Nowe!

Babcine jedzenie z całego świata

Kto robi najlepsze mielone na świecie? Babcia! Kto robi najlepszy rosół na świecie? Też Babcia! A pierogi, naleśniki i szarlotkę? No jasne, że Babcia! Dlatego dziś sprawdzamy co dobrego do jedzenia robią Babcie z całego świata począwszy od Armenii, poprzez Brazylię, Argentynę, Malezję, po Gruzję i Szwecję. Łącznie odwiedzimy 25 państw i Babć, którym zajrzymy do kuchni i w talerz.
Ps. Wszystkie Babci są fajne, ale nasze polskie Babcie i tak są najlepsze 🙂
Ps. 2 – Niektórych dań nie byłem w stanie rozszyfrować więc jeśli coś wg Was jest nie tak – piszcie w komentarzach

Susana Vezzetti, Argentyna – Empanada Criolla, czyli argentyńskie pierogi
babcine jedzenie z całego świata


Jenya Shalikashuili, Armenia – Tolma, czyli wieprzowina i ryż zawinięte w liście winorośli (podobne do naszych gołąbków?)
babcine jedzenie z całego świata


Julia Enaigua, Boliwia – Queso Humacha (warzywa i świeża zupa serowa)
babcine jedzenie z całego świata


Maria da Penha Vito Barbosa da Silva, Brazylia – Pastel del Carne
babcine jedzenie z całego świata


Fifi Makhmer, Egipt – Koszari (makaron, ryż i warzywa strączkowe)
babcine jedzenie z całego świata


Bisrat Melake, Etiopia – Churry i warzywa
babcine jedzenie z całego świata


Carmen Alora, Filipiny – Kinunot (rekin w zupie kokosowej)
babcine jedzenie z całego świata

Natalie Bakradze, Gruzja – Khinkali (pierogi z wołowiną i wieprzowiną)
babcine jedzenie z całego świata


Serette Charles, Haiti – jagnięcina w sosie kreolskim
babcine jedzenie z całego świata


Carmina Fernandez, Hiszpania
babcine jedzenie z całego świata


Grace Estibero, Indie – Kurczak vindaloo
babcine jedzenie z całego świata


Eti Rumiati, Indonezja – Soto Betawi (zupa z wołowiny z kokosem i warzywami)
babcine jedzenie z całego świata


Valagerdur Olafsdòttir, Islandia – Kjotsùpa (zupa z jagnięciną i warzywami)
babcine jedzenie z całego świata


Maria Luz Fedric, Kajmany – Iguana z ryżem i fasolą
babcine jedzenie z całego świata


Kathy O’€™Donovan, Kanada – mięso z bizona w sosie z pomidorów, grzybów, piwa i czerwonyh szaloten (Bison under the midnight sun)
babcine jedzenie z całego świata


Normita Sambu Arap, Kenia – Mboga i orgali
babcine jedzenie z całego świata


Regina Lifumbo, Malawi – Finkubala (gąsienice w sosie pomidorowym)
babcine jedzenie z całego świata


Thilaga Vadhi, Malezja – Nasi Lemak, czyli malezyjski ryż z mlekiem kokosowym
babcine jedzenie z całego świata


Cettina Bugeja, Malta – kuskus z warzywami i serem ricotta
babcine jedzenie z całego świata


Eija Bankach, Maroko – kurczak tajine
babcine jedzenie z całego świata


Itala Revello Rosas, Peru – sałatka z owocami morza (Corvina fish ceviche)
babcine jedzenie z całego świata


Brigitta Fransson, Szwecja – gotowany łosoś z warzywami na zimno
babcine jedzenie z całego świata


Boonlom Thongpor, Tajlandia – Kai Yat Sai (nadziewany omlet)
babcine jedzenie z całego świata


Ayten Okgu, Turcja – Karniyarik (nadziewane bakłażany z mięsem i warzywami)
babcine jedzenie z całego świata


Marisa Batini, Włochy – Boćwina i ricotta Ravioli z sosem mięsnym
babcine jedzenie z całego świata


za distractify

Skomentuj