Podwodne restauracje znaleźć możemy w Azji (jak choćby ta na Malediwach, o której pisaliśmy tutaj). Tymczasem w Norwegii na najbardziej wysuniętym na południe punkcie norweskiego wybrzeża ma powstać pierwsza tego typu restauracja w Europie. Za projekt odpowiedzialni są norwescy projektanci z biura architektonicznego Snøhetta, a szefem kuchni będzie Duńczyk Nicolai Ellitsgaard Pedersen.
„Under” (właśnie tak ma nazywać się restauracja) będzie mogła pomieścić od 80 do 100 gości, a w menu znajdą się owoce morza i lokalne norweskie specjały. Klienci restauracji będą mogli nie tylko smacznie zjeść, ale również podglądać „mieszkańców” Morza Północnego przez ogromne okno o powierzchni 45 metrów kwadratowych.
Trzypoziomowy budynek ma być w połowie zatopiony w morzu, na głębokości pięciu metrów, a bezpieczeństwo gościom mają zapewnić masywne ściany wykonane z betonu, które mają być odporne na ciśnienie i wstrząsy charakterystyczne dla panujących tam warunków. W budynku zainstalowane zostaną pompy ciepła, które wykorzystają stabilną temperaturę dna morskiego w celu ogrzewania i chłodzenia budynku przez cały rok. Pomysłodawcy „Under” liczą na to, że po latach bryła zamieni się w rafę dla omułków i skorupiaków, gdyż już teraz przypomina skałę. Podwodna restauracja ma również funkcjonować jako centrum badawcze życia morskiego – część budynku posłuży biologom morskim i zespołom badawczym, studiującym zachowania ryb.
Restauracja zostanie otwarta w pierwszym kwartale 2019 r. w niedaleko miejscowości Båly. Koszt projektu oszacowano na 40 milionów koron (około 88 milionów złotych). Autorzy projektu mają nadzieję, że klienci będą przybywać do podwodnej restauracji nie tylko w celu konsumpcji, ale także zdobycia wiedzy o lokalnej morskiej faunie.
Co ciekawe ze stwierdzeniem Norwegów, którzy dumnie podkreślają iż będzie to pierwsza tego typu restauracja w Europie nie zgadzają się Belgowie. W Brukseli otwarto w lutym 2017 roku niewielką restaurację na dnie dnie jednego z najgłębszych basenów na świecie (zdjęcie poniżej). Restauracja „Perła” (a raczej restauracyjka, bo pomieścić może maksymalnie 4 osoby) jest tak naprawdę dwumetrową kapsułą – zatem pierwszą podwodną restauracją z prawdziwego zdarzenia w Europie będzie ta, która powstanie w Norwegii.
Zobacz też: 30 restauracji, w których najesz się widokiem z okna
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.