Nowe!

Najdroższe przyprawy na świecie

Przyprawy kupujemy zazwyczaj w małych opakowaniach, przez co w ogóle nie zdajemy sobie sprawy, że są one jednymi z najdroższych produktów spożywczych. Po przeliczeniu okazuje się, że ceny za kilogram niektórych przypraw mogą sięgać kilku tysięcy (!!) złotych. Dziś prezentujemy najdroższe z nich.

Szafran

Szafran jest zdecydowanie najdroższą przyprawą na świecie. Pochodzący z Azji środkowej (dziś uprawiany natomiast głownie w Hiszpanii, Włoszech, Grecji, Indiach i Iranie) szafran uzyskuje się ze znamion kwiatu krokusa uprawnego (Crocus sativus). W każdym z kwiatów znajdują się 3 znamiona (“nitki” widoczne na zdjęciu). Gdy roślina dojrzeje, znamiona zbiera się, a następnie suszy. Aby uzyskać 1 funt (1 kg to około 2.2 funta) potrzeba aż 75 000 kwiatów lub 225 000 ręcznie (!) zebranych znamion szafranu – co odpowiada około 20 godzin pracy. To właśnie dlatego za kilogram szafranu pochodzącego z hiszpańskiej La Manchy (tą odmianę uważa się za najlepszą na świecie) trzeba zapłacić nawet $1000.

Szafran używany był już w starożytności i służył głownie jako barwnik nadający potrawom intensywną, żółtą barwę. Wystarczy naprawdę mała ilość, by uzyskać wyrazisty kolor i smak potrawy (trzeba uważać, żeby nie przesadzić – zbyt duża ilość przyprawy może sprawić, że stanie się ona gorzka). Szafran idealny jest do przyprawiania owoców morza, zup, ryżu oraz ciast. Bardzo popularne były kiedyś w Polsce baby szafranowe, które przygotowywano na Wielkanoc.

Szafran jest bardzo dobrym źródłem potrzebnych minerałów, takich jak miedź, potas, wapń, magnez, żelazo, selen, magnez i cynk. Nie dziwi zatem fakt, że kiedyś używany był on w medycynie jako specyfik na obniżenie gorączki, uspokojenie, oraz na poprawę pracy wątroby. Szafran spożyty natomiast w dużych ilościach jest zabójczy. Przeprowadzone badania nad zwierzętami laboratoryjnymi wskazało, że dawka śmiertelna (mierzona jako dawka przy której 50% zwierząt umrze od przedawkowania) to 20,7 grama na kilogram masy ciała.

Najdroższe przyprawy na świecie - szafran

Szafran

Wanilia

Wanilia pochodzi z Meksyku, gdzie używana była przez Azteków do aromatyzowania ich królewskiego drinku xocolatl – mieszanki ziaren kakao, wanilii i miodu. Do Europy trafiła w XVI wieku. To właśnie z Meksyku i Madagaskaru pochodzi najlepsza wanilia na świecie (choć uprawiana jest również między innymi w Indonezji oraz na Tahiti). Cena 1 kg wanilii osiągnęła w 2016 roku 224$ za kilogram. Dlaczego jest tak droga? Wszystko przez pracochłonną produkcję – każda laska wanilii dojrzewa w innym czasie, co oznacza konieczność codziennych zbiorów. Ponadto każdy zarodek musi być zapylany ręcznie. Świeża laska wanilii przypomina nieco fasolkę szparagową i jest bezwonna – zapach pojawia się dopiero po poddaniu jej procesowi fermentacji, podczas którego brązowieje. Wanilia wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym oraz w branży kosmetycznej.

Najdroższe przyprawy na świecie - Laski Wanilii

Laski Wanilii

Kardamon

Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Pochodzi z Azji, ale obecnie uprawia się go również w Ameryce Środkowej, na Sri Lance, w Gwatemali, na obszarze Indochin i Tanzanii. Za najlepszy na świecie uznawany jest Kardamon Malabarski, którego kilogram kosztuje około 300 PLN.

Starożytni Egipcjanie żuli nasiona kardamonu by zadbać o higienę jamy ustnej, podczas gdy Grecy i Rzymianie używali go jako perfumy. Około tysiąca lat temu Wikingowie natknęli się na kardamon w Konstantynopolu, skąd wprowadzili go do Skandynawii, gdzie jest popularny do dziś.

Kardamon używany jest najczęściej na Bliskim i Dalekim Wschodzie. Bardzo często dodawany jest do indyjskich słodkich potraw i napojów. Ponadto stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca pikle, grzane wino, a także jako dodatek do dań mięsnych, drobiu i skorupiaków.

Najdroższe przyprawy na świecie - Kardamon

Kardamon

Goździki

Uprawiane są w Brazylii, Indiach Zachodnich, na Mauritiusie, Madagaskarze, w Indiach, Sri Lance, Zanzibarze i Pembie (wyspa u wybrzeża Tanzanii). Goździki są tak naprawdę niedojrzałymi i nieotwartymi pączkami kwiatów tropikalnego drzewa. Świeże mają kolor różowy, a swoją rdzawo-brązową barwę zawdzięczają suszeniu. Za najlepsze gatunkowo goździki azjatyckie trzeba zapłacić około 300/400 PLN za kilogram.

Goździki używane są jako przyprawa do kompotów, konfitur, marynat i wyrobów cukierniczych. Mają również właściwości lecznicze – zielarze zalecają stosowanie goździków w problemach trawiennych oraz na ból zębów. Ponadto goździki mają pozytywny wpływ na wrzody żołądka, wymioty, wzdęcia, a także stymulowanie układu trawiennego dzięki właściwościom antyseptyczym.

Najdroższe przyprawy na świecie - Goździki

Goździki

Cynamon

Najlepszy cynamon na świecie pochodzi ze Sri Lanki i rośnie wzdłuż pasa wybrzeża w pobliżu Kolombo. Jest to tak naprawdę kora tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa. Kilogram najwyższej jakości cynamonu kosztuje około 200 PLN.

W dawnych czasach, cynamon był używany do leczenia przeziębienia, jako preparat na piegi, środek stosowany w przy ukąszeniach węży oraz przy kłopotach z nerkami. W dzisiejszych czasach jest on stosowany jako przyprawa do deserów i dodatek do kawy czy kakao.

Najdroższe przyprawy na świecie - Cynamon

Laski Cynamonu

Pieprz Kubeba

Pieprz Kubeba jest charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej. Uprawiany głównie na Jawie i Sumatrze do Europy przybył szlakiem weneckim przez Indie za sprawą Arabów. 1kg Pieprzu Kubeba to wydatek rzędu 150/200 PLN.

Ze względu na aromatyczny zapach dobrze komponuje się z mięsami, serami i daniami warzywnymi. Może być stosowany jako substytut pieprzu podczas doprawiania kiełbas, pasztetów, chlebów cynamonowych i słonych ciasteczek. Pierwotnie, w związku z jego mentolową nutą Pieprz Kubeba był stosowany w lecznictwie w dolegliwościach żołądkowych, problemach układu moczowego i układu oddechowego. Ma właściwości antyseptyczne.

Najdroższe przyprawy na świecie - Pieprz Kubeba

Pieprz Kubeba



Zobacz też:

8 najostrzejszych przypraw świata
Najostrzejsze przyprawy świata


Za: Przyprawowy.pl oraz Luxury-insider.com

Skomentuj