Lemoniada jest hitem sezonu letniego. Jeśli ktoś nie przepada za zwykłą wodą, jej smak możemy sobie w bardzo prosty sposób urozmaicić, a dodatkowo lemoniada świetnie prezentuje się na stole i cieszy nasze oczy.
Jak ze wszystkim, również z lemoniadą nie należy przesadzać – wiadomo, że na pewno lepsza jest niż słodkie napoje i bez wątpienia zdrowsza, ale jednak zawiera cukier… Lemoniadę możemy posłodzić np. cukrem białym, brązowym lub miodem. Ja jednak preferuję lemoniadę bez cukru i również jest bardzo dobra – polecam 🙂
Nie ma też żadnych przeszkód aby użyć wody gazowanej lub niegazowanej, a bazą każdej lemoniady są świeże owoce. Jej skład może być naprawdę przeróżny, a wszystko zależy od Twoich upodobań smakowych – kwestia dodatków pozostawia spore pole do eksperymentowania. Dużym plusem dla tego napoju jest oczywiście łatwość i bardzo krótki czas przygotowania. Poniżej przedstawiamy 10 przepisów na lemoniady, bardzo smaczne i idealne na upalne dni.
#1 Lemoniada klasyczna

fot: seriouseats.com
Składniki:
– 1,5 litra niegazowanej wody
– 2 cytryny
– 4 łyżki cukru
– kilka listków mięty
– lód
Przygotowanie:
Wodę słodzimy, a następnie dodajemy do niej sok wyciśnięty z jednej cytryny. Całość przelewamy do dzbanka. Dodajemy listki mięty oraz lód. Drugą cytrynę dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, a następnie również dodajemy do dzbanka. Gotowe!
#2 Lemoniada z limonki

fot: girlcooksworld.com
Składniki:
– 1,5 litra niegazowanej wody
– 2 limonki
– 4 łyżki cukru
– lód
– kilka listków mięty
Przygotowanie:
Miętę ucieramy z 1 łyżką cukru. Z jednej limonki wyciskamy sok, drugą kroimy na plasterki. W wodzie rozpuszczamy pozostałe 3 łyżki cukru, dodajemy roztartą z cukrem miętę oraz sok i plasterki limonki. Całość mieszamy, a następnie dodajemy lód
#3 Lemoniada z miodem

fot: http://skinnyms.com
Składniki:
– 1,5 litra gazowanej wody
– 1,5 cytryny
– 5 łyżek miodu
– kilka listków mięty
– lód
Przygotowanie:
Z cytryny wyciskamy sok. Wodę słodzimy miodem, a następnie dodajemy do niej sok oraz lód i miętę.
#4 Lemoniada z pomarańczą i kardamonem

fot: kwestiasmaku.com
Składniki:
– 2 pomarańcze
– 2 cytryny
– 1 limonka lub dodatkowa cytryna
– 4 łyżki cukru
– 6 nasion kardamonu
– gałązka mięty
– 1 litr zimnej wody
– kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Pomarańcze, cytryny i limonkę dokładnie umyć. 1 pomarańczę i 1 cytrynę pokroić na plasterki, włożyć do dzbanka, zasypać cukrem i wymieszać. Nasiona kardamonu delikatnie rozgnieść i wyłuskać owoce, włożyć na rozgrzaną małą patelnię i podgrzewać przez około 1 minutę aż uwolnią swój aromat. Dodać do dzbanka z cytrusami, włożyć gałązkę mięty i wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Wlać zimną wodę do dzbanka, dodać sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy, sok z cytryny i limonki i dokładnie wymieszać. Przed podaniem dodać kostki lodu.
#5 Lemoniada ogórkowa

fot: kuchnia.wp.pl
Składniki:
– 1 długi ogórek (ze skórką)
– 1-2 cytryny
– 2 limonki
– kilka liści świeżej bazylii
– około 1 litra wody
– cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Dokładnie umytego ogórka zetrzeć na tarce, odcisnąć miąższ i pozostawić sok. Dodać do niego wyciśnięty sok z cytryny i jednej limonki. Dolać wodę, dosłodzić do smaku. Dodać bazylię i plasterki drugiej limonki. Podawać z kostkami lodu.
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.