Nowe!

Przewodnik po mielonej kawie dla początkujących

Poranny relaks przed obfitującym w obowiązki dniem, krótka przerwa od pracy, popołudniowe spotkanie ze znajomymi przy cieście… — pierwsze skojarzenie, jakie przychodzi na myśl? Kawa! Ten pełen aromatu napój to nie tylko niezwykle szybki przepis na energię czy dobre samopoczucie, ale i prawdziwa rozkosz dla niejednego podniebienia. Twoja kawowa przygoda dopiero się rozpoczyna? W takim razie sprawdź, na co warto zwrócić uwagę podczas wyboru produktu idealnego, by móc cieszyć się przyjemnościami, jakie daje picie tego wyjątkowego, czarnego eliksiru!

przewodnik po mielonej kawie dla poczatkujących

fot. depositphotos



Arabica, Robusta… — liczy się gatunek

Pierwszy dylemat, przed którym staniesz, to wybór odpowiedniego gatunku kawy. Odpowiedniego, czyli spełniającego Twoje oczekiwania. Musisz wiedzieć, że rodzaj mielonych ziaren nie pozostaje bez wpływu na walory smakowa naparu, a także na jego moc. Najpopularniejsze odmiany, z którymi spotkasz się podczas zakupowych wojaży,  to Arabica oraz Robusta. Pierwsza pochodzi z Etiopii — kraju, który powszechnie uznawany jest za miejsce narodzin kawy. Czym się wyróżnia? Orzechowo-czekoladową nutą i delikatnością, która sprawia, że doskonale sprawdzi się nie tylko o poranku, ale również w godzinach wieczornych, umilając odpoczynek po ciężkim dniu. Druga z odmian, Robusta, zawiera zdecydowanie więcej kofeiny, przez co jest znacznie mocniejsza, a jej smak gorzki i szczególnie intensywny. Zależy Ci na pobudzeniu? W takim razie to wybór dla Ciebie. Wiedz jednak, że czysta Arabica czy Robusta to nie wszystko — kawa mielona może być także mieszanką kilku gatunków, za sprawą czego zyskuje na swojej wyjątkowości.


Jasno vs. ciemno palona, czyli stopień wypalenia ziaren kawy

Na smak czarnego napoju wpływa również stopień wypalenia kawy, który może być jasny, średni albo ciemny. W przypadku pierwszego, ziarna poddawane są działaniu 200 stopni Celsjusza, a to, co je charakteryzuje, to jasnobrązowy kolor oraz łagodny posmak, w którym dominują cytrusowe nuty. Średnie palenie wyróżnia się z kolei nieco większą słodyczą, a także zrównoważonym aromatem i kwasowością. Natomiast ostatni z wymienionych stopni, inaczej nazywany pełnym, sprawia, że kawa nabiera wyraźnej goryczy. Warto również dodać, że rodzaj palenia, oprócz tego, że definiuje smak, decyduje także o tym, w jaki sposób najlepiej przygotować napar. Posiadasz ekspres automatyczny albo kolbowy? W takim razie sięgnij po kawę poddaną średniemu lub ciemnemu procesowi wypalania — jaśniejsza sprawdzi się przy aeropressie, kawiarce czy na przykład dripie.


Łagodna, a może… — rodzaje intensywności kawy mielonej

Na opakowaniu znajdziesz też informację o intensywności, którą to określa się na specjalnej skali. Zapamiętaj, że przedział od 1 do 4 dedykowany jest kawie o bardzo delikatnym smaku, między 5 a 7 obejmuje mieszanki o bardziej wyrazistym, ale wciąż nieprzesadzonym aromacie, z kolei skala od 8 do 10 zarezerwowana jest dla produktów odznaczających się szczególnie wysoką intensywnością.


Odpowiednie przechowywanie — bo liczy się nie tylko sama kawa

Podobnie jak kawa ziarnista, również i ta mielona powinna być odpowiednio przechowywana. Najlepszym rozwiązaniem jest trzymanie jej w oryginalnym opakowaniu, w chłodnym, suchym miejscu, do którego nie będą docierały promienie słoneczne — dzięki temu nie utraci swoich cennych właściwości, a Ty przez długi czas będziesz cieszyć się pełnią aromatu i smaku swojego ulubionego naparu.

Skomentuj