Znudziły Ci się jabłka, pomarańcze, kiwi i banany? Masz ochotę na coś innego? Wspaniale, że trafiłeś do nas, bo w tym wpisie przedstawiamy 10 nowych, soczystych, smacznych owoców o nietuzinkowych kształtach owoców z całego świata, które powinieneś spróbować. Zapraszam do lektury, a potem na zakupy! 😉
#1. Ręka BUDDY
Ręka buddy, to rodzaj cytrusa mający szerokie zastosowanie w produkcji perfum (jego aromat utrzymuje się nawet do 2 tygodni po przyniesieniu, do domu) i medycynie. Owoc ten, jest bardzo powszechny i popularny w Azji. Chińscy buddyści i hinduiści pochodzący z niektórych rejonów Indii wierzą, że położenie ręki Buddy koło sejfu lub kasy zapewni bogactwo i powodzenie w interesach.
#2. Kiwano
Kiwano (również znany pod nazwą ogórka afrykańskiego). W naturze występuje w Afryce od Kraju Przylądkowego po Senegal i Sudan na północy,a także Jemen na Półwyspie Arabskim. Nazwa kiwano pochodzi z Nowej Zelandii i wywodzi się, że słów kiwi i … banan ,gdyż przypomina te owoce zarówno pod względem smaku jak i aromatu. Kiwano można dodawać do ryb, owoców morza, sałatek owocowych i deserów. W Polsce znajdziecie go w składzie napoju Frugo. Kiwano często używa się jako elementy dekoracyjne, gdyż można je przechowywać nawet 6 miesięcy.
#3. Czarne sapote
Czarne sapote to ogromne jagody z wyglądu przypominające zielone pomidory. Po przecięciu mają ciemnobrązowy kolor, a miąższ wygląda trochę jak budyń czekoladowy. W smaku jest orzeźwiający i mocno owocowy. Black sapote (czarny sapote) nazywany jest często czekoladowym. (*w języku polskim owoc ten nie posiada swojej nazwy, czasami pojawia się właśnie jako czarne sapote). Można spożywać samo, wymieszać z cynamonem, cukrem, lub podawać ze śmietaną.
#4. Owoc Duriana
Owoc Duriana, słynący z twardej łuski, dużego rozmiaru (4 kg wagi i do 40 cm długości) i specyficznego zapachu wywołującego rożne reakcje (połączenie zepsutego mięsa i starego sera pleśniowego). Jest to jednak najsmaczniejszy, najdroższy i najniebezpieczniejszy spośród tropikalnych owoców a przy tym uchodzi za afrodyzjak. Jeśli uda wam się pokonać niechęć wywołaną zapachem tego owocu, to w smaku nie ma sobie równych: dla jednych smakuje jak serek śmietankowy, podczas gdy innym przypomina delikatne orzechy, a także maliny. Durian jemy nie tylko na surowo, w Azji przygotowuje się z niego pasty, lody oraz shake’a na bazie mleczka kokosowego. Dlaczego jest niebezpieczny? Nie wolno łączyć duriana z alkoholem i kawą. Takie połączenie może być śmiertelne.
Ciekawostka: w krajach gdzie owoce te są bardzo powszechne znajdziecie tabliczki ze skreślonym królem owoców. Zabrania się wnoszenie go do hoteli, oraz spożywanie w środkach komunikacji miejskiej i centrach handlowych, ze względu na jego intensywny zapach. Osoby które spożywały duriana na lotnisku nie mają wstępu na teren samolotu ponieważ woń owocu może także przez dłuższy czas utrzymywać się na ubraniu. Podobno żeby zniwelować przykry zapach smród duriana należy wlać wodę do skorupki po owocu i od razu wypić.
#5. Monstera dziurawa
Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) – w Polsce uprawiana jako roślina ozdobna, naturalnie występuje w tropikalnych lasach Ameryki Południowej. Owocami są drobne pachnące jagody, które po dojrzeniu są jadalne i smakują jak połączenie ananasa i banana. Uwaga: zawierają one wiele kwasu szczawiowego i innych toksyn, mogących prowadzić do podrażnienia lub uszkodzenia błon śluzowych. Ma swoje zastosowanie w medycynie jako środek na bolące stawy i ukąszenia węży.
#6. Miechunka pomidorowa
Miechunka pomidorowa (zwana w Polsce również skórzastą) pochodzi z Meksyku, Salwadoru i Gwatemali. Ta egzotyczna roślina jest dosyć odporna na niskie temperatury i choroby, co umożliwia hodowanie jej w przydomowych ogródkach w całej Europie, także w Polsce. W Meksyku owoce te są bardzo popularne i używane między innymi do robienia tradycyjnego sosu do tortilli – peperonaty. Miechunkę można podawać do obiadu w postaci duszonej lub gotowanej, jak również wykorzystać do robienia marynat, kiszonek, konfitur, dżemów i przecierów.
#7. Jabłko Cukrowe
Jabłko cukrowe (sugar apple) pochodzi z Ameryki i ma owoce pełne nasion. Jego smak to podobno skrzyżowanie ananasa i banana, a pisarz Mark Twain powiedział kiedyś, że to najlepszy owoc znany ludziom. Spróbujcie sami i dajcie nam znać!
#8. Rambutan
Rambutan (po malajsku rambutan znaczy owłosiony) pochodzi z Azji. Owoce mają cienką, skórzastą skórkę z małymi włoskami. Są one jak najbardziej jadalne, a w smaku mogą być kwaśne lub słodkie. Soczysty miąższ otacza duże, ciemnobrązowe jądro, które nie nadaje się do spożycia. Niedojrzałe owoce rambutanu są stosowane w celu złagodzenia biegunki i czerwonki. Okłady z liści lub korzeni rambutanu na skroniach pomagają w złagodzeniu bólów głowy i gorączki.
#9 Feronia słoniowa
Feronia słoniowa (Wood-apple) pochodzi z Azji południowej i południowo-wschodniej. Te owoce wyglądają jak duże jagody, z grubą i twardą łupiną. Miąższ czerwony do brązowego, słodko-kwaśny i aromatyczny spożywa się bezpośrednio łyżeczką, lub dodaje do deserów.
#10 Salak
Salak (eng Snake fruit) rośnie na wyspach Jawa i Sumatra. Owoce o wielkości około 5 cm znajdują się w twardej i łuskowatej łupinie koloru brązowego. Sam owoc po obraniu jest słodki, kwaskowaty i orzeźwiający. Należy uważać, gdyż spożycie zbyt dużej ilości powoduje zaparcia.
zdjęcia: imgur