Korzeń imbiru posiada wiele niezastąpionych właściwości oraz zastosowań. Jest to jeden z najpopularniejszych dodatków w kuchni azjatyckiej. Bardzo często wykorzystywany jest nie tylko do potraw, ale również jako lekarstwo na różne dolegliwości. Posiada wiele cennych witamin, minerałów oraz innych składników, które wpływają na lepsze funkcjonowanie organizmu. W kuchni możemy go spotkać w postaci przypraw lub w całości. Bardzo często można spotkać marynowany imbir, który dodawany jest do różnorodnych potraw, między innymi do sushi.
Marynowany imbir staje się coraz bardziej popularny oraz dostępny. Obecnie możemy go kupić w sklepach z żywnością azjatycką lub w marketach. Istnieje również prosty przepis na samodzielne zamarynowanie imbiru. Co ważne, proces ten nie wpływa na zmianę właściwości imbiru, dlatego też nawet po zamarynowaniu pozostaje on zdrowym dodatkiem.
Pochodzenie i historia
Imbir znali już starożytni Chińczycy (jego nazwa jest wspomniana w pismach Konfucjusza, który żył w latach 551-479 p.n.e.) i mieszkańcy krajów arabskich. Jego nazwa pochodzi z języka sankryckiego (używanego w starożytnych Indiach) od słowa „stringa-vera”, które oznacza „ciało jak róg” – wynika to z faktu, iż kształtem przypomina on poroże jelenia.
Według jednych źródeł do Europy sprowadzili go Fenicjanie, którym Imbir służył jako środek płatniczy. Inne źródła podają natomiast, że imbir znalazł się w stałym obrocie na kontynencie europejskim dzięki Marco Polo. W XIII wieku Arabowie rozpowszechnili imbir we wschodniej Afryce, a Hiszpanie w rejonie Morza Karaibskiego. Od tego czasu imbir jest królem przypraw w kuchni chińskiej, tajlandzkiej, karaibskiej i hinduskiej. Większość światowych dostaw imbiru pochodzi z Indii, Afryki i Chin, lecz szczególnie ceniony jest Imbir pochodzący z Jamajki, gdzie rośnie dziko w bujnych tropikach. Jamajski imbir charakteryzuje się słodkawym smakiem i lekko cytrynowym aromatem.
Imbir – właściwości
Imbir – zarówno zwykły, jak i marynowany – posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. W jego składzie można znaleźć wiele witamin (głównie witamina B6) oraz składników mineralnych. Jest bogaty w potas, magnez oraz w miedź, poprawia pracę jelita grubego oraz chronią przed stanami zapalnymi. To idealny dodatek dla osób z obniżoną odpornością, który ponadto wspomaga trawienie oraz niweluje smaki.
Właśnie ze względu na swoje właściwości Imbir często podawany jest sushi – aby oczyszczać kubki smakowe pomiędzy sięganiem po różne kawałki sushi. Nadaje się również jako dodatek do ryb czy warzyw. Imbiru powinny unikać osoby, które przyjmują leki rozrzedzające krew. Poza tym duża ilość imbiru zjedzonego za jednym razem może prowadzić do zgagi i podrażnień jamy ustnej.
Imbir – idealny dodatek do…
Imbir idealnie komponuje się z potrawami kuchni azjatyckiej. Podaje się go nie tylko do sushi – może on stanowić dodatek do wielu zup, makaronów czy sałatek. Możemy dodać go do rosołu – nadamy mu ostrości, a także sprawimy, że zupa będzie bardzo rozgrzewająca. Dobrze sprawdza się również imbir w połączeniu z różnego rodzaju rybami. Oprócz tego możemy dodawać go do makaronów.
Marynowany imbir ze względu na swoje właściwości może być stosowany nie tylko do przygotowywania potraw. Bardzo może stanowić dodatek do różnego rodzaju napojów – zimnych oraz gorących. Herbata z dodatkiem imbiru to świetne rozwiązanie na zimowe wieczory – działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Niekiedy możemy dodawać go również do alkoholu, np. do piwa.
Marynowany imbir domowym sposobem
Aby zamarynować imbir samodzielnie potrzebne są: świeży korzeń imbiru, ocet (różowy, jabłkowy lub zwykły), cukier, sól. Dla uzyskania różowego wyglądu imbiru można dodać do całości odrobinę soku z buraków. Imbir powinien być pokrojony w bardzo cieniutkie plasterki (najlepiej użyć do tego tarki). Należy pamiętać, by nie gotować imbiru zbyt długo, ponieważ może on utracić swoje cenne właściwości.
Artykuł został przygotowany przy współpracy z Gold Sushi – Sushi dostępne w Warszawie
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.