Harpia Wielka - największy żyjący współcześnie ptak drapieżny | Informacje i zdjęcia
Nowe!

Harpia Wielka – największy żyjący współcześnie ptak drapieżny

Czy słyszeliście kiedykolwiek o Harpii wielkiej? Co to takiego? Już śpieszymy z wyjaśnieniami. Jest to gatunek pokaźnych rozmiarów drapieżnego ptaka należącego do rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae). Harpia Wielka zamieszkuje lasy tropikalne należące do Ameryki Południowej i Środkowej, od północnej Argentyny do południowego Meksyku. Pierwszy człon nazwy tego ptaka został zaczerpnięty z greckiej mitologii, w której to harpie były demonami przybierającymi postać wielkich ptaków o ludzkich głowach i ostrych pazurach. Faktycznie jeśli miałeś okazję widzieć Harpię wielką choćby na fotografii, to na pewno zauważysz, że na niektórych zdjęciach wygląda trochę jak człowiek przebrany za ptaka…

harpia wielka

fot. reddit.com



Harpia wielka – wygląd

Harpie wielkie, jak sugeruje ich nazwa to zwierzęta naprawdę pokaźnych rozmiarów. Długość ich ciała wynosi od 89 do 105 cm, a rozpiętość skrzydeł waha się od 176 do 201 cm. Co ciekawe samice są cięższe od samców – ich waga to 6-9kg, podczas gdy samce ważą od 4 do 4,8kg. Harpie to zwierzęta o długich szponach, które mogą mieć nawet 12,5 cm długości. Łapa harpii jest większa od męskiej dłoni i może łamać kości – jej nacisk to 42kgf/cm2.

Charakterystyczną cechą tych ptaków jest czarny, hakowato wygięty dziób. Harpia wielka oprócz szerokich, zaokrąglonych skrzydeł posiada również długi ogon i szaro ubarwione sterówki pokryte czarnymi pasami. Ich szyja i głowa również jest w kolorze szarym, a pozostała część ciała ma kolor ciemnoszary. Na ich piersi widnieje szeroka, czarna przepaska, a pozostała część razem z brzuchem ma kolor biały. Mówiąc o harpii nie można pominąć jej „sokolego” wzroku. Zwierzęta te z odległości 200 m są w stanie dojrzeć obiekt wielkości monety.

fot. <a href="https://www.reddit.com/r/natureismetal/comments/b9cwsh/the_talons_on_this_harpy_eagle/">reddit.com</a>

Harpia wielka – występowanie

Te niesamowite ptaki można spotkać od południowego Meksyku, przez Kolumbię, Ekwador i stąd dalej na wschód po Wenezuelę, Gujanę, Peru, Boliwię, Paragwaj, Brazylię, aż w końcu docierając do północno-wschodniej części Argentyny. Na pozostałym obszarze Ameryki, Kostaryce, czy też w Gwatemali populacja Harpii wielkiej z bardzo licznej spadła praktycznie do zera.

Harpia wielka – styl życia

Harpia wielka pomimo występuje jedynie na wysokości około 2000 m n. p. m. Ptaki te przebywają w lasach tropikalnych, jak również na terenach poddanych częściowej wycince drzew. Bardzo rzadko można zaobserwować harpie wznoszące się ponad korony drzew, czy na otwartej przestrzeni. Co stanowi ich pokarm skoro nie wylatują na dalekie polowania? Harpie wielkie nie pogardzą leniwcami, które to stanowią około 50% ich pokarmu, a także małpami takimi (m.in wyjce i kapucynki), które stanowią 20 % ich pożywienia. Jeśli akurat nie ma “ich ulubieńców” w pobliżu, to ostatecznie mogą zadowolić się innymi ptakami, ostronosami, czy też dydelfami. Ważne, aby ich ofiara ważyła kilka kilogramów – najlepiej około 7 wtedy są odpowiednio najedzone.

Na uwagę zasługuje sposób w jaki Harpia wielka poluje. Nie goni ona za potencjalną ofiarą, a z ogromnym spokojem czekają na nią pozostając w ukryciu, w koronach drzew nawet przez kilka godzin. Kiedy już dochodzi do ataku robi to bardzo sprytnie i szybko używając przy tym bardzo dużo siły.

harpia wielka

fot. depositphotos



Harpia wielka – okres lęgowy

Okres lęgowy Harpii wielkiej uzależniony jest od obszaru na jakim występuje. Jej gniazdo jest czymś na wzór dużej platformy, która po środku ma płytkie zagłębienie. Umiejscowione jest wysoko w koronach drzew, na wysokości nawet ponad 40 m. Jeśli złożone zostaną dwa jaja to opierzenia dożywa zwykle tylko jedno pisklę. Proces inkubacji u tych zwierząt wynosi około 56 dni. Gody tych ptaków mają miejsce średnio co 2-3 lata.

Harpia wielka – gatunek zagrożony

Harpia wielka jako gatunek występujący rzadko, a przy tym powoli się mnożący jest zagrożony wyginięciem. IUCN uznaje Harpię wielką za bliską wyginięciu od 1994 roku. Liczebność tego gatunku spada z roku na rok, w związku z częstymi polowaniami, czy też wycinką drzew. W Panamie, aby ocalić harpię przed wyginięciem od 2002 roku uznano ten gatunek za symbol kraju i po dziś dzień widniej w godle tego państwa. Wprowadzono również surowe kary za kłusownictwo. Ogólną populację Harpii wielkiej szacuje się na około 50 tysięcy osobników.

harpia wielka

fot. depositphotos

harpia wielka

fot. depositphotos



Zobacz też:

17 ciekawostek o ośmiornicach
Ptak Kiwi – symbol Nowej Zelandii
Ciekawostki o delfinach
Tajemnicze stwory żyjące w głębiach oceanów
20 interesujących ciekawostek o koalach


źródła: (1),(2),(3),(4),(5)

Skomentuj