Nowe!

Skąd wzięła się kopi luwak – najdroższa kawa świata?

Kopi luwak, inaczej kawa luwak, została wynaleziona na początku XX wieku. W tym okresie kolonizatorzy zakazali rdzennym mieszkańcom Bali picia kawy, bo jak głosili, ludzie “niższej rasy” mogą i powinny pić jedynie wodę. Balijczycy jednak kochali kawę, dlatego znaleźli sposób, aby oszukać Europejczyków.

Kopi luwak - skąd wzięła się najdroższa kawa świata

O tym, że na wyspie żyje pewne małe zwierzę, które kocha ziarna kawy, zjada je, ale nie trawi do końca, wyspiarze wiedzieli od dawna. Mieszkańcy Bali zaczęli zbierać to, co pozostawiały po sobie cywety (inna nazwa luwaka) w miejscach żerowania. Z odchodów luwaków wydobywali oni nieuszkodzone ziarna kawy i przygotowywali z nich ulubiony napój. Kolonizatorzy uważali, że miejscowi zwariowali pijąc kawę z tego, co wydaliły z siebie zwierzęta.

Kopi luwak - skąd wzięła się najdroższa kawa świata

Mniej więcej w połowie XX wieku Indonezja uzyskała niepodległość, a ten dziwny “gastronomiczny” zwyczaj podpatrzył pewien Japończyk, który przyleciał na Bali w poszukiwaniu czegoś nowego, ciekawego i niezwykłego. Poprosił o przyrządzenie tego dziwacznego naparu i był zachwycony jego delikatnym i oryginalnym smakiem. W ten oto sposób cały świat dowiedział się o kopi luwaku! Dzisiaj jest to najrzadsza i najdroższa kawa na świecie. W Indonezji jest ona produkowana na wyspach: Bali, Jawa, Celebes i Sumatrze.

Kopi luwak - skąd wzięła się najdroższa kawa świata

Tajemnicą doskonałego smaku balijskiej kopi luwak nie jest receptura, ale to, że cywety szukają do jedzenia najbardziej dojrzałych owoców wybranej odmiany arabiki, a w procesie trawienia ziarna przechodzą “obróbkę” w soku żołądkowym zwierząt. Można więc powiedzieć, że to produkt stworzony przez naturę, bo przechodzi drogę od surowego, dojrzałego owocu, poprzez cały przewód pokarmowy cywet, aż po wydalenie, po którym zamienia się w najdroższe ziarna kawy na świecie.

Jedna cyweta palmowa zjada każdego dnia około 1 kilograma dojrzałych owoców, z czego ostatecznie, po wydaleniu, można pozyskać 50 gramów ziaren kawy – najrzadszej i najdroższej kawy świata.

Kopi luwak - skąd wzięła się najdroższa kawa świata

Pomimo faktu, że kawa Luwak jest już dostępna w Europie, trudno ją dzisiaj znaleźć na wyspie. W 99% przypadków na Bali kupimy mieszankę Luwaka – i w najlepszym razie, będzie ona zmieszana z popularnymi odmianami Arabiki. Cena takiej mieszanki będzie jednak porównywalna z ceną oryginalnego produktu – wartość hurtowa oryginalnej kawy Luwak nie może być mniejsza niż 250 $ za kilogram! Na cenę wpływa fakt, iż jedna światowe “zbiory” tego gatunku kawy wynoszą zaledwie 300-400 kg rocznie. Wysoka cena skupu skłania mieszkańców tych terenów do łapania cywet i karmienia ich owocami kawy dla łatwego uzyskania znacznych ilości tego gatunku kawy. Zwierzęta są trzymane w ciasnych klatkach a ich śmiertelność jest bardzo wysoka. Wielokrotnie produkcja tego gatunku kawy była krytykowana jako nieetyczna.

Przygotowanie kopi Luwak jest bardzo proste. Dzięki tradycyjnemu wypalaniu, które jest wciąż praktykowane na wyspie Bogów, zmieloną kawę zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą, mieszamy energicznie i pozwalamy zaparzyć się przez minutę lub dwie. Smacznego! 🙂

Zobacz też: 17 ciekawostek o kawie

źródło: moya-planeta.ru

Skomentuj