Nowe!

Polskie superfoods – 10 produktów o niezwykłych wartościach

1 / 2

SUPERFOODS czyli super żywność – do tego grona zaliczane są produkty o bardzo wysokiej wartości odżywczej, zawierające dużo witamin, antyoksydantów, składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz wiele innych cennych dla naszego zdrowia składników. Żywność ta oczywiście nie jest przetworzona przemysłowo i jest całkowicie naturalna. Wyróżnia się również niską wartością kaloryczną.

Istnieje wiele artykułów przedstawiających produkty super żywności, powstały one głównie w Stanach Zjednoczonych, jednak część tych produktów jest trudno dostępna, a co za tym idzie jest też droga. Do światowej listy superfoods należą m. in.: spirulina, chlorella, nasiona chia, amarantus, noni, kelp, quinoa (komosa ryżowa), acai, orzechy macadamia, trwa pszeniczna.

Polacy z natury nie doceniają tego co mają, a w dziedzinie superfoods mamy się czym pochwalić! Może nie mają tak egzotycznych nazw, ale są nasze, świeże i baaardzo zdrowe. Przedstawiamy Wam polską listę takiej super żywności.

#10 Pojedynek superfoods: Żurawina vs jagody goji

Jagody goji to podobno najbardziej odżywcze jagody na świecie. My mamy dostęp jedynie do suszonych owoców (a podczas suszenia utlenia się witamina C). Ponadto jagody goji są drogie – po co więc wydawać majątek, jeśli możemy zajadać się naszą żurawiną. Żurawina, która znana jest w naszej kulturze od wieków bogata jest w witaminę C, przeciwutleniacze, karoten, flawonoidy. Ma właściwości przeciwbakteryjne, chroni przed chorobami serca, układu krążenia, chorobami układu moczowego i pokarmowego. Zawarty w żurawinie kwas elagowy może niszczyć komórki nowotworowe, a także eliminuje substancje rakotwórcze z organizmu. Żurawinę warto włączyć do swojego jadłospisu nie tylko leczniczo, ale również profilaktycznie.

polskie superfoods - żurawina

fot: odzywianie.info.pl



#9 Buraki

W polskiej kuchni buraki bardzo znane warzywo. Burak choć jest ubogi w witaminy, zawiera bardzo cenne minerały, takie jak: potas, wapń, żelazo, magnez, kwas foliowy. Aby zachować te wszystkie korzyści, najlepiej jest przygotować sok z surowego buraka lub też zjeść surówkę. W ostateczności można upiec w skórce. Buraki wzmacniają układ krwionośny, zapobiegają anemii, obniżają ciśnienie, odkwaszają i oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii, normują poziom cholesterolu i zwiększają naszą odporność.

polskie superfoods - buraki

fot: pixabay.com (CC0 Creative Commons)



#8 Pietruszka i szpinak vs spirulina i chlorella

Spirulina i chlorella to algi morskie. Są one bogatym źródłem białka, witamin B, E, A i minerałów (cynk, wapń, magnez, potas, selen, żelazo, fosfor). Działają wzmacniająco, przeciwalergicznie, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo. Takie samo działanie osiągniemy jedząc warzywa zielone, takie jak szpinak czy pietruszka. Pietruszka oczyszcza drogi moczowe, jest bogata w witaminy C, B, A, beta-karoten i żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, mangan.

Szpinak, choć tak znienawidzony przez dzieci, dobrze przygotowany jest bardzo smaczny. Zawiera bardzo dużą ilość cennego składnika jakim jest żelazo, a ponadto szpinak bogaty jest w antyoksydanty. Jest on również źródłem wapnia, jodu, manganu, witamin C, K, E oraz witamin z grupy B. Badania wykazały, że szpinak przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera, a także chroni przed chorobą Parkinsona. Dużą zaletą szpinaku jest niska kaloryczność i pozytywny wpływ na układ pokarmowy.

sałatka ze szpinakiem, kurczakiem i pestkami granatu

fot: Kaboompics // Karolina (via Pexels.com)



#7 Kasza jaglana vs quinoa (komosa ryżowa)

Quinoa jest najbogatszym źródłem białka wśród roślin zbożowych. Oprócz białka zawiera również wiele innych, cennych dla zdrowia składników odżywczych. Nie zawiera glutenu, ale także bezglutenowa jest nasza kasza jaglana. Nie bez powodu nazywana jest „królową polskich kasz” – ma właściwości zasadotwórcze, posiada wiele witamin i minerałów, w tym witaminę E i lecytynę, która pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Zawarty w kaszy krzem korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zawiera duże ilości witamin z grupy B, błonnik pokarmowy, kwas foliowy.

polskie superfoods - kasza jaglana

fot: http://sekrety-zdrowia.org



#6 Siemię lniane vs nasiona chia

Nasiona chia mają wysoką zawartość białka, magnezu, wapnia i błonnika pokarmowego, więc ich obecność wśród “superfoods” nikogo nie dziwi. Mają dużo wartości odżywczych i bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Są one jednak dość drogie, a tańszym odpowiednikiem tych nasion jest siemię lniane. Prawdą jest, że nasiona chia mają więcej błonnika, jednak siemię bogatsze jest w kwasy tłuszczowe omega-3. Siemię lniane wspomaga układ pokarmowy i oddechowy. Nasiona lnu są najbogatszym źródłem lignanów, które wpływają na poprawną pracę jelit, przeciwdziałają nowotworom, chorobom serca i stanom zapalnym. Siemię obniża poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Dostarczają też sporo wapnia. Kisiel z siemienia lnianego działa osłaniająco na gardło, dlatego jest świetnym „lekiem” podczas infekcji.

nasiona lnu - polskie superfoods

fot: pixabay.com (CC0 Creative Commons)

Skomentuj