Na pewno masz swoje kulinarne tradycje świąteczne, ale jak jest z resztą świata? Portal Balsam Hill przeprowadził wywiady z wieloma rodzinami z całego świata na temat bożonarodzeniowej kolacji. Od empanadas w Argentynie, przez gołąbki z wieprzowiną (lub kaczką) we Francji, aż po dynię w Armenii – oto świąteczne specjały z całego świata.
Hiszpania – świąteczny stół w Andaluzji
“Bożonarodzeniowy obiad składa się z czterech dań.” mówi Mar z Andaluzji. „Na przystawkę butelka czerwonego wina i iberyjskie potrawy, takie jak wędzona szynka, salchichon (hiszpańska kiełbasa), ser manchego i krewetki. Następnie rosół z makaronem, a po nim danie główne – befsztyk z polędwicy marynowany w soku pomarańczowym, podawany z roladkami z niebieskim serem. Na deser zwykle jemy mantecados (kruche ciasteczka z cynamonem), marcepan i turron (rodzaj nugatu).”
Finlandia – świąteczny stół, czyli „joulupöytä” w Tampere
„Zwyczajem jest jedzenie szynki, fińskiej brukwi i zapiekanki z marchwi i ziemniaków” – mówi Saana z Tampere w Finlandii. „Nasz świąteczne menu zawiera także sałatkę rosolli (kolorowe danie z pokrojonych w kostkę buraków, marchwi, jabłek i ziemniaków wymieszanych ze śmietaną), gravlax (łosoś peklowany w soli morskiej i koperku) i zieloną sałatę. Pijemy mleko, wodę, czerwone wino i glögg (grzane wino).”
Anglia – bezmięsna świąteczna wieczerza
Typową świąteczną potrawą w Anglii jest pieczeń z ziemniakami i warzywami. Rodzina Leonie robi to jednak trochę inaczej, ponieważ jej rodzice nie jedzą mięsa. „Naszym głównym daniem jest orzechowa pieczeń, zrobiona z chleba, moreli i marmite (pasta z ekstraktu drożdżowego)” – mówi Leonie. „Najlepszą częścią obiadu są kiełbaski w cieście, które uwielbiam maczać w chlebowym sosie. Mamy także marchewki, farsz, tłuczoną brukiew, kiełki, sos żurawinowy, pieczony pasternak i ziemniaki. Moi rodzice jedzą tylko ryby, ale mama piecze indyka dla mnie, mojego brata i dziadków.”
Australia – potrawy z grilla
„Jest tu za gorąco, żeby robić pieczeń” – mówi Charlotte z Sydney. „Zawsze jemy stek, kiełbasę, szaszłyki z kurczaka i słodkie ziemniaki, jako tradycyjne australijskie barbecue.”
Czarnogóra – świąteczny obiad w Herceg Novi
Tradycyjna czarnogórska świąteczna wieczerza jest postna. „Głównym daniem w dzień Bożego Narodzenia jest kutia, czyli gotowana pszenica z miodem, mielonym makiem, rodzynkami i posiekanymi orzechami, która symbolizuje jedność.” – mówi Tonya, która świętuje Boże Narodzenie w Herceg Novi wraz z rodziną. „Jemy również pierogi, czyli varenyky, fasolę, rośliny strączkowe i kwaszoną kapustę. Na stole znajdą się także śledzie z cebulą, marynowane grzyby, ryby słodkowodne, pampuszki, czyli nadziewane pączki i kompot z suszonych owoców. Kolacja składa się z dwunastu potraw, na cześć apostołów.”
Brazylia – świąteczny stół w Sao Joao de Meriti
„Jemy chestera, czyli specjalny rodzaj drobiu, który wygląda jak przerośnięty kurczak.” – opowiada Natalie. „Spożywamy także pasteis (smażone na głębokim tłuszczu kulki z chrupiącego ciasta, wypełnione roztopionym serem), mieloną wołowinę lub krem z serca palmy. Na deser jemy ciasto i rabanadas, czyli smażone kromki czerstwego chleba w jajku i mleku, podawane ze słodkim syropem.”
Ukraina – talerz pełen tradycyjnych pierogów czyli varenyków w Charkowie
„Pierogi, które jemy jako danie główne, podawane są z zupą grzybową, kompotem i kutią.” – mówi Denys z Charkowa. „Tradycyjnie powinno być 12 potraw, jedna świeca i gałązka z choinki. Jednak podczas klęski głodu ludzie zmienili tradycję na kolację na 12 składników, co czyni ją bardziej przystępną dla małych rodzin, które nie zjedzą dużo podczas jednego posiłku.”
Estonia – kolacja świąteczna w francuskim stylu w w Tallinnie
„Nasz świąteczny posiłek rozpoczynamy butelką szampana i koreczkami.” – mówi Laurene z Tallinna. „Na przystawkę zwykle podajemy półmisek owoców morza z razowym chlebem, masłem, domowej roboty majonezem oraz białym, wytrawnym winem. Do dania głównego, czyli pieczonego indyka lub kapłona z warzywami, podajemy czerwone wino. Na deser mamy Bûche de Noël, czyli tradycyjne ciasto w kształcie polana drewna, czekoladę i ponownie szampana. Posiłek kończy deska serów, orzechy, owoce, czekolada i oczywiście więcej wina.”
Łotwa – tradycyjna łotewska bożonarodzeniowa kolacja
„Głównym składnikiem dania głównego są różne rodzaje marynowanych warzyw.” – mówi Janis z Rygi. „Mieszkam w małej wiosce rybackiej nad morzem, więc w święta jemy zawsze kilka dań z ryb, ale także wieprzowinę, jagnięcinę, ziemniaki, kwaszoną kapustę, różne sałatki i groszek. Tradycyjnie podaje się wędzone mięso i ryby, co jest moją ulubioną częścią posiłku – uwielbiam ten smak! Pijemy sok, piwo, czasami wino, a na deser jemy pierniczki i mandarynki.”
Argentyna – typowa świąteczna argentyńska wieczerza
„Jemy podawane na zimno danie nazywane vitel tone, składające się z kawałków cielęciny w kremowym sosie z tuńczyka.” – mówi Miguel z Mendozy. „W te święta, będziemy jedli dwa rodzaje nadziewanego kurczaka, pierwszy nadziewany szynką, serem i jajkami, a drugi warzywami zamiast jajek. Kurczaka podajemy z rosyjską sałatką z ziemniaków, marchewek i groszku z majonezem. Na koniec jemy empanady (pierożki nadziewane najczęściej mięsnym farszem z warzywami lub serem).”
Francja – świąteczna uczta w Lyonie
„Jemy gołąbki z wieprzowiną lub kaczką.” mówi Mara z Lyonu. „Pierwszym daniem jest wybór serów podawanych z pomidorami i wędlinami. Najbardziej uroczystą częścią posiłku jest solona galaretka i gołąbki z mielonym mięsem wieprzowym. Po daniu głównym z wieprzowiny lub kaczki podajemy zupę. Na deser jemy specjalne ciasto podobne do panettone (babki drożdżowej).”
Ghana – klasyczna świąteczna kolacja w Ghanie
„Zwykle jadamy kulki ryżowe z kurczakiem i rybą w palmowej zupie”, mówi Isaac z Akry. „Nasz świąteczny posiłek jest wyjątkowy, ponieważ jego przygotowanie wymaga dużo wysiłku – kulki ryżowe długo się ugniata. Czasami jemy fufu – prostą potrawę z manioku i bananów podawaną z rosołem lub zupą na kozim mięsie. Często otwieramy drzwi dla mieszkańców, którzy mają mniej niż my.”
Chorwacja
„Na główne danie jemy pieczonego kurczaka, podawanego z pieczonymi ziemniakami, cebulą i marchewką.” mówi Drazen z Vinkovci. „Do głównego dania podajemy również sarmę, czyli roladki z kapusty nadziewane mięsem. Jako przystawkę podajemy zupę warzywną, a na deser jemy ciasto i pączki – jedne nazywają się krafne i są wypełnione dżemem, czekoladą lub marmoladą, a inne fruitule z rumem i cytryną.”
Armenia – dynia jako podstawa armeńskiego świątecznego posiłku
„Na Boże Narodzenie od wieków jemy dynię zwaną ghapama” mówi Narek z Erywaniu. „Święta są wyjątkowe, ponieważ to jedyny czas w roku, kiedy jemy dynię. Nadziewamy ją plavem, mieszanką ryżu, rodzinek i miodu. Podajemy ją z indykiem.”
Portugalia – ozdobiony, świąteczny stół w mieście Estarreja
„Na świątecznym stole króluje pieczony dorsz, jest to tradycyjna potrawa sięgająca średniowiecza.” mówi Bruno. „Naszym głównym daniem jest dorsz, ponieważ nasi katoliccy przodkowie musieli pościć podczas ważnych uroczystości religijnych, więc wielu z nich zaczęło jeść solonego dorsza. Podawany jest z jajkami, ziemniakami i zieleniną. Do tego podajemy różne desery, takie jak bolo rei (ciasto owocowe), pão de Lló (ciasto biszkoptowe), sery, kiełbasy, rabanadas (podobne do francuskich tostów) i bilharacos (dyniowe kluski). Wszystko popijamy dobrym porto.”
Rosja
„Posiłek będzie zawierał makaron z wieprzowiną, serem, pomidorami, sałatką i kiełbasą.” mówi Yuri z Krasnodaru. „Inne potrawy to solone ryby i grillowany kurczak z tłuczonymi ziemniakami, do tego pijemy szampana. Na każdym świątecznym stole w Rosji znajdziecie także sałatkę Olivier i śledzia pod pierzynką, które są tradycyjnymi potrawami.”
Serbia
„Na stole mamy różnorodne potrawy: ryby, fasolkę po bretońsku i sałatkę ziemniaczaną z cebulą.” mówi Milos z Pozarevac. „Domowy chleb jest najbardziej tradycyjną potrawą, ponieważ pieczemy go z monetą w środku, najstarsi członkowie rodziny łamią go na kawałki, kiedy nikt nie patrzy, a później każdy przeszukuje swój kawałek, by odnaleźć monetę.”
Słowacja – świąteczny posiłek w Sekule
„Głównym daniem zwykle jest smażony karp z sałatką ziemniaczaną” mówi Tomas z Sekule. „Kolację rozpoczynamy od zjedzenia specjalnego rodzaju wafla z miodem i makiem. Jemy także zupę z kwaszonej kapusty, którą gotuje się z warzywami i kiełbasą.”
Rumunia – prosty rumuński świąteczny posiłek
„Na przystawkę jemy barszcz czerwony serwowany z klopsikami” mówi Alexandra z Bukaresztu. „Kolejną potrawą są gołąbki. Głównym daniem zwykle jest mięso, ale czasami ryba. Jednakże zwykle to kiełbasa, wieprzowina i kurczak. Najbardziej tradycyjna jest wieprzowina. Na deser jemy różne biszkopty.”
za thisisinsider.com
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.