Kto robi najlepsze mielone na świecie? Babcia! Kto robi najlepszy rosół na świecie? Też Babcia! A pierogi, naleśniki i szarlotkę? No jasne, że Babcia! Dlatego dziś sprawdzamy co dobrego do jedzenia robią Babcie z całego świata począwszy od Armenii, poprzez Brazylię, Argentynę, Malezję, po Gruzję i Szwecję. Łącznie odwiedzimy 25 państw i Babć, którym zajrzymy do kuchni i w talerz.
Ps. Wszystkie Babci są fajne, ale nasze polskie Babcie i tak są najlepsze 🙂
Ps. 2 – Niektórych dań nie byłem w stanie rozszyfrować więc jeśli coś wg Was jest nie tak – piszcie w komentarzach
Susana Vezzetti, Argentyna – Empanada Criolla, czyli argentyńskie pierogi

Jenya Shalikashuili, Armenia – Tolma, czyli wieprzowina i ryż zawinięte w liście winorośli (podobne do naszych gołąbków?)

Julia Enaigua, Boliwia – Queso Humacha (warzywa i świeża zupa serowa)

Maria da Penha Vito Barbosa da Silva, Brazylia – Pastel del Carne

Fifi Makhmer, Egipt – Koszari (makaron, ryż i warzywa strączkowe)

Bisrat Melake, Etiopia – Churry i warzywa

Carmen Alora, Filipiny – Kinunot (rekin w zupie kokosowej)

Natalie Bakradze, Gruzja – Khinkali (pierogi z wołowiną i wieprzowiną)

Serette Charles, Haiti – jagnięcina w sosie kreolskim

Carmina Fernandez, Hiszpania

Grace Estibero, Indie – Kurczak vindaloo

Eti Rumiati, Indonezja – Soto Betawi (zupa z wołowiny z kokosem i warzywami)

Valagerdur Olafsdòttir, Islandia – Kjotsùpa (zupa z jagnięciną i warzywami)

Maria Luz Fedric, Kajmany – Iguana z ryżem i fasolą

Kathy O’Donovan, Kanada – mięso z bizona w sosie z pomidorów, grzybów, piwa i czerwonyh szaloten (Bison under the midnight sun)

Normita Sambu Arap, Kenia – Mboga i orgali

Regina Lifumbo, Malawi – Finkubala (gąsienice w sosie pomidorowym)

Thilaga Vadhi, Malezja – Nasi Lemak, czyli malezyjski ryż z mlekiem kokosowym

Cettina Bugeja, Malta – kuskus z warzywami i serem ricotta

Eija Bankach, Maroko – kurczak tajine

Itala Revello Rosas, Peru – sałatka z owocami morza (Corvina fish ceviche)

Brigitta Fransson, Szwecja – gotowany łosoś z warzywami na zimno

Boonlom Thongpor, Tajlandia – Kai Yat Sai (nadziewany omlet)

Ayten Okgu, Turcja – Karniyarik (nadziewane bakłażany z mięsem i warzywami)

Marisa Batini, Włochy – Boćwina i ricotta Ravioli z sosem mięsnym

za distractify
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.