Nowe!

10 przepisów na lemoniadę

Lemoniada jest hitem sezonu letniego. Jeśli ktoś nie przepada za zwykłą wodą, jej smak możemy sobie w bardzo prosty sposób urozmaicić, a dodatkowo lemoniada świetnie prezentuje się na stole i cieszy nasze oczy.

Jak ze wszystkim, również z lemoniadą nie należy przesadzać – wiadomo, że na pewno lepsza jest niż słodkie napoje i bez wątpienia zdrowsza, ale jednak zawiera cukier… Lemoniadę możemy posłodzić np. cukrem białym, brązowym lub miodem. Ja jednak preferuję lemoniadę bez cukru i również jest bardzo dobra – polecam 🙂

Nie ma też żadnych przeszkód aby użyć wody gazowanej lub niegazowanej, a bazą każdej lemoniady są świeże owoce. Jej skład może być naprawdę przeróżny, a wszystko zależy od Twoich upodobań smakowych – kwestia dodatków pozostawia spore pole do eksperymentowania. Dużym plusem dla tego napoju jest oczywiście łatwość i bardzo krótki czas przygotowania. Poniżej przedstawiamy 10 przepisów na lemoniady, bardzo smaczne i idealne na upalne dni.

#1 Lemoniada klasyczna

Klasyczna lemoniada

fot: seriouseats.com

Składniki:
– 1,5 litra niegazowanej wody
– 2 cytryny
– 4 łyżki cukru
– kilka listków mięty
– lód

Przygotowanie:
Wodę słodzimy, a następnie dodajemy do niej sok wyciśnięty z jednej cytryny. Całość przelewamy do dzbanka. Dodajemy listki mięty oraz lód. Drugą cytrynę dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, a następnie również dodajemy do dzbanka. Gotowe!

#2 Lemoniada z limonki

lemoniada z limonki

fot: girlcooksworld.com

Składniki:
– 1,5 litra niegazowanej wody
– 2 limonki
– 4 łyżki cukru
– lód
– kilka listków mięty

Przygotowanie:
Miętę ucieramy z 1 łyżką cukru. Z jednej limonki wyciskamy sok, drugą kroimy na plasterki. W wodzie rozpuszczamy pozostałe 3 łyżki cukru, dodajemy roztartą z cukrem miętę oraz sok i plasterki limonki. Całość mieszamy, a następnie dodajemy lód

#3 Lemoniada z miodem

lemoniada z miodem

fot: http://skinnyms.com

Składniki:
– 1,5 litra gazowanej wody
– 1,5 cytryny
– 5 łyżek miodu
– kilka listków mięty
– lód

Przygotowanie:
Z cytryny wyciskamy sok. Wodę słodzimy miodem, a następnie dodajemy do niej sok oraz lód i miętę.

#4 Lemoniada z pomarańczą i kardamonem

lemoniada pomarańczowa z kardamonem

fot: kwestiasmaku.com

Składniki:
– 2 pomarańcze
– 2 cytryny
– 1 limonka lub dodatkowa cytryna
– 4 łyżki cukru
– 6 nasion kardamonu
– gałązka mięty
– 1 litr zimnej wody
– kilka kostek lodu

Przygotowanie:
Pomarańcze, cytryny i limonkę dokładnie umyć. 1 pomarańczę i 1 cytrynę pokroić na plasterki, włożyć do dzbanka, zasypać cukrem i wymieszać. Nasiona kardamonu delikatnie rozgnieść i wyłuskać owoce, włożyć na rozgrzaną małą patelnię i podgrzewać przez około 1 minutę aż uwolnią swój aromat. Dodać do dzbanka z cytrusami, włożyć gałązkę mięty i wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Wlać zimną wodę do dzbanka, dodać sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy, sok z cytryny i limonki i dokładnie wymieszać. Przed podaniem dodać kostki lodu.

#5 Lemoniada ogórkowa

lemoniada ogórkowa

fot: kuchnia.wp.pl

Składniki:
– 1 długi ogórek (ze skórką)
– 1-2 cytryny
– 2 limonki
– kilka liści świeżej bazylii
– około 1 litra wody
– cukier trzcinowy

Przygotowanie:
Dokładnie umytego ogórka zetrzeć na tarce, odcisnąć miąższ i pozostawić sok. Dodać do niego wyciśnięty sok z cytryny i jednej limonki. Dolać wodę, dosłodzić do smaku. Dodać bazylię i plasterki drugiej limonki. Podawać z kostkami lodu.

#6 Lemoniada lawendowa

lemoniada z lawendą

fot: simplyrecipes.com

Składniki:
– 150 ml soku z cytryny
– 3 łyżeczki startej skórki z cytryny
– 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
– 120 g cukru,
– 600 ml wody
– plasterki cytryny
– kostki lodu

Przygotowanie:
W misce połączyć sok z cytryny z połową wody (300 ml), skórką z cytryny i lawendą. Zostawić na noc, aby smaki się połączyły. Następnego dnia połączyć zagotować resztę wody z dodatkiem cukru. Przestudzić i połączyć z przecedzoną miksturą z poprzedniego dnia. Podawać z kostkami lody i gałązkami lawendy lub plasterkami cytryny.

#7 Lemoniada malinowa

lemoniada malinowa

fot: kuchnia.wp.pl

Składniki:
– 100 g świeżych malin
– 2 szklanki wody + 1/2 szklanki wody (gazowanej lub niegazowanej)
– 4 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki miodu
– 1 łyżka cukru lub 1 łyżeczka ksylitolu

Przygotowanie:
Maliny zalać 1/2 szklanki wody, zasypać cukrem, wlać 2 łyżki soku z cytryny i doprowadzić do wrzenia. Po chwili zmniejszyć gaz i dusić bez przykrycia 10 minut. Zdjąć garnek z ognia, dodać miód. Całość wymieszać i odstawić do przestudzenia. Chłodniejszą masę przepuścić przez sito. Do mikstury dodać pozostały sok z cytryny i wlać do słoika. Szczelnie zamknąć i podawać po schłodzeniu.

#8 Lemoniada grejpfrutowa

lemoniada z grejpfruta

fot: http://thetiptoefairy.com

Składniki:
– 4 różowe grejpfruty
– 4 łyżki płynnego miodu
– 2 szklanki wody mineralnej,
– 2 cytryny
– kostki lodu

Przygotowanie:
Z grejpfrutów wycisnąć sok. Miód połączyć z 250 ml ciepłej wody (szklanka), a następnie z sokiem z cytrusów. Wlewamy pozostałą wodę i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Drugą cytrynę pokroić w plasterki i dodać do lemoniady wraz z kostkami lodu. Podawać z plasterkami cytrusów.

#9 Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa

fot: kuchnia.wp.pl

Składniki:
– 1 szklanka listków mięty
– 4,5 łyżki posiekanego imbiru
– 3 łyżki syropu z agawy
– 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
– 1/2 szklanki wody
– 4 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza
– woda mineralna gazowana lub niegazowana

Przygotowanie:
W rondelku podgrzać syrop z agawy z 1/2 szklanki wody z dodatkiem mięty, imbiru, chili. Gotować chwilę na średnim ogniu, gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz. Bez pokrywki gotować ok. 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Przetrzeć miksturę przez sitko. Dodać zblendowanego arbuza do wywaru. Tuż przed podaniem taką mieszankę połączyć z wodą mineralną i podawać z kostkami lodu.


#10 Lemoniada z rabarbaru

Lemoniada z rabarbaru

fot: alaskafromscratch.com

Składniki:
– 1,5 kg różowego rabarbaru
– 100 g cukru
– 3 litry wody
– 2 gałązki mięty
– 2 gałązki melisy
– 3 duże paski skórki z wyparzonej cytryny
– sok z 1 cytryny
– 250 ml zimnej wody gazowanej
– truskawki (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Rabarbar umyć i bez obierania pokroić na małe kawałki. Do garnka z wrzątkiem dodać cukier, połowę melisy i połowę mięty i gotować przez 5 minut. Wrzucić pokrojony rabarbar i gotować kolejne 5 minut. Ostudzić. Do chłodnego napoju wlać sok z cytryny i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przelać całość przez sito. Odstawić do sklarowania – na dnie powstanie ok 1 cm osadu. Przelać raz jeszcze do innego naczynia, dodać całe listki mięty, melisy i zimną wodę gazowaną. Dodać kostki lodu. Można również dodać pokrojone truskawki.



Za: (1), (2), (3), (4)

Skomentuj