Kiedy my żyliśmy półfinałową potyczką naszych siatkarzy w sobotnie popołudnie rozpoczął się w Monachium 181 festiwal Oktberfest. Tegoroczna edycja jest wyjątkowa nie tylko dlatego, że do Monachium może zjechać rekordowa liczba ponad 6,5 miliona gości – po raz pierwszy w historii cena litrowego kufla piwa (tzw. Mass) przekroczyła 10 euro (dla porównania w 2002 roku cena wynosiła 6,3 €). Dlaczego Oktoberfest odbywa się we wrześniu, jakiego piwa można się napić, oraz ile kufli jednocześnie noszą najlepsi kelnerzy? – te i inne ciekawostki zobaczycie poniżej 🙂
#1 Największy festyn ludowy na świecie
Die Wiesn i Oktoberfest to nazwy, które funkcjonują równorzędnie. Każdego roku festiwal bije rekordy popularności. W roku 2010, gdy Wiesn obchodził swoje 200 urodziny, padła rekordowa ilość – 7 milionów litrów sprzedanego piwa. W ciągu zaledwie dwóch tygodni 6 milionów turystów wydało w mieście blisko 830 milionów euro. W trakcie Octoberfest (zawsze w drugą niedzielę festiwalu) odbywa się największy na świecie koncert orkiestr dętych. Ponad 300 muzyków gra wtedy przed posągiem Bavarii.
#2 Pierwsza beczka
Tradycją jest, że festiwal Octoberferst otwiera burmistrz Monachium. Za pomocą masywnego, drewnianego młotu wybija szpunt z pierwszej beczki Oktoberfest Bier i krzyczy O’zapft is!, czyli odszpuntowana! 12 salw armatnich, ze schodów posągu Bavarii obwieszcza, że festiwal jest otwarty. Ciekawostka: W 1950 roku burmistrz Thomas Wimmer potrzebował aż 19 uderzeń, aby wybić szpunt (tego rekordu wciąż nikt nie pobił), podczas gdy w 2014 roku burmistrz Dieter Reiter otworzył beczkę po 4 uderzeniach (jego poprzednik Christian Ude, otwierał beczkę dwoma ruchami).
#3 Tylko monachijskie browary
Przepisy Oktoberfestu mówią, że podczas festiwalu piwo serwować mogą jedynie tradycyjne, monachijskie browary, które warzą zgodnie z Bawarskim Prawem Czystości z 1487 roku i podobną normą niemiecką z 1906 roku. Aktualnie do browarów tych należą: Spaten-Franziskaner-Bräu, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu i Löwenbräu.
#4 Parada gospodarzy festynu
Tradycyjna parada już od 1887 roku poprzedza Oktoberfest. Właściciele piwiarni, karuzel i innych atrakcji, uczestniczką w niezwykle uroczystym pochodzie, któremu przewodzi burmistrz Monachium. Strojne zaprzęgi konne przejeżdżają przez śródmieście zmierzając na błonia Teresy. Browary transportują drewniane beczki z piwem, wozy z muzykami, kelnerkami i kelnerami używając zaprzęgów konnych.
#5 Pierwszy Oktoberfest
Jeden z członków bawarskiej Gwardii Narodowej zaproponował, by ślub Ludwika Bawarskiego z księżniczką Teresą uświetnić wielkimi wyścigami konnymi. 17-go października 1810 roku odbyły się pierwsze wyścigi konne i pierwszy Oktoberfest. Błonia nazwano imieniem księżniczki – Theresienwiese, a festyn, dziś już największy festiwal piwny – świętem październikowym – Oktoberfest.
#6 Nie masz miejsca w namiocie? Nie dostaniesz piwa
Jeżeli nie uda Ci się zarezerwować miejsca w namiocie masz pecha (nie napijesz się piwa). Jeśli mimo wszystko chcesz uczestniczyć w festiwalu warto wyruszyć na błonia jak najwcześniej. W soboty od godziny 17.00, w niedzielę i w święta są miejsca, które nie wymagają rezerwacji. Zasada jest taka: nie masz miejsca w namiocie, nie ugasisz pragnienia. Zawsze można uśmiechnąć się do osób, które już siedzą i próbować nakłonić je, by przysunęły się bliżej siebie i zrobiły Ci trochę miejsca.
#7 Kelnerzy i kelnerki
Anita Schwarz z Górnej Bawarii jest rekordzistką w noszeniu kufli – potrafi ona przenieść 19 litrowych kufli na odcinku 40 metrów nie rozlewając przy tym ani kropli! Każdego roku 1600 kelnerek i kelnerów dba o zaopatrzenie festiwalowych gości.
#8 Kufle
Tradycyjne kufle piwne były wykonane z ceramiki, lecz obecnie są szklane. Kelnerki na Oktoberfeście znane są z tego, że potrafią przenieść do dziesięciu Mass (litrowych kufli) na raz. Waga takiego 10 kuflowego zestawu wraz z piwem to prawie 12 kg! Kufle z Oktoberfestu to bardzo popularne pamiątkami sprzedawane na licznych straganach.
#9 Nie tylko piwo
Podczas Oktoberfest warto nie tylko spróbować monachijskich piw. Wszyscy, którzy do piwa lubią dobrze zjeść mogą spróbować golonki, pieczonego kurczaka, pieczeni wieprzowej w piwie, kiełbasek z grilla, oraz Obatzda – miękkiego sera typu camembert doprawionego przyprawami i cebulą.
#10 Miliony gości
Spekuluje się, że w tym roku do bawarskiego miasta w związku ze Świętem Piwa może przybyć nawet 7 milionów osób skorych do zabawy na Theresienwiese. Dotychczasowy rekord to 6,4 miliona.
#11…. 200 litrów piwa rocznie
Bawarczycy piją rocznie średnio 200 litrów piwa, a więc nie tylko najwięcej na świecie, ale przeszło dwukrotnie więcej niż Polacy. Oczywiście nie Ci na zdjęciu, gdy to piłkarze bawarskiej drużyny (i mistrza Niemiec) Bayernu Monachium na sesji zdjęciowej dla jednego ze sponsorów 🙂
#12 Parada strojów ludowych i strzelców wyborowych
Korowód strojów ludowych, organizowany jest regularnie od 1950 roku i transmitowany jest na żywo przez telewizje z całego świata. Ponad 9.000 osób z całych Niemiec i całej Europy prezentuje stroje, tańce ludowe i obyczaje. Korowód wędruje przez miasto na błonia, gdzie odbywa się Oktoberfest.
#13 Oktoberfest dawniej
Tęsknota za dawnymi festynami przyciąga turystów. W południowo-zachodniej części znajduje się tradycyjna część festynu. Jest tam historyczny namiot piwny, z tradycyjną bawarską muzyką, teatralny namiot Herzkasperlzelt, w którym odbywają się różne występy, welodrom – tor wyścigów rowerowych, oraz urokliwe staroświeckie huśtawki i karuzele.
za wikipedia oraz http://pl.paulaner.com/
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.