Nowe!

Jak zachować piękne i zdrowe zęby – prawdy i mity

Eksperci na temat zębów mówią tak dużo i często, że w obfitości informacji łatwo się zagubić. Publikujemy w związku z tym kilka często błędnych wyobrażeń o tym, jak utrzymywać dobry stan naszego uzębienia.

Żółte zęby – niezdrowe zęby

Jest to przeświadczenie spowodowane rozkwitem stomatologii estetycznej. Olśniewający, biały uśmiech ma być oznaką doskonałego stanu zdrowia naszej zębiny. Ale to mit. Zębina – tkanka kostna tuż pod szkliwem, różni się odcieniami bieli u różnych osób. Ma to związek z naszymi genami i w żadnym razie żółte odcienie nie świadczą o żadnej patologii. Ponadto, wraz z wiekiem zębina naturalnie żółknie.

Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust, wystarczy umyć zęby

Dotyczy to wyłącznie sytuacji, kiedy przykry zapach z ust spowodowany jest działaniem bakterii na zębach. Ale często powód „nieświeżego oddechu” jest zupełnie inny. Pomijając sytuację, kiedy najedliśmy się cebuli, albo czosnku, przykry zapach może być skutkiem chorób przewodu pokarmowego, cukrzycy, obecności bakterii i chorób gardła, a także gruźlicy, grzybicy i ropni układu oddechowego. Także duże obciążenia psychiczne, diety odchudzające, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu oraz stosowanie niektórych leków, może powodować przykry zapach z ust.

Po jedzeniu zawsze należy szczotkować zęby

Po każdym posiłku nie trzeba myć zębów. Co więcej, może to być nawet szkodliwe. Na przykład po spożyciu kwaśnych produktów żywnościowych, takich jak owoce cytrusowe, szkliwo jest osłabione i przez to bardziej narażone na uszkodzona podczas czyszczenia. Stomatolodzy zalecają mycie zębów co najmniej godzinę po jedzeniu. Zalecają także, aby wyrobić w sobie nawyk mycia zębów po, a nie przed śniadaniem.

Ssanie palca i smoczka przyczyną krzywych zębów?

To mit chętnie rozpowszechniany przez nasze babcie. W rzeczywistości ani ssanie sutka mamy, ani smoczka, ani nawet palca nie zaszkodzi zgryzom dzieci, jeśli nie przeciąga to się dłużej niż do wieku 4 lat – później nawyk ten zwykle samoistnie zamiera. Ale jeśli nie, rzeczywiście może wpłynąć to na nieprawidłowe ukształtowanie się zgryzu u dziecka.

Czekolada jest szkodliwa dla zębów?

Japończycy niedawno odkryli, że niektóre gatunki ziaren kakaowych, z których wytwarzana jest czekolada, zawierają substancje bakteriobójcze, które chronią zęby przed próchnicą. Oznacza to, że tylko słodkie, mleczne czekolady są mało bezpieczne, ponieważ zawierają dużo cukru.

Nie tykaj zębów, dopóki nie bolą!

To najgorsze przeświadczenie, wypracowane w opozycji do obsesji producentów produktów stomatologicznych. Ale tu trzeba ostrzec – próchnica może rozwijać się niepostrzeżenie, bez bólu, bez widocznych plam na zębinie. Dlatego należy regularnie, najrzadziej raz w roku odwiedzać stomatologa, który przy pomocy swoich dentystycznych narzędzi i światła, które emitują specjalne lampy, postawi właściwą diagnozę o stanie naszych zębów.

Guma do żucia – żuć, czy nie żuć?

Domorośli specjaliści twierdzą, że żucie gumy nie ma żadnego sensu. Ale w rzeczywistości może ona być przydatna, zwłaszcza ta bez cukru. Żucie zwiększa wytwarzanie śliny, której bakterie niszczą różne kwasy pozostające w naszej jamie ustnej po tym co spożyliśmy, zawiera także wapń i fosforany, które remineralizują zęby.

źródło: umnaja.ru

One Comment

  1. Paulina Próchnicka

    Wolę regularnie jeździć na kontrole do doktora Franka na Bluszczańską niż zaniedbać zęby i potem cierpieć. Kiedyś zignorowałam ból zęba i skończyło się to kanałówką, więc teraz wolę dmuchać na zimne.

Skomentuj