Agencja marketingowa WHYBINTBWA przygotowała jakiś czas temu jadalne (i pysznie wyglądające) flagi na Międzynarodowy Festiwal Jedzenia odbywający się w Sydney. Najlepsze w całym projekcie jest to, że każda z flag zrobiona jest z potraw i składników, które są (najczęściej) charakterystyczne dla danych państw. Efekt jest bardzo ciekawy i tak włoska flaga zrobiona jest z makaronu, bazylii oraz pomidorów, podczas gdy np. japońska z tuńczyka i ryżu. Zobaczcie koniecznie, bo wyszło naprawdę świetnie! 🙂
Ps. Tutaj pokazywałem wam jadalne portrety sławnych ludzi (klik), a tutaj jadalne krajobrazy (klik).
#1 Australia

Popularne w Australii ciasto z mięsem i sos
#2 Brazylia

limonki, ananas, marakuja
#3 Chiny

Pitaya (smoczy owoc), karambola
#4 Francja

Niebieski ser, brie, winogorona
#5 Grecja

oliwki, feta
#6 Hiszpania

kiełbasa chorizo i ryż
#7 Indie

Curry, ryż, papad (cienki i chrupki indyjski naleśnik)
#8 Indonezja

Sambal – indonezyjski sos chili i ryż
#9 Japonia

tuńczyk, ryż
#10 Korea Południowa

Kimbap i sosy
#11 Liban

Lawasz, mix warzyw, wiosenne zioła
#12 USA

Hot-dogi, keczup i musztarda (lub ser)
#13 Wielka Brytania

Scone (ciasto), śmietana, dżemy
#14 Wietnam

Rambutan, liczi, karambola
#15 Włochy

Makaron, bazylia oraz pomidory
#16 Szwajcaria

Szynka i ser
#17 Tajlandia

Słodki sos chili, wiórki kokosowe, niebieski krab
#18 Turcja

Rachatłukum (Turkish delight) – słodki wyrób cukierniczy charakterystyczny dla wielu lokalnych kuchni głównie z obszaru Półwyspu Bałkańskiego i Bliskiego Wschodu.
za twistedsifter.com
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.