Nowe!

Ruby Chocolate – oto nowy rodzaj czekolady!

Szwajcaria to kraj czekolady i to najlepszej na świecie. Produkcją tego uwielbianego na całym świecie wyrobu cukierniczego zajmuje się w Szwajcarii 18 fabryk, a większość z nich produkuje czekoladę od ponad 100 lat!

Nic więc dziwnego, że to właśnie szwajcarska firma Barry Callebaut (często określana mianem największego producenta czekolady na świecie) ogłosiła całkiem niedawno, że udało się stworzyć czwarty – po gorzkiej, mlecznej i białej – gatunek czekolady. Rubinowa czekolada to przełom w branży od ponad 80 lat, czyli od wynalezienia białej czekolady.

rubinowa czekolada

fot: blaber.pl


rubinowa czekolada

fot: blaber.pl




Co ciekawe nad nowym rodzajem czekolady pracowano aż 10 lat! Twórcy “Ruby Chocolate” podkreślają, że nietypowy kolor udało się uzyskać bez wykorzystywania sztucznych barwników. Jak zatem udało się utrzymać naturalny, różowy kolor? Tego niestety producent nie zdradził. Wiemy natomiast, że swój owocowy posmak “Ruby Chocolate” zawdzięcza ziarnom kakaowca, pochodzącym z Wybrzeża Kości Słoniowej.

Jak smakuje rubinowa czekolada? Branżowy ekspert Angus Kennedy tak zdefiniował smak nowego rodzaju czekolady:

Smakuje tak lekko i owocowo, że nie zdajesz sobie sprawy z tego, że sięgasz po drugą. To oznacza, że konsumenci będą mogli sobie pozwolić na zjedzenie więcej niż jednej tabliczki. Rubinowa czekolada jest bardzo wyjątkowym i mądrym wynalazkiem. Smakuje orzeźwiająco i ma delikatną, kremową teksturę.

Nie wiadomo jeszcze, w którym kraju czekolada będzie sprzedawana. Nie znana jest również jej cena. Firma Barry Callebaut zapowiada, że będzie można ją kupić za jakiś czas – od sześciu do osiemnastu miesięcy. Do tej pory rubinowej czekolady spróbowali tylko nieliczni mieszkańcy USA, Chin i Japonii, gdzie robione były testy konsumenckie.

rubinowa czekolada

fot: blaber.pl

rubinowa czekolada

fot: blaber.pl

rubinowa czekolada

fot: blaber.pl

źródła: (1), (2)

Skomentuj