Nowe!

Lifehack: jak szybko obrać kiwi, mango oraz awokado

Awokado pochodzi z Meksyku, lecz dość szybko rozpowszechniło się z Ameryki Północnej – przez Środkową – aż do Południowej. Według naukowców owoce awokado wykorzystywane były już 7000 lat p.n.e. a świadczyć o tym mają wykopaliska w południowym Meksyku. Dzięki zawartości kwasu oleinowego Awokado skutecznie obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi – ale uwaga – Awokado jest również najbardziej kalorycznym owocem! (w 100 g jest 160 kcal, czyli przeciętny owoc to aż ok. 430 kcal).

Kiwi wbrew obiegowej opinii nie pochodzi z Nowej Zelandii, lecz z Chin a jego pierwotna nazwa to “chiński agrest”. Swoją sławę, oraz nazwę kiwi zawdzięcza jednak plantatorom z Nowej Zelandii, którym drobne włoski pokrywające owoc przypominały puszek ptaka o takiej samej nazwie (to właśnie z Nowej Zelandii pochodzi obecnie aż 70% światowej produkcji). Owoce kiwi to prawdziwa bomba witaminowa, ponieważ zawiera dużo witaminy C (jeden owoc pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na wit.C), witaminę E, potas, cynk, fosfor i magnez. W porównaniu do wspomnianego już Awokado owoc kiwi to tylko 60 kcal na 100 gram.

Pochodzące z Indii mango dzięki swoim właściwościom zdrowotnym często nazywane jest “królem owoców”. 100 gramów mango to 70 kalorii (przecięty owoc waży około 250g). Mango jest źródłem witamin C,A,E,K oraz niektórych witamin z grupy B. Mango jest także źródłem błonnika pokarmowego (korzystnie wpływa na pracę jelit), zawiera antyoksydanty, zawiera potas, oraz miedź (potrzebną m.in. do produkcji czerwonych krwinek).

Dla wszystkich miłośników tych trzech owoców mamy bardzo pomysłowy i skuteczny sposób na ich obieranie za pomocą… szklanki. Na youtubowym kanale DaveHax pojawił się jakiś czas temu krótki filmik, na którym autor pokazuje jak szybko i efektownie obrać kiwi, mango i awokado. Oczywiście zawsze można obierać je w tradycyjny sposób, ale ten jest zdecydowanie szybszy 🙂

Szybki sposób na obieranie kiwi, mango oraz awokado

Zobacz też:

lifehack: jak zrobić kolorowe shoty w kilka minut
lifehack: jak otworzyć wino bez korkociągu
lifehack: jak obrać jabłko w kilka sekund
lifehack: jak szybko obrać czosnek

Skomentuj