Nowe!

Świąteczne specjały z całego świata

1 / 3

Na pewno masz swoje kulinarne tradycje świąteczne, ale jak jest z resztą świata? Portal Balsam Hill przeprowadził wywiady z wieloma rodzinami z całego świata na temat bożonarodzeniowej kolacji. Od empanadas w Argentynie, przez gołąbki z wieprzowiną (lub kaczką) we Francji, aż po dynię w Armenii – oto świąteczne specjały z całego świata.

Hiszpania – świąteczny stół w Andaluzji

“Bożonarodzeniowy obiad składa się z czterech dań.” mówi Mar z Andaluzji. “Na przystawkę butelka czerwonego wina i iberyjskie potrawy, takie jak wędzona szynka, salchichon (hiszpańska kiełbasa), ser manchego i krewetki. Następnie rosół z makaronem, a po nim danie główne – befsztyk z polędwicy marynowany w soku pomarańczowym, podawany z roladkami z niebieskim serem. Na deser zwykle jemy mantecados (kruche ciasteczka z cynamonem), marcepan i turron (rodzaj nugatu).”

świąteczna kolacja w Hiszpanii

fot: Balsam Hill



Finlandia – świąteczny stół, czyli „joulupöytä” w Tampere

„Zwyczajem jest jedzenie szynki, fińskiej brukwi i zapiekanki z marchwi i ziemniaków” – mówi Saana z Tampere w Finlandii. „Nasz świąteczne menu zawiera także sałatkę rosolli (kolorowe danie z pokrojonych w kostkę buraków, marchwi, jabłek i ziemniaków wymieszanych ze śmietaną), gravlax (łosoś peklowany w soli morskiej i koperku) i zieloną sałatę. Pijemy mleko, wodę, czerwone wino i glögg (grzane wino).”

świąteczna kolacja w Finlandii

fot: Balsam Hill



Anglia – bezmięsna świąteczna wieczerza

Typową świąteczną potrawą w Anglii jest pieczeń z ziemniakami i warzywami. Rodzina Leonie robi to jednak trochę inaczej, ponieważ jej rodzice nie jedzą mięsa. „Naszym głównym daniem jest orzechowa pieczeń, zrobiona z chleba, moreli i marmite (pasta z ekstraktu drożdżowego)” – mówi Leonie. „Najlepszą częścią obiadu są kiełbaski w cieście, które uwielbiam maczać w chlebowym sosie. Mamy także marchewki, farsz, tłuczoną brukiew, kiełki, sos żurawinowy, pieczony pasternak i ziemniaki. Moi rodzice jedzą tylko ryby, ale mama piecze indyka dla mnie, mojego brata i dziadków.”

świąteczna kolacja w Anglii

fot: Balsam Hill



Australia – potrawy z grilla

„Jest tu za gorąco, żeby robić pieczeń” – mówi Charlotte z Sydney. „Zawsze jemy stek, kiełbasę, szaszłyki z kurczaka i słodkie ziemniaki, jako tradycyjne australijskie barbecue.”

świąteczna kolacja w Australii

fot: Balsam Hill



Czarnogóra – świąteczny obiad w Herceg Novi

Tradycyjna czarnogórska świąteczna wieczerza jest postna. „Głównym daniem w dzień Bożego Narodzenia jest kutia, czyli gotowana pszenica z miodem, mielonym makiem, rodzynkami i posiekanymi orzechami, która symbolizuje jedność.” – mówi Tonya, która świętuje Boże Narodzenie w Herceg Novi wraz z rodziną. „Jemy również pierogi, czyli varenyky, fasolę, rośliny strączkowe i kwaszoną kapustę. Na stole znajdą się także śledzie z cebulą, marynowane grzyby, ryby słodkowodne, pampuszki, czyli nadziewane pączki i kompot z suszonych owoców. Kolacja składa się z dwunastu potraw, na cześć apostołów.”

świąteczna kolacja w Czarnogórze

fot: Balsam Hill



Brazylia – świąteczny stół w Sao Joao de Meriti

„Jemy chestera, czyli specjalny rodzaj drobiu, który wygląda jak przerośnięty kurczak.” – opowiada Natalie. „Spożywamy także pasteis (smażone na głębokim tłuszczu kulki z chrupiącego ciasta, wypełnione roztopionym serem), mieloną wołowinę lub krem z serca palmy. Na deser jemy ciasto i rabanadas, czyli smażone kromki czerstwego chleba w jajku i mleku, podawane ze słodkim syropem.”

świąteczna kolacja w Brazylii

fot: Balsam Hill



Ukraina – talerz pełen tradycyjnych pierogów czyli varenyków w Charkowie

Pierogi, które jemy jako danie główne, podawane są z zupą grzybową, kompotem i kutią.” – mówi Denys z Charkowa. „Tradycyjnie powinno być 12 potraw, jedna świeca i gałązka z choinki. Jednak podczas klęski głodu ludzie zmienili tradycję na kolację na 12 składników, co czyni ją bardziej przystępną dla małych rodzin, które nie zjedzą dużo podczas jednego posiłku.”

świąteczna kolacja na Ukrainie

fot: Balsam Hill

Skomentuj