Śmiało możemy stwierdzić, że zdrowy styl życia stał się teraz bardzo popularny. Czy jest to modne i funkcjonujemy tak na pokaz, czy jesteśmy nieco „zmuszeni” poprawić swoje nawyki poprzez konsekwencje zdrowotne, czy też po prostu to lubimy – nie ważne po co, ważne, że coraz więcej ludzi ma świadomość, że styl życia ma znaczący wpływ na nasze zdrowie. Poniżej czynniki wpływające na zdrowie według Lalonde’a:
Jak widzicie największy wpływ, bo aż w 50% na nasze zdrowie ma styl życia, na który składają się między innymi: aktywność fizyczna, stosowanie używek (alkohol, nikotyna, środki psychoaktywne), zachowania seksualne, umiejętność radzenia sobie ze stresem, oraz sposób odżywiania się. Nad sposobem racjonalnego odżywania nie będę się rozpisywać, ponieważ nie mam do tego uprawnień i nie ukończyłem dietetyki 🙂 – chciałbym natomiast przedstawić Wam roślinę, która należy do grupy tzw. superżywności, czyli najzdrowszej żywności na świecie. Ostatnio w Polsce coraz większą popularność zdobywa roślina, która nazywa się Moringa.
Moringa to drzewo rosnące w Indiach i Pakistanie. Nazywana jest również drzewem chrzanowym lub też drzewem długiego życia. Swoją nazwę zawdzięcza niesamowitym właściwościom odżywczym oraz leczniczym – Moringa leczy ponad 300 chorób, jest to znakomite źródło witamin, minerałów i antyoksydantów.
Moringa ma w swoim składzie dwa razy więcej białka niż soja, cztery razy więcej witaminy E niż kiełki pszenicy, cztery razy więcej witaminy A niż marchew, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 15 razy więcej potasu niż banany, 17 razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż szpinak!!
Roślina ta charakteryzuje się również wysoką zawartością manganu, chromu i boru. Mangan jest bardzo ważny dla zdrowia kości i stawów, a chrom ma duże znaczenie w przemianie materii i przy obciążeniu stresem. Bor odgrywa znaczącą rolę w gospodarce wapnia, magnezu i fosforu.
Moringa – zastosowanie
Roślina ta znalazła zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale także w kosmetyce i kuchni. Wszystkie części drzewa można wykorzystywać na wiele sposobów. Z kwiatów, liści i kory Moringi wytwarza się leki. Korzenie (ich smak przybliżony jest do chrzanu, stąd też nazwa) i pędy mają działanie antybiotyczne i anty-zapalne. Olej moringa uzyskuje się z ziaren – można go wykorzystywać do celów spożywczych i pielęgnacji skóry. Ziarna ze względu na właściwości antybakteryjne wykorzystuje się również w oczyszczaniu wody. Z kory można wytwarzać liny i papier, a cała roślina uprawiana jest także na biopaliwo. Owoce Moringi po ugotowaniu spożywane są natomiast jako warzywo.
Moringa – wpływ na zdrowie
Moringa wpływa korzystnie na pracę układu krążenia i obniżenie cholesterolu. Jest również bardzo ważna dla prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego, a ponadto zapobiega powstaniu choroby Alzhaimera i wspomaga gojenie się ran. Pochodząca z południowej Azji roślina pozytywnie wpływa na naszą odporność, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe, a ponadto pozytywnie oddziałuje na poziomu cukru we krwi i pracę wątroby działając oczyszczająco.
Moringa – zastosowanie w kuchni
Moringa ma również szerokie zastosowanie w kuchni – jadalne są owoce, liście oraz pędy. Owoce i młode pędy można spożywać po ugotowaniu, a młode liście o smaku podobnym do rzeżuchy, przygotowywać możemy tak samo jak szpinak. Liście wykorzystuje się również jako przyprawę – po ususzeniu i sproszkowaniu wykorzystywane są jako dodatek do zup, sosów, sałatek, czy też koktajli. Z ususzonych liści Moringi możemy również zaparzyć herbatę, która charakteryzuje się słodką nutą. Do celów spożywczych można wykorzystać również wspomniany wcześniej olej moringa. Zalecana dzienna porcja to 3 łyżeczki tej sproszkowanej rośliny.
Moringa – zastosowanie w kosmetyce
Olejek moringa wykorzystywany jest do pielęgnacji skóry i włosów – ma on doskonałe właściwości nawilżające oraz sprawia, ze skóra jest bardzo miękka. Olejek Moringa dość łatwo się wchłania, więc można wykorzystywać go do wykonania relaksacyjnego masażu.
Moringa – przeciwwskazania
Korzeni, kory i kwiatów Moringi nie zaleca kobietom w ciąży, ponieważ substancje zawarte w tych częściach rośliny mogą spowodować skurcze macicy i poronienie. Nie ma również wystarczającej ilości informacji o pozostałych części rośliny i ich bezpiecznego spożywania w czasie ciąży – z tego powodu kobiety w stanie błogosławionym nie powinny w ogóle sięgać po tę roślinę.
Moringa – gdzie kupić?
Moringę można kupić w sklepach z suplementami oraz w sklepach ze zdrową żywnością w postaci sproszkowanych liści (cena to ok. 30 zł za 50 g), a także tabletek czy kapsułek (ceny wahają się od 50 do nawet ponad 100 zł, w zależności od ilości kapsułek i oczywiście od producenta). W sprzedaży jest również herbata z moringi (ok. 50 zł za 100 g). Jak widać Moringa nie należy do tanich suplementów, ale może czasami warto zainwestować w swoje zdrowie.
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.