierealne, aby sądzić, że każdy ma możliwość i środki, żeby kupować wyłącznie ekologiczne w 100% produkty. To jeden z powodów, dla których Environmental Working Group tworzy ten wykaz każdego roku. Ich zamiarem jest informowanie konsumentów o najlepszych owocach i warzywach, które powinny być zdrowe i bezpieczne, kiedy je kupijemy. Publikując te informacje mamy nadzieję pomóc Tobie i Twojej rodzinie zachować zdrowie i uniknąć problemów zdrowotnych wywołanych przez szkodliwe pestycydy. 🙂
źródło: davidwolfe.com
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.