Polskie superfoods – 10 produktów o niezwykłych wartościach - Strona 2 z 2 - Zalajkowane.pl - ciekawostki, newsy, video i wiele więcej!
Nowe!

Polskie superfoods – 10 produktów o niezwykłych wartościach

2 / 2

#5 Kapusta kiszona

Kapusta kiszona w polskich domach znana jest od pokoleń. Kiedyś chyba w każdym domu na zimę kisiło się kapustę. Obniża ona poziom cholesterolu, poprawia florę bakteryjną przewodu pokarmowego, działa przeciwnowotworowo, zawiera sporo witaminy C, B, K, E i A. Bogata jest również w minerały takie jak: wapń, potas, cynk, żelazo, magnez, mangan czy związki siarki organicznej, które oczywiście są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kiszona kapusta oczyszcza jelita, dzięki temu możemy przyswoić więcej witamin i minerałów z pożywienia, pomaga także w przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej.

kapusta kiszona superfood

fot: http://party.pl



#4 Aronia vs acai

Acai to mała jagoda, która ze względu na dużą zawartość polifenoli uważana jest za jagodę młodości. Posiada aż 19 aminokwasów (i to wszystkie egzogenne, czyli takie których organizm nie może „wytwarzać” samodzielnie, więc muszą być dostarczane w pożywieniu). Acai posiada sporo witamin, zawiera również antocyjany, które działają przeciwnowotworowo, zmniejszają stany zapalne, wzmacniają naczynia włosowate oraz poprawiają wzrok. Antocyjany w sporych ilościach występują również w aronii, więc śmiało możemy powiedzieć, że jest polskim odpowiednikiem acai. Aronia zawiera witaminy C, E i B, beta-karoten, jod, mangan, wapń, żelazo i miedź. Regularne spożywanie aronii obniża ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu, zmniejsza również ryzyko chorób serca czy powstawania nowotworów.

Polskie superfoods - aronia

fot: e-ogrodek.pl



#3 Orzechy włoskie vs orzechy macadamia

Orzechy macadamia to bardzo cenne źródło witaminy B, A i E. Wśród wszystkich orzechów mają największą zawartość tych dobrych tłuszczów, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Podobne właściwości mają nasze orzechy włoskie. Wystarczy zjeść tylko trzy orzechy, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Ponadto orzech włoski jest bogatym źródłem białka, fosforu, żelaza, błonnika, magnezu, wapnia, selenu, cynku, potasu i kwasu foliowego. Jest też źródłem antyoksydantów – selenu, polifenoli, witaminy E oraz L-argininy. Zaskakujący jest fakt, że mimo wysokiej zawartości tłuszczu i kaloryczności orzechy te nie tuczą. Według badań osoby, które jedzą regularnie orzechy włoskie, mają mniejsze ryzyko wzrostu masy ciała. Prawdopodobnie orzechy przyśpieszają spalanie kalorii, a kombinacja błonnika, białka i tłuszczu zmniejsza apetyt – takie “superfoods” lubimy!

polskie superfoods - orzechy włoskie

fot:
Kaboompics // Karolina (kaboompics.com) via pexels.com



#2 Dynia

Dynia jest bogata w witaminę C, dzięki czemu wzmacnia naszą odporność. Zawiera ona również bardzo dużo witaminy A, białka, błonnika, karotenoidów, potasu, wapnia i magnezu. Ciekawostką jest fakt, że im kolor miąższu dyni jest intensywniejszy, tym więcej w niej witamin – bardzo cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu. Cennym źródłem dobrych składników są pestki dyni, które składają się w 30–40% z oleju, który zawiera dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z dyni można ugotować pyszną zupę-krem, upiec ciasta, czy też przygotować sos do makaronu. Przepisów jak wykorzystać dynie jest mnóstwo. Pestki dyni są znakomitym dodatkiem do koktajli i wypieków. Warto również włączyć do diety olej z pestek dyni, który jest bogatym źródłem kwasu linolowego i olejowego oraz witamin, a do tego zawiera także beta-karoten, potas, cynk i selen. Olej można dodawać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowanych na zimno.

polskie superfood - dynia

fot: Tim Mossholder (via pexels.com)



#1 Miód i inne produkty pszczele

Miód, pierzga i propolis to produkty o rewelacyjnych właściwościach odżywczych i leczniczych, które śmiało możemy nazwać polskimi “superfoods”. Bogate są w minerały, probiotyki, enzymy, antyoksydanty oraz inne substancje o działaniu antybakteryjnym, antywirusowym i antygrzybiczym. Pierzga to bogate źródło białka, dostarcza prawie wszystkich niezbędnych aminokwasów. Zawiera też witaminy z grupy B, C, E, karotenoidy, lecytynę. Propolis wzmacnia odporność, działa jak antybiotyk. Pamiętajmy, aby nie gotować miodu, bo w wysokiej temperaturze traci część swoich wartości odżywczych. Aby przyswoić jak najwięcej drogocennych składników, warto co wieczór rozpuścić łyżkę miodu w szklance ciepłej wody i wypić po przebudzeniu. Tutaj możecie przeczytać 20 ciekawostek o miodzie.

Miód ciekawostki

fot: http://jedzmy-zdrowo.pl




źródła: (1), (2), (3)

Skomentuj