Zamiłowanie do witamin, które obserwowano pod koniec XX stulecia, zamieniło się w niesamowitą popularność wszelakich biologicznie aktywnych dodatków (tzw. BAD-ów). Obecnie „BAD” wielu osobo kojarzy się z oszustwem i PR-em, ale są ludzie, którzy nie wyobrażają sobie życia bez różnorodnych suplementów diety. Na czym polegają plusy i minusy BAD-ów ?
Doktor Awokado
David Wolfe – znany witarianin – był pierwszą osobą, która skoncentrowała uwagę społeczeństwa na korzyściach wynikających z superfoodów. Obecnie David doradza możnym tego świata w kwestiach zbilansowanego odżywiania i optymizacji racji żywnościowych. Przydomek „Doktor Awokado” zyskał po sławnej wypowiedzi: „Jedz awokado na kolację i zapomnij o chirurgii plastycznej”.
Na początku XXI wieku, Mr Wolfe przypisywał właściwości lecznicze czarnej czekoladzie. To samo dotyczyło glona Spiruliny, który w ponad połowie składa się z łatwo przyswajalnego białka oraz usuwa z organizmu zbędny płyn i toksyny. Do listy super produktów weszły także jagody goji, glon Chlorella i wiele innych. Czy w celu rozwiązania wszystkich problemów zdrowotnych, wystarczy jedynie jeść trochę magicznej żywności? I tak, i nie.
Wpływ
Superfood, bez względu na swoje pozytywne strony, nigdy nie zastąpi pełnowartościowej żywności, choć niewątpliwie BAD-y mieszczą wysoką koncentrację białka, witamin, mikroelementów i innych korzystnych składników.
Ludzie jedzący wyłącznie superfood, z dużym prawdopodobieństwem otrzymają w gratisie hiperwitaminozę i choroby wątroby. Specjalne jedzenie nie pomoże również pożegnać się z dwudziestoma kilogramami nadwagi i stać się 15 lat młodszym. Jednak w przypadku osób regularnie uprawiających sport, dbających o swoje odżywianie i wygląd zewnętrzny – BAD-y przyniosą widoczną korzyść.
Spośród oczywistych zalet superfoodów podkreślamy:
- nasycenie organizmu siłą życiową;
- polepszenie stanu włosów, paznokci, skóry;
- oczyszczenie organizmu z toksyn.
BAD-om nie uda się rozwiązać problem nadwagi, chronicznych chorób i konsekwencji niezdrowego trybu życia.
Wprowadzenie
Znany wszystkim glon Spiruliny jest bogaty w proteiny i witaminę B12. Jagody acai są naturalnym źródłem niezastąpionych kwasów tłuszczowych i błonniku. W małych szkarłatnych jagodach goji mieści się jedna trzecia dobowej normy białka. Ziarna kakao mają właściwości odmładzające, ponieważ do je składu wchodzą antyutleniacze i żelazo. Maca (lepidium meyenii) uważa się za naturalny afrodyzjak, a glon Chlorella pomaga wzmocnić odporność organizmu. Kiełki pszenicy (wheatgrass) wspomagają pracę układu pokarmowego, a topinambur jest zapasową kotwicą dla cukrzyków.
za: iterfacts.com
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.