Nowe!

Parszywa dwunastka! – czyli lista owoców i warzyw z największą zawartością pestycydów.

Każdego roku, Environmental Working Group publikuje listę o nazwie “Dirty Dozen”. Lista zawiera 12 owoców i warzyw, które zawierają najwięcej pestycydów. W tym roku w raporcie stwierdzono, że prawie 70% próbek nieorganicznych dało wynik pozytywny, czyli zawierało co najmniej jeden pestycyd! Najbardziej zanieczyszczone były truskawki – ich pojedyncza próbka zawierała aż 20 różnych pestycydów!

Jeśli nie macie w zwyczaju kupowania produktów ekologicznych, lista poniżej może Wam pomóc zdecydować, którym produktom spożywczym należy poświęcić dodatkowy grosz więcej, aby upewnić się, że nie najemy się niebezpiecznych pestycydów. W raporcie stwierdzono, że ponad 98% z badanych truskawek, szpinaku, brzoskwiń, nektarynek, wiśni i jabłek zawierało pestycydy. Jednak szpinak miał dwa razy więcej tych substancji niż jakiekolwiek inne rośliny!

Oto wspomniana lista, którą lepiej zapamiętać…

Parszywa dwunastka

  1. Truskawki
  2. Szpinak
  3. Nektarynki
  4. Jabłka
  5. Brzoskwinie
  6. Gruszki
  7. Wiśnie
  8. Winogrona
  9. Seler
  10. Pomidory
  11. Papryka
  12. Ziemniaki

Dobre wieści

Jeśli zastanawiasz się, jakie owoce i warzywa zawierały najmniej trujących związków – awokado i kukurydza były najczystsze. Tylko 1% próbek wykazał jakiekolwiek wykrywalne pestycydy. Ponad 80% z ananasów, papai, szparagów, cebuli i kapusty nie zawierały żadnych pestycydów! Environmental Working Group publikuje również drugą listę, którą zatytułował “Clean 15” . Lista ta składa się z produktów, u których jest najmniej prawdopodobne, aby były skażone pestycydami.

Czyste 15

  1. Kukurydza
  2. Awokado
  3. Ananasy
  4. Kapusta
  5. Cebula
  6. Mrożony groszek
  7. Papaja
  8. Szparagi
  9. Mango
  10. Bakłażan
  11. Miód spadziowy
  12. Kiwi
  13. Melon
  14. Kalafior
  15. Grejpfrut

Obydwie listy nie mają na celu powstrzymania nas od kupowania pewnych produktów. Mają za zadanie informować nas na bieżąco o tym, co jest bezpieczne, aby to kupować do jedzenia. Nie jest tajemnicą, że pestycydy są szkodliwe dla organizmu. Nadmierne, nieświadome przyjmowanie ich w kupowanych w dobrej wierze owocach i warzywach powoduje:

  • Bóle głowy
  • Nudności
  • Choroby układu oddechowego
  • Zaburzenia pamięci
  • Choroby skóry
  • Depresję
  • Wady wrodzone
  • Wyższe ryzyko poronienia
  • Choroby neurologiczne
  • Zaburzenia gospodarki hormonalnej
  • Nowotwory

Przewodnik EWG o pestycydach może okazać się szczególnie ważny dla rodziców. Badania wykazały, że mózg dzieci do 12 roku życia  nie jest w pełni ukształtowany. Narażanie dzieci na pestycydy może znacznie wpływać na rozwój ich ośrodkowego układu nerwowego.

To oczywiście nierealne, aby sądzić, że każdy ma możliwość i środki, żeby kupować wyłącznie ekologiczne w 100% produkty. To jeden z powodów, dla których Environmental Working Group tworzy ten wykaz każdego roku. Ich zamiarem jest informowanie konsumentów o najlepszych owocach i warzywach, które powinny być zdrowe i bezpieczne, kiedy je kupijemy. Publikując te informacje mamy nadzieję pomóc Tobie i Twojej rodzinie zachować zdrowie i uniknąć problemów zdrowotnych wywołanych przez szkodliwe pestycydy. 🙂

źródło: davidwolfe.com

Skomentuj