Nowe!

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o pielęgnacji kwiatów w wazonie.

Za oknem ponuro, ciemno, o końcu lata i pięknej wczesnej jesieni zdaje się, że możemy już zapomnieć. Nadszedł listopad, który dla wielu bywa ciężkim miesiącem. Do Świąt daleko, a słońce, które nieśmiało wciąż się pojawia, zdaje się świecić wyłącznie wtedy, kiedy jesteśmy w pracy. Co zatem robić, żeby trochę uprzyjemnić sobie tę niesprzyjającą aurę? Istnieją łatwe, naturalne sposoby na rozweselenie nie tylko siebie, lecz także otoczenia – kwiaty w wazonie. Co jednak zrobić, żeby cieszyły nas jak najdłużej mimo niesprzyjających warunków?

człowiek trzymający kwiaty

Przypominamy dla pewności kilka podstawowych zasad dbania o bukiety w wazonach plus dorzucamy zasady dotyczące dbania o nie podczas jesieni i zimy. Oto one:

  1. Po przyniesieniu kwiatów do domu, należy zostawić je przez kilka godzin w opakowaniu, żeby mogły spokojnie wyrównać swoją temperaturę z otoczeniem. W ciepłych pomieszczeniach kwiaty będą miały krótszą trwałość, im chłodniej w pokoju tym dla kwiatów korzystniej. Jest to spowodowane szybszym wyparowywaniem wody, nie tylko z wazonu, lecz także z rośliny.
  2. Przed włożeniem kwiatów do wazonu należy usunąć wszystkie liście, które będą znajdować się w wodzie po włożeniu do wazonu. Uwaga! Róż nie pozbawiamy kolców, gdyż może to je osłabić.
  3. Woda w wazonie najlepiej, żeby była przegotowana i wymieniana codziennie. Idealna temperatura wody dla kwiatów ciętych to 40’C. Ciepła woda zawiera mniej tlenu, dzięki temu proces więdnięcia kwiatów się przedłuży.
    kwiaty w wazonie
  4. Podczas wymiany wody nie możemy zapominać o dokładnym umyciu wazonu, ponieważ wszelkie osady stanowią pożywkę dla bakterii, co może przyspieszyć gnicie wody.
  5. Końce kwiatów należy przycinać pod kątem (dzięki temu zwiększamy powierzchnię łodygi absorbującą wodę z dzbanka). Nożyk, którym przycinamy łodygi musi być ostry, inaczej zgnieciemy łodygę. Unikamy nożyczek.
  6. Dobrym pomysłem na przedłużenie żywotności kwiatów jest wsypywanie do nich łyżeczki cukru. Roślina pozbawiona korzeni nie jest w stanie sama wytwarzać glukozy, która pełni funkcję odżywiającą.

Skomentuj