Przygotowywanie posiłków to sama przyjemność, gdy mamy pod ręką piekarnik dostosowany do naszych potrzeb. Aby urządzenie służyło nam długo i bezawaryjnie, należy jednak pamiętać o jego odpowiednim czyszczeniu oraz pielęgnacji. Dzięki naszym trikom szybko, a przede wszystkim bezpiecznie dla Twojego sprzętu oczyścisz piekarnik ze wszelkich resztek i tłuszczu.
Jak czyścić piekarnik domowymi sposobami?
Dlaczego warto znać domowe sposoby na czyszczenie piekarnika? Sól, ocet i woda pozbawione są szkodliwej dla zdrowia chemii, która wnikałaby także do naszych potraw. Kolejną wadą preparatów chemicznych jest ich żrący i drażliwy zapach. Możesz tego uniknąć, stosując się do naszych trików.
Ocet na drobne zabrudzenia
Większość piekarników możesz czyścić mieszaniną wody z octem. Uwaga – rozwiązanie to nada się jedynie do drobnych zabrudzeń. Wystarczy wymieszać ciepłą wodę z octem w proporcji 50:50, a powstałą miksturą spryskać wnętrze piekarnika, pozostawiając ją na kilka minut na powierzchni. Następnie czyścisz piekarnik mokrą ściereczką. Ocet zmiękcza tłuszcz i drobny brud.
Sól i soda oczyszczona do zadań specjalnych
Większe zabrudzenia (przypalenia) lub zanieczyszczenia powstające przez dłuższy czas, warto czyścić przy użyciu sody oczyszczonej. Przypalone resztki obficie posypujesz sodą i zwilżasz wodą – odczekaj 2 godziny, wytrzyj wnętrze piekarnika ścierką zwilżoną mieszaniną wody z octem.
Możesz także oczyścić piekarnik przy użyciu soli. Obsypujesz wnętrze urządzenia solą i nagrzewasz piekarnik. Gdy sól zbrązowieje, wyłącz urządzenie i poczekaj, aż ostygnie. Potem wystarczy przetrzeć wnętrze piekarnika ścierką zwilżoną wodą.
Para wodna jako program wstępny
Przy mniejszych zabrudzeniach, lub gdy wiesz, że sama woda z octem nie pomogą usunąć przypaleń, proponujemy czyszczenie przy pomocy pary wodnej. Wystarczy włożyć do nagrzanego (140-150 stopni) piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą, po mniej więcej 20 minutach wyłączasz urządzenie i czekasz, aż przestygnie na tyle, by móc je przetrzeć szmatką. Po tym zabiegu piekarnik jest gotowy do natychmiastowego użycia. To rozwiązanie poleca się osobom, które nie mają funkcji samooczyszczenia piekarnika.
Jak czyścić piekarnik? O tym warto pamiętać już na etapie zakupu
Czy wiesz, że niektóre modele piekarników są wyposażone w funkcję samooczyszczania? W zależności od rodzaju piekarnika – parowego czy tradycyjnego – proces czyszczenia przebiega nieco inaczej. Najlepszy piekarnik to taki, który pomaga nam w utrzymaniu jego czystości – tak jak model piekarnika parowego Electrolux serii 900 SteamPro, zawierający program Czyszczenie parowe plus. Funkcja ta ułatwia oczyszczenie piekarnika przy użyciu jedynie ściereczki, ciepłej wody i dedykowanego detergentu do piekarników i mikrofalówek. Cały proces dzieli się na dwa cykle i zajmuje ok. 75 minut – nie musisz pilnować czasu, sygnał dźwiękowy zakomunikuje zakończenie każdego etapu, w tym czasie możesz poczytać książkę lub włączyć ulubiony serial. Z kolei aplikacja My Electrolux Kitchen pozwoli Ci na regulowanie czasu oraz temperatury pieczenia dzięki zdalnemu połączeniu z piekarnikiem. Bez przerywania spotkania ze znajomymi możesz sterować urządzeniem, aby uniknąć przypaleń – dla Ciebie oznacza to czystszy piekarnik!
Podsumowanie
Piekarnik to urządzenie wymagające stałej pielęgnacji. Gdy jednak brakuje Ci czasu na systematyczne czyszczenie, zdecyduj się na zakup urządzenia wyposażonego w funkcję samooczyszczenia – dzięki niej urządzenie praktycznie samo oczyści się z brudu i tłuszczu, a Ty przeznaczysz ten czas na cokolwiek innego – na pewno przyjemnego.
Wpis powstał przy współpracy z marką Electrolux
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.