Nowe!

Opłakane skutki jedzenia Fast Foodów

Terminem Fast Food określa się żywność, która jest przytogowywana bardzo szybko i równie szybko spożywana. Fast foodem można nazwać w zasadzie każdą żywność, która posiada niewielką lub żadną wartość odżywczą, ale w zamian dostarcza nadmiar kalorii, tłuszczu i cukru. Fast food może być dobrym sposobem, aby zaoszczędzić czas, ale zdecydowanie nie jest to właściwy sposób odżywiania. Zaliczamy do nich słone przekąski, gumy, słodycze, słodkie desery, smażone gotowe dania oraz napoje gazowane. Fast foodem mogą być frytki, ciasta, słodkie wypieki, hamburgery, rogaliki, kebaby, pizze, kurczak, zupy i sałatki, a nawet koktajle mleczne i napoje bezalkoholowe.

Gdy mamy ochotę coś przekąsić i zaczynamy myśleć o jedzeniu, stajemy się czuli na smaki, zapachy i kolory. Jeśli dbamy o wagę, pomyślimy o wielkości porcji, o energii, tłuszczach, cukrach, witaminach i minerałach. Ale musimy pamiętać, że żywność może także powodować działania niepożądane, a czasem wręcz niebezpieczne skutki dla zdrowia? Nie mówimy o zepsutej lub złej jakości żywności. Fast food jest szkodliwy dla zdrowia. Jest przyczyną wielu chorób, o których mowa niżej.

otyłość

OBESITY

Otyłość oznacza posiadanie zbyt dużej ilości tkanki tłuszczowej. Nie jest tożsama z nadwagą, czyli zbyt dużą masą. Fast food zawiera dużo kalorii i cukru, które przyczyniają się do znacznego wzrostu wagi. Nawet niewielka ilość fast foodów może znacznie zwiększyć ilość spożywanych kalorii. Niestety często przerzucenie się na jedzenie fast foodów, powoduje porzucenie zdrowych nawyków żywieniowych. Osoby spożywajace fast foody, prawdopodobnie nie jedzą, albo jedzą sporadycznie owoce, warzywa, mleko itp. Ta zmiana nawyków żywieniowych może łatwo doprowadzić do otyłości.

choroby serca

Heart-Diseases

U osób, które jedzą fast foody cztery lub więcej razy w tygodniu, ryzyko zgonu z powodu chorób serca wzrasta o 80%. Fast food stanowi znacznie większe ryzyko choroby niedokrwiennej serca z powodu wysokiego poziomu tłuszczów nasyconych i trans-tłuszczów. Tłuszcze te mogą doprowadzić do zatkania tętnic, bo przyczyniają się do znacznego zwrostu poziomu cholesterolu.

cukrzyca typu 2

Fast-Foods

Fast food stał się sposobem na życie dla wielu zapracowanych osób poszukujących szybkiej i niedrogiej alternatywy dla gotowania w domu. Tymczasem cukrzyca typu 2 często jest spowodowana złym stylem życia, nadwagą oraz małej aktywności fizycznej.Jest efekt ubocznym spożywania często i w dużych ilościah fast foodów.

wrzody przewodu pokarmowego

Foods-for-Stomach-Ulcer

Wrzody żołądka są najczęstrzą chorobą wrzodową w obszarze przewodu pokarmowego, zwykle bardzo bolesną. Przez prawie 100 lat lekarze uważali, że to stres, pikantne jedzenie i alkohol powodują większość wrzodów. Tymczasem szybko przekąski, jak pizze, frytki, słone przekąski, mogą także powodować chorobę wrzodową układu pokarmowego.

brak spotkań rodzinnych

Lack-of-Family-Gathering

Fast food w zasadzie wyklucza możliwość spotkania się gronie rodzinnym, przy wspólnym stole. Każdy może kupić cokolwiek na ząć i zjeść idąc lub nawet prowadząc auto w drodze do pracy, w podróży, w biurze. Satysfakcj, którą zapewnia wspólnie spożywany posiłek, fast foodowi niestety brakuje.

nieregularne odżywianie

walking-eating

Zdrowy człowiek musi jeść w odpowiednim czasie, regularnie. Odżywiający się fast foodami nie musi. Fast food może być spożywany w dowolnym czasie, raz na jakiś czas, albo dwa lub trzy razy dziennie, a domowe jedzenie serwowane jest o pewnych stałych porach, które jednocześnie stanowia okazję do odpoczynku po jedzeniu.

strata pieniędzy

burning-wasting-money

Fast Food pochłania zbyt dużo pieniędzy w porównaniu z jedzeniem przygotowywanym w domu. Osoby o niskich dochodach nie powinny pozwalać sobie na ciągłe podjadanie fast foodów. To marnowanie budżetu, no i przede wszystkim przyczynianie się do utraty zdrowia.

źródło: wonderslist.com

Skomentuj