Za mało słońca? Krótkie dni? Brakuje już sił, żeby chodzić do pracy? Jedz czekoladę! Jej głównym składnikiem jest kakao, które ujędrnia ciało i poprawia nastrój stymulując mózg do produkcji serotoniny („hormonu szczęścia”).
Naukowcy zauważyli, że osoby, które podjadają sobie czekoladę w miesiącach zimowych, zwłaszcza w lutym, kiedy rezerwy sił witalnych organizmu są na wyczerpaniu, czują się mniej zmęczeni, a poziom ich drażliwości i agresywności spada. Co więcej, niektórzy nawet przyznają, że czują się szczęśliwi!
„Kompozycja ziaren kakaowca zawierają przyswajalne tłuszcze, białka, węglowodany, błonnik, witaminy, przeciwutleniacze oraz nieduże ilości cynku i żelaza. Substancje zawarte w produkcie pobudzają mózg i poprawiają pamięć, a także normalizują poziom cholesterolu we krwi „- zauważył klinicysta.
Oprócz tego, że czekolada pomaga obniżyć poziom stresu i wspomaga pracę serca, lekarze tweirdzą nawet, że czekolada spowalnia procesy starzenia.
„Unikalne połączenie kakao z innymi substancjami w czekoladzie, powoduje regenerację komórek skóry, czego rezultatem może być redukcja zmarszczek. Poprzez stymulowanie oddychania komórkowego i mikrokrążenia, kakao wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie – a wszystko to razem wystarczy, aby dać efekt antycellulitowy i poprawić konsystencję naszej starzejącej się skóry „- mówią eksperci.
Oczywiście, mówimy o gorzkiej czekoladzie – podkreślają naukowcy.
źródło: kp.ru
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.