Nowe!

Świąteczne specjały z całego świata

2 / 3


Estonia – kolacja świąteczna w francuskim stylu w w Tallinnie

„Nasz świąteczny posiłek rozpoczynamy butelką szampana i koreczkami.” – mówi Laurene z Tallinna. „Na przystawkę zwykle podajemy półmisek owoców morza z razowym chlebem, masłem, domowej roboty majonezem oraz białym, wytrawnym winem. Do dania głównego, czyli pieczonego indyka lub kapłona z warzywami, podajemy czerwone wino. Na deser mamy Bûche de Noël, czyli tradycyjne ciasto w kształcie polana drewna, czekoladę i ponownie szampana. Posiłek kończy deska serów, orzechy, owoce, czekolada i oczywiście więcej wina.”

świąteczna kolacja w Estonii

fot: Balsam Hill



Łotwa – tradycyjna łotewska bożonarodzeniowa kolacja

„Głównym składnikiem dania głównego są różne rodzaje marynowanych warzyw.” – mówi Janis z Rygi. „Mieszkam w małej wiosce rybackiej nad morzem, więc w święta jemy zawsze kilka dań z ryb, ale także wieprzowinę, jagnięcinę, ziemniaki, kwaszoną kapustę, różne sałatki i groszek. Tradycyjnie podaje się wędzone mięso i ryby, co jest moją ulubioną częścią posiłku – uwielbiam ten smak! Pijemy sok, piwo, czasami wino, a na deser jemy pierniczki i mandarynki.”

świąteczna kolacja na Łotwie

fot: Balsam Hill



Argentyna – typowa świąteczna argentyńska wieczerza

„Jemy podawane na zimno danie nazywane vitel tone, składające się z kawałków cielęciny w kremowym sosie z tuńczyka.” – mówi Miguel z Mendozy. „W te święta, będziemy jedli dwa rodzaje nadziewanego kurczaka, pierwszy nadziewany szynką, serem i jajkami, a drugi warzywami zamiast jajek. Kurczaka podajemy z rosyjską sałatką z ziemniaków, marchewek i groszku z majonezem. Na koniec jemy empanady (pierożki nadziewane najczęściej mięsnym farszem z warzywami lub serem).”

świąteczna kolacja w Argentynie

fot: Balsam Hill



Francja – świąteczna uczta w Lyonie

„Jemy gołąbki z wieprzowiną lub kaczką.” mówi Mara z Lyonu. „Pierwszym daniem jest wybór serów podawanych z pomidorami i wędlinami. Najbardziej uroczystą częścią posiłku jest solona galaretka i gołąbki z mielonym mięsem wieprzowym. Po daniu głównym z wieprzowiny lub kaczki podajemy zupę. Na deser jemy specjalne ciasto podobne do panettone (babki drożdżowej).”

świąteczna kolacja we Francji

fot: Balsam Hill



Ghana – klasyczna świąteczna kolacja w Ghanie

„Zwykle jadamy kulki ryżowe z kurczakiem i rybą w palmowej zupie”, mówi Isaac z Akry. „Nasz świąteczny posiłek jest wyjątkowy, ponieważ jego przygotowanie wymaga dużo wysiłku – kulki ryżowe długo się ugniata. Czasami jemy fufu – prostą potrawę z manioku i bananów podawaną z rosołem lub zupą na kozim mięsie. Często otwieramy drzwi dla mieszkańców, którzy mają mniej niż my.”

świąteczna kolacja w Ghanie

fot: Balsam Hill



Chorwacja

„Na główne danie jemy pieczonego kurczaka, podawanego z pieczonymi ziemniakami, cebulą i marchewką.” mówi Drazen z Vinkovci. „Do głównego dania podajemy również sarmę, czyli roladki z kapusty nadziewane mięsem. Jako przystawkę podajemy zupę warzywną, a na deser jemy ciasto i pączki – jedne nazywają się krafne i są wypełnione dżemem, czekoladą lub marmoladą, a inne fruitule z rumem i cytryną.”

świąteczna kolacja w Chorwacji

fot: Balsam Hill

Skomentuj